Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Yuan-ul Digital – Amenințarea unei criptomonede controlate de statul chinez

Lumea criptomonedelor s-a bucurat de o ascensiune impresionantă pe parcursul ultimului deceniu, cu un număr tot mai mare de utilizatori care au ajuns sa fie atrași de ideea unei monede descentralizate. Cu toate că ideea de la care a plecat Bitcoin a fost aceea a unei monede descentralizate, după 12 ani de la lansarea să suntem martorii primei monede digitale administrate de autoritate centrală, iar acest lucru se petrece pe teritoriul Chinei.

Ce este Yuan-ul Digital?

Reprezintă o alternativă digitale a monedei naționale, Yuan, construită pe baza renumitei tehnologii de tip blockchain, o tehnologie extrem de avansată din punct de vedere al securității cibernetice. Cu toate că este construită pe aceeași tehnologie precum Bitcoin sau Ethereum, acest blockchain chinez are doar acces pe bază de autorizare din parte Băncii Poporului.

Piața chineză era deja destul de avansată din punct de vedere al mijloacelor de tranzacționare digitală, iar acest Yuan digital ar reprezenta doar un alt pas dintr-un măreț proces de digitalizare. Moneda va primi același tratament legal pe care îl primește și varianta fizică a acesteia și nu va prezenta niciun fel de dobândă.

Ultima rundă de teste efectuate a fost efectuată pe un eșantion de zece ori mai mare decât cele care au fost efectuate în toamna lui 2020. Testele s-au petrecut chiar și în afara teritoriului chinez, testând tranzacții între Hong Kong și orașul vecin, Shenzhen, iar pe curs de dezvoltare este o platformă ce va face moneda viabilă la nivel internațional. Această primă fază de internaționalizare va include Thailanda, Emiratele Arabe Unite și Bank of International Settlements.

china economie

Sursă foto: Getty Images

 

Fan Yifei, guvernatorul adjunct al Băncii Poporului din China declara că există o nevoie puternică de a digitaliza banii lichizi, din prisma eliminării unor costuri imense pe care statul chinez le suportă pentru a produce și stoca banii lichizi. Riscul ca banii fizici să fie supuși unor operațiune de contrabandă sau falsificare a reprezentat unul din motivele implementării, de asemenea și anonimitatea conferită banilor fizici ce ar putea fi utilizați în desfășurarea unor activități ilicite.

Cum va funcționa?

Există două aspecte primordiale de funcționalitate pe care trebuie să le avem în vedere când discutăm de orice monedă digitală, dar mai ales de una care este emisă de o autoritate centrală. Acestea două se referă la distribuția inițială și anume cum ajunge moneda pe piață, iar al doilea se referă la cum va fi această cheltuită eventual.

Distribuția va fi controlată de un proces efectuat pe două nivele. Acest lucru presupune că Yuan-ul digital va fi distribuit în primă fază către toate băncile comerciale din teritoriu. Din acel punct responsabilitatea injectării acestora în mâinile consumatorului va reveni băncilor. Asta ar putea include chiar și servicii de schimb directe între bani fizici și bani digitali.

China deja a distribuit milioane de dolari în fazele de testare pe care le-a efectuat în Shenzhen, Chengdu și Suzhou. În aceste cazuri autoritățile locale au distribuit yuan digitali către populație pe baza unui sistem de loterie, iar ulterior aceștia își vor putea administra portofelele electronice dintr-o aplicație pusă la dispoziție de JD.com, unul dintre cei mai relevanți jucători din piața de e-commerce chinez.

portofel electronic

Sursă foto: Getty Images

 

Totuși, până în acest moment este destul de neclar cum vor putea utilizatorii să dețină și să cheltuie moneda digitală atunci când acestea va avea acces național. În prezent, cea mai folosită metodă de tranzacționare digitală în China este reprezentată de codurile QR. Comercianți scanează aceste coduri de pe telefoanele consumatorilor, iar plata este efectuată automat. Autoritățile chineze spun că este foarte probabil ca și yuan-ul digital să folosească aceeași metodă de tranzacționare, iar băncile comerciale vor trebui doar să integreze o secțiune separată pentru acesta.

Motivul distribuție prin băncile comerciale din teritoriu este alimentat de faptul că acestea au deja infrastructura digitală dezvoltată, iar adaptarea lor la această noutate ar fi mult facilă decât dacă distribuția ar avea loc prin Banca Centrală.

Care sunt avantajele unui Yuan digital pentru China?

