Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

Youtube, între cenzură și responsabilitate socială

YouTube a declarat saptămânile trecute că interzice conturile mai multor activiști anti-vaccin proeminenți de pe platforma sa, inclusiv cele ale lui Joseph Mercola și Robert F. Kennedy Jr., ca parte a efortului de a elimina tot conținutul care susține în mod fals că vaccinurile aprobate sunt periculos.

Într-o postare pe blog, YouTube a spus că va elimina videoclipurile care susțin că vaccinurile nu reduc ratele de transmitere sau contracție a bolii și conținutul care include dezinformarea asupra formării vaccinurilor. Afirmațiile conform cărora vaccinurile aprobate cauzează autism, cancer sau infertilitate sau că vaccinurile conțin trackere vor fi, de asemenea, eliminate.

De ce a ales YouTube această opțiune?

Noua politică extinde regulile la afirmații înșelătoare cu privire la vaccinurile aprobate de mult timp, cum ar fi cele împotriva rujeolei și hepatitei B, precum și la falsuri despre vaccinuri în general, a spus YouTube. Mărturiile personale referitoare la vaccinuri, conținutul despre politicile privind vaccinurile și noile studii privind vaccinurile și videoclipurile istorice despre succesele sau eșecurile vaccinului vor fi permise să rămână pe site.

„Actualizarea politicii de astăzi este un pas important pentru abordarea dezinformării privind vaccinurile și sănătatea de pe platforma noastră și vom continua să investim peste tot” în politicile care aduc utilizatorilor săi informații de înaltă calitate, a declarat compania în anunțul său. Pe lângă interzicerea doctorilor Mercola și a domnului Kennedy, YouTube a eliminat conturile altor activiști anti-vaccinare proeminenți precum Erin Elizabeth și Sherri Tenpenny, a spus o purtătoare de cuvânt a companiei.

Această abordare pune YouTube mai mult în concordanță cu Facebook și Twitter. În februarie, Facebook a spus că va elimina postările cu afirmații eronate despre vaccinuri, inclusiv afirmațiile că vaccinurile provoacă autism sau că este mai sigur pentru oameni să contracteze coronavirusul decât să primească vaccinări împotriva acestuia. Dar platforma rămâne o destinație populară pentru persoanele care discută despre dezinformare, cum ar fi afirmația nefondată că medicamentul farmaceutic ivermectina este un tratament eficient pentru Covid-19.

Sentimentul anti-vaccin a circulat în societate de când primul vaccin împotriva variolei a fost dezvoltat de Edward Jenner în 1798. Dar a început în 1998 cu publicarea unui raport în Lancet de către medicul britanic Andrew Wakefield care asociază vaccinul MMR cu autismul. Raportul a fost ulterior considerat a fi fraudulos, iar lui Wakefield i-a fost eliminat permisul medical britanic.

De atunci, dezinformarea vaccinului a contribuit la refuzul vaccinului și focarele de boli care pot fi prevenite prin vaccinare au reapărut în întreaga lume. O mare parte din răspândirea dezinformării se datorează ușurinței cu care poate fi postată pe rețelele de socializare.

Kennedy, fiul senatorului american ucis, activează în mișcarea anti-vaccinare din 2005. În 2017, el a ieșit dintr-o întâlnire cu președintele ales de atunci Trump pentru a anunța că i s-a cerut să prezideze o comisie „pe siguranța vaccinului și integritatea științifică. ” Echipa Trump a negat curând că invitația a fost emisă, dar a recunoscut că Trump „explorează posibilitatea” unei astfel de comisii.

vaccin covid19

Sursă foto: The Guardian

 

Acțiunea YouTube indică modul în care dezinformarea anti-vaccin și isteria se hrănesc cu ele însele. Platforma a declarat în anunțul său: „Am văzut în mod constant afirmații false despre vaccinurile împotriva coronavirusului care se răspândesc în dezinformarea despre vaccinuri în general”. Acesta adaugă că: „Suntem acum într-un moment în care este mai important ca niciodată să extindem activitatea pe care am început-o cu COVID-19 la alte vaccinuri.”

Cenzură sau responsabilitate socială?

YouTube și alți giganți ai rețelelor sociale trebuie să reziste la strigătele inevitabile, dar incorecte de cenzură din partea dreaptă și să respecte această politică. Americanii individuali au dreptul constituțional de a minți – acesta este prețul libertății de exprimare – dar companiile private nu sunt obligate să amplifice sau să ofere o platformă pentru aceste minciuni.

Dezinformarea anti-vaccinare există de ani de zile, promovată în principal de oameni care ori nu înțeleg sau nu au încredere în știința medicală și care au amintiri istorice scurte despre cât de sălbatic au atacat comunitățile diferite forme de boală înainte de disponibilitatea vaccinurilor . Afirmațiile false că unele vaccinuri provoacă autism la copii i-au expus pe copii la riscuri reale, deoarece părinții lor au îmbrățișat această dezinformare. Cu un an înainte de actuala pandemie, statul Washington a fost devastat de o serie de focare de rujeolă cauzate de oameni care au refuzat vaccinarea copiilor lor.

Totuși, mișcarea anti-vaccinare pre-pandemică a fost un fenomen relativ limitat. Rezistența actuală la vaccinurile împotriva coronavirusului este mult mai mare și mai politică. Dar rezultatele sunt aceleași: oamenii care refuză vaccinarea se îmbolnăvesc și îi pun în pericol pe cei care din motive medicale nu pot fi vaccinați. Fie că iau această decizie din neîncrederea greșită a științei sau ca un strigăt de război cultural, este iresponsabil și egoist.

anti vaxxeri

Sursă foto: The Irish Times

 

YouTube, Facebook și alți giganți din rețelele sociale au combătut dezinformarea coronavirusului la începutul pandemiei, dar nu au abordat inițial minciunile anti-vaccinare în general. Deși este adevărat că acestea sunt două fenomene oarecum separate, bunul simț dictează că mișcarea mai largă anti-vaccinare va câștiga noi aderenți, deoarece dreptul politic promovează îndoieli cu privire la vaccinurile împotriva coronavirusului.

Deja, unii oficiali republicani din locuri precum Florida și Tennessee și-au extins retorica de rezistență pentru a cuprinde nu numai mandatele de vaccinare împotriva coronavirusului, ci și mandatele de lungă durată de vaccinare școlară pentru bolile copilariei. Majoritatea americanilor au susținut de mult acele mandate școlare, dar conversația politică actuală are potențialul de a schimba acest lucru.

Cu siguranță discuția de cenzură este una reală și poate chiar înfricoșătoare pentru anumiți membrii ai societății democratice, dar în același timp valurile și campaniile constante de fake news sunt în continuă creștere și reprezintă cu siguranță un atentat mai mare la siguranța democratică. Măsura YouTube, care în esență folosește mecanismul cenzurii, vine să atace direct o unealtă politică mișelească care la momentul de față este mult prea puternică ca să mai poată fi controlată altfel, mai ales într-o situație de criză globală.

Toată discuția se finalizează cu obiectivul de a avea o societate în care libertățile și responsabilitățile se află într-un perfect balans pentru a crea un mediu cât mai sigur și propice pentru orice individ. Drept urmare, într-o situație precum cea pandemică anumite sacrificii trebuie făcute, în acest caz cenzura, pentru a asigura stabilitatea pe termen lung a societății.

Dacă v-a plăcut această analiză marca True Story Project, puteți citi și alte articole pe teme de politică internă, precum: Evergrande sau Lehman Brothers de care nu ai auzit sau Protestele de sâmbătă: un semnal de alarmă pe termen lung?

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și