Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Xi Jinping – lider pe viață

Săptămâna trecută, conferința anuală a Partidului Comunist Chinez a avut loc în Beijing. Evenimentul a avut ca scop setarea unei agende de priorități, politici și viziuni pentru anul următor.

Anul acesta, în schimb, conferința a abordat un subiect pe atât de controversat, pe atât de important – elevarea președintelui chinez, Xi Jinping, la rang de lider suprem, o titulatură oferită doar altor doi lideri în întreaga istorie a Chinei.

Ședința comitetului central al partidului comunist chinez a avut loc zilele trecute, iar o mențiune din agenda de lucru a întrunirii a celor peste 200 de membri de partid a presupus și o revizuire a istoriei partidului comunist chinez.

În cadrul acestei discuții, partidul comunist chinez a aprobat o rezoluție prin care Xi Jinping a fost numit unul dintre cei mai mari lideri ai Chinei, o denominație care i-a fost acordată doar lui Mao Zedong și popularului său succesor, Deng Xiaoping, care este creditat cu reforma economică și politică a Chinei, aducând țară pe calea modernizării.

Odată cu această rezoluție, mișcarea politică care a fost semnalată prin acest gest este de o mare însemnătate pentru viitorul Chinei – și anume, un viitor care îl va vedea pe Xi Jinping conducând țara pentru un al treilea mandat (mandatele prezidențiale în China sunt de regulă două), sau chiar pentru o perioadă nedeterminată.

Un motiv care a fost dat pentru a justifica această mișcare este tumultul social, economic și politic, dar și pandemia, în care China, cât și lumea întreagă se află. Astfel, o schimbare de regim în acest context imprevizibil ar putea destabiliza și da înapoi progresul pe care conducerea de la Beijing îl are în minte. Conform unui comunicat de presă a agenției de presă conduse de stat, Xinhua, această continuitate în conducere este necesară pentru că statul chinez are de-a face cu schimbări la o scală nemaivăzută timp de mai bine de un secol.

Același comunicat a mai adăugat că Xi Jinping a fost numit în mod oficial fondatorul unei a treia ere în istoria comunistă chineză. Prima a fost cea a lui Mao Zedong (de la venirea lui Mao la putere în 1949, până la moartea sa în 1976) și cea a lui Deng Xiaoping și a succesorilor săi, aleși cu mare grijă de către aceeași clasă politică, fidelă lui Deng. Această perioadă a durat din 1978 până în 2012. Acum, China pare să fi intrat într-o nouă eră – cea de super putere.

Și, cine mai bine să conducă țara într-un moment de cotitură și de realiniere strategică, geopolitică și economică, decât marele lider Xi Jinping?

În acest context, anumite aspecte trebuie luate în considerare pentru modul în care China se va raporta la restul lumii de acum încolo. În contextul relației cu Statele Unite, China va fi mult mai încrezătoare să acționeze și să se afirme, odată ce există siguranța că Xi va conduce țara în perioada următoarea.

Întrebarea este, însă, care este moștenirea pe care Xi dorește s-o lase în urma sa. Acesta deja s-a impus cu privire la politica externă, dezvoltând o agendă mult mai expansivă și agresivă la nivel extern.

Acesta a împins programul „Belt and Road Initiative” (BRI) – principalul demers de politică externă al lui Xi și cel mai grandios, ambițios și complex program de infrastructură din lume – un proiect care vrea să impresioneze și să pună la încercare interesele Statelor Unite.

În același timp, China a devenit și mai agresivă în contextul Mării Chinei de Sud, făcându-și simțită prezența tot mai mult în regiune și întrând în conflict direct, având în vedere prezența aliaților vestici din regiune.

Un alt subiect important pentru China, al cărui deznodământ își va lăsa amprenta asupra moștenirii politice a lui Xi este Taiwan.

china taiwan

Sursă foto: SCMP

 

Săptămâna această, după ce summitul global de la Glasgow, la care Xi Jinping nu a luat parte, s-a încheiat, edilul chinez a avut o conferință video cu omologul său american, Joe Biden – cel mai consistent schimb de idei între cei doi lideri de la ceremonia de învestire a președintelui american din ianuarie încoace.

Deși au existat eforturi de a minimiza tensiunile dintre cei doi lideri, subiectul Taiwan nu a putut fi evitat. Președintele Xi i-a transmis în mod explicit președintelui Biden că îndemnul Statelor Unite de încurajare a independenței Taiwan-ului este echivalentul acțiunii americane de “a se juca cu focul”.

În dinamica tensionată SUA-China, Xi Jinping mai are și alte aspirații ambițioase – și anume, a face China o societate prosperă până în 2035. Astfel, unul din principalele priorități ale Chinei este ca țara să devină cea mai mare economie din lume și cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor.

Acest lucru ar pune China într-un conflict direct cu SUA, pentru că statul chinez ar fi perceput ca un egal economic al Americii, dar și țara cu un potențial de business mai mare.

Odată cu această victorie politică, Xi Jinping și-a securizat controlul asupra puterii statului, creând condițiile necesare pentru a câștiga un al treilea mandat de cinci ani (fără precedent) în calitate de președinte al Chinei anul viitor.

biden xi

Sursă foto: Reuters

 

Experții sunt îngrijorați de evoluția acestor evenimente în societatea chineză. Critici aduse la adresa președintele ar putea fi interpretate drept un atac împotriva partidului, având în vedere cum, prin această învestitură, el a devenit un simbol și un element central al istoriei chineze.

Însă, unii sunt sceptici vis a vis de această mișcare. Un profesor de studii asiatice declara în Wall Street Journal că centralizare autorității, dar și mitizarea și valorizarea lui Xi drept liderul suprem nu este perceput de toți membrii partidului chinez drept cea mai bună metodă de a clădi partidul și de a solidifica puterea Chinei.

În cadrul congresului partidului chinez de anul viitor, Beijingul va plusa pentru importanța conducerii lui Xi în această nouă etapă în istoria Chinei.

În contextul în care în februarie 2022 au loc Jocurile Olimpice de Iarnă la Beijing, ochii sunt pe China – iar până Xi nu se vede cu un al treilea mandat ca președinte al Chinei asigurat, mare parte din lucruri vor rămâne neschimbate.

Pentru alte analize True Story Project despre China, puteți accesa: “China steps up missile tests” și „China și criza industriei de gaming”.

 

Sursă foto: The Atlantic

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și