Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Viziunea pentru Europa, în ochii lui von der Leyen

Miercuri, șefa executivului european, Ursula von der Leyen a ținut un discurs prin care și-a expus viziunea asupra Uniunii Europene la jumătatea sa de mandat.

În fața parlamentului de la Strasbourg, șefa Comisiei Europene a vorbit cu ardoare despre sufletul Uniunii, amintind în același timp și de slăbiciunile Uniunii Europene  pe scena globală.

În contextul retragerii trupelor vestice din Afganistan din ultima lună eșecul Uniunii Europene a fost mai mult decât vizibil. Astfel, în cadrul discursului său anual, von der Leyen a subliniat nevoia de consolidare a unei forțe armate la nivel european.

În timp ce von der Leyen a reiterat importanța unei mai mari independențe militare a Europei față de Statele Unite aceasta a susținut și că lupta împotriva încălzirii globale necesită un efort colectiv, unitar și comun, inclusiv și în special din partea Chinei.

Discursul lui von der Leyen a reprezentat și un parcurs al Uniunii, descriind valorile, principiile și misiunea proiectului european și neajunsurile pe care blocul le întimpină, nereușind să îndeplinească toate ambițiile pe care blocul le are. Acestea se datorează fie unei inabilități a statelor membre de a ajunge la un consens comun sau a unei simple incapacități de a convinge state din cadrul blocului european de a juca după aceleași reguli.

Lupta pe care executivul o dă cu statele membre pentru sufletul Uniunii a rămas o constantă de-a lungul discursului Ursulei von der Leyen. Aceasta s-a referit și la faptul că cele 27 de capitale UE nu au sunt capabile să ajungă la un compromis cu privire la politicile de azil și de migrație, în contextul în care o altă criză a migraților este iminentă, ca rezultat a crizei din Afganistan.

De asemenea, nu putem ignora nici faptul că discursul executivului de la Bruxelles are loc într-o perioadă de o sensibilitate și polarizare politică acută: suntem la mai puțin de două săptămâni distanță de alegerile federale din Germania, care vor determina noul Cancelar, încheind o eră în care Angela Merkel a ghidat traseul și proiectul european timp de 16 ani/ Ea va lăsa în urma sa o vid de putere, dar și o oportunitate de reinventare politică, strategică și geopolitică, la nivel european.

Pe un ton mai pozitiv, von der Leyen a discutat despre demersul european de vaccinare drept un real succes – deși campania a început cu stângul la început, UE a ajuns la o rată de 71% dintre adulți vaccinați cu schema totală din cadrul statelor membre, ceea ce se traduce în peste 265 de milioane de cetățeni, conform ECDC (European Centre for Disease Prevention). România este la coadă listei, țara noastră având puțin peste 30% din populația adultă vaccinată cu schema completă, iar consecințele se resimt în escaladarea de cazuri și spitalizări din ultimele săptămâni.

comisia europeana europa

Sursă foto: Getty Images

 

Însă, von der Leyen nu a reușit performanța să facă intervenția sa memorabilă în vreun fel. Un fost ministru în guvernul german și prima femeie care stă la cârma Comisiei Europene președintele și-a menținut conduita tipică și rigidă de politician, care vine în fața Parlamentului European pentru a bifa o listă de succese la nivel european și pentru a ridica la fileu niște probleme care sunt universal valabile că trebuie să fie adresate, ori rezolvate.

În timp ce von der Leyen a ținut să pluseze pe agenda privind cele două mari zone politice care i-au definit mandatul – digitalizarea și încălzirea globală – aceasta nu pare să-și fi ridicat ochii din notițele discursului, similar cu o trecere în revistă seacă și plină de informații și inițiative pe care UE le-a demarat, dar care pot fi lejer accesate printr-o simplă căutare pe Internet.

În ceea ce privește mențiunile executivului privind politică externa și regiunea învecinată blocului aceasta a menționat Africa și regiunea Balcanilor de Vest, unde un număr de țări sunt în procesul de aderare la blocul european.

Dintre inițiativele și proiectele UE pe care le-a menționat se enumeră un mecanism de infrastructură și investiție, numit „Global Gateway” – însă, acesta pare a fi mai degrabă un mecanism care are ca scop contracararea unei inițiative similare de-a Chinei, „Belt and Road”.

De asemenea, Ursula von der Leyen a ținut să propună un îndemn la adresa statelor membre de a semna și de a merge înainte cu propunerea europeană privind politicile de azil, „Pact on Migration and Asylum”. Subiectul migrației și al azilului reprezintă una dintre cele mai polarizante și tensionate polemici din cadrul spațiului european. Acesta este un subiect de tensiune și dezacord între conducerea de la și statele membre timp de mai bine de șase ani, de la ultima criză a emigranților.

În ceea ce privește situația unei Armate Europene, un așa-zis progres a avut loc, dar acesta a fost la nivel de viitoare discuții și summituri. Ursula von der Leyen a anunțat că un summit care să dezbată această problemă va avea loc anul viitor în Franța, un potențial semnal că Europa dorește o mai mare independență față de Statele Unite și forțele NATO, în care blocul european și-a pus marea bază din punct de vedere a infrastructurii militare.

nato

Sursă foto: NATO

 

Însă, acest subiect este unul extrem de sensibil pentru mulți diplomați UE, pentru care o asemenea propunere este de neimaginat.

Realitatea lucrurilor pe plan european nu este una roz: în timp ce guvernele anumitor state membre și vecine blocului european devin din ce în ce mai autoritare, o criză sanitară care nu pare să se oprească din a face ravagii, dar și crize economice și climatice fac ca proiectul european, odată cu plecarea Cancelarului german Angela Merkel la finalul lunii să se afle într-un moment de cotitură.

O oportunitate de a regândi misiunea și proiectul european, într-o perioadă în care tot mai mulți oameni își pierd încrederea și răbdarea în a vedea roadele acestei Uniuni, când partidele populiste, anti-Vest și anti-UE apar de pe-o zi pe alta, și într-o realitate în care faptele au devenit opțiuni și prejudecăți, și nu adevăruri universal valabile – Europa are o responsabilitate considerabilă pentru a cum va alege să se raporteze la provocările societății actuale în viitor.

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și