Deja Yuan-ul digital are un statut legal bine definit. Plățile în care acesta este folosit sunt fundamental diferite de plățile cu monede tradiționale efectuate prin aplicații de tip Alipay sau WeChat. Serviciile din cea de a doua categorie, sunt extrem de rapide pentru ceea ce îl privește pe consumator, însă în spatele acestora se află sute de mini tranzacții și legături, care se finalizează abia după câteva ore sau chiar zile de la efectuarea plății de către consumator.

Yuan-ul digital scapă întreg sistemul de nevoia administrării bancare a tranzacțiilor. Nu există niciun de comisioane, precum alternativele de azi, iar cel puțin teoretic, viteza de tranzacționare ar putea chiar mai rapidă.

Spre deosebire de alte criptomonede precum Bitcoin, Yuan-ul digital este de asemenea administrat de o autoritate centrală. Asta presupune că eliberarea banilor digitali în circulație va avea aceeași procedură de bază precum în cazul banilor fizici.

Un alt avantaj major, mai ales pentru un guvern precum cel al Chinei, este că oferă un control mult mai mare, deoarece acum pot observa și monitoriza absolut orice tranzacție, ceea ce era imposibil în cazul banilor lichizi. Astfel statul va putea fi capabil să scoată de sub anonimat orice tranzacție care se petrece în acest blockchain, astfel contribuind și mai mult la aparatul de control în care China a investit atât  de mult până în acest punct.

De asemenea, China speră să fie țara care dă tonul pentru prima monedă de circulație internațională. Apariția acestei noutăți nu ar trebui să fie o surpiză, dată fiind dorința acerbă a Chinei de a devansa SUA ca putere comercială mondială. Yuan-ul digital reprezintă o șansă importantă pentru ei de depăși dolarul și astfel de a acapara mult mai mult influență comercială.

La ce riscuri ne putem aștepta?

Multiple bănci centrale au anunțat intenția de a face trecerea către o monedă digitală în următorii ani, incluzând Japonia, Coreea de Sud, ba chiar și Uniunea Europeană. Totuși dat fiind avansul uriaș pe care China îl are deja în dezvoltarea acestui sistem, întârziați s-ar putea să aibă de suferit.

În primul rând, la nivelul plăților internaționale, în prezent acestea folosesc ca intermediar dolarul american pe baza protocolului de tranzacționare SWIFT. Asta înseamnă că cererea pentru dolarul american nu va avea niciodată de suferit pentru că mereu va fi nevoie de aceștia.

Riscul apare aici deoarece Yuan-ul digital nu avea nevoie de protocolul SWIFT, deci nici de dolar, iar acest lucru va putea cauza pierderi majore în actualele depozite de dolari și va putea conferi Chinei o putere comercială chiar mai mare decât până acum.

sua china

Sursă foto: Getty Images

 

Chiar dacă, statele nu vor alege să folosească moneda chineză, cel mai probabil forțele private din viață o vor face, iar asta va duce la un efect de domino la capătul căruia tot băncile centrale se vor afla. Deci utilizarea ei ar putea ajunge într-un prag de iminență.

Nu în ultimul rând, în scenariul foarte probabil, în care anumite bănci centrale nu vor reuși să integreze și utilizeze Yuan-ul digital acestea ar putea pierde controlul asupra politicilor monetare legate de criptomonede, fie că vorbim de Bitcoin sau de Diem-ul lui Facebook . În alte cuvinte, dacă băncile centrale nu vor ține pasul cu aceste utilizarea acestor monede nesuverane, le va fi mult mai greu să administreze piața și depozitele. Sigur, soluția interzicerii criptomonedelor este folosibilă, însă ar fi total împotriva progresului tehnologic.

Concluzii

Yuan-ul digital a stârnit multe controverse, atât prin faptul că statul Chinez a ales să utilizeze o tehnologie folosită de o monedă descentralizată, dar mai ales pentru impactul pe care lansarea acestei monede ar putea să îl aibă asupra comerțului internațional.

China este deja un actor puternic în scena comercială internațională, iar din ce putem observa orice mutarea pe care a făcut-o în ultimul deceniu i-a adus și mai multă influență și putere. Nu știm încă dacă această monedă este o nouă încercare hegemonică a Chinei, sau chiar este concepută de dragul avansului tehnologic.

Cert este că în acest moment China a ales să mute prima, care la prima vedere pare o mutare impresionantă, iar acum este rândul Vestului să găsească un răspuns suficient de bun și rapid ca lucrurile să nu scape și mai mult de sub control.

Pentru alte analize True Story Project, puteți accesa: Revoluția BITCOIN: $600 de miliarde investiți într-o bulă sau în viitor? și 2021-2025: Start cursei înarmării tehnologice dintre SUA și China

 

Sursă foto: Macau Business

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și