Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Vizita lui Macron la Budapesta

Săptămâna trecută, președintele francez Emmanuel Macron a făcut o vizită omologului său din Ungaria, Viktor Orbán, la Budapesta. Prezența lui Macron reprezintă prima vizită a unui președinte francez în Ungaria din 2007.

Având în vedere faptul că Franța preia președinția Consiliului Uniunii Europene (UE) de la 1 ianuarie, Macron, pe care îl așteaptă niște alegeri dificile în primăvară, vrea să construiască un forum de discuție mai prietenos cu principalul autocrat al blocului european.

De-a lungul anilor, președintele Macron l-a criticat pe Orban drept neliberal și liderul naționaliștilor anti-imigrație ai Europei. Dar, odată cu plecarea Angelei Merkel de la cârma Europei, președintele francez are o oportunitate de a se diferenția și a fi mai agresiv în promovarea agendei sale europene.

Astfel că, în cadrul vizitei sale din Ungaria, cei doi lideri au încercat să scoată în evidență lucrurile pe care le au în comun și viziunea pe care o împărtășesc cu privire la viitorul Europei. Macron și-a reconfirmat susținerea pentru o consolidare a granițelor externe ale blocului european, o chestiune tensionată și importantă pentru prim-ministrul de dreapta al Ungariei. Macron a continuat, spunând că, deși este știut faptul că cele două țări au diferențe de opinii, acestea vor lucra împreună pentru binele Europei, în calitate de parteneri loiali.

În cadrul summit-ului Visegrad group (V4), din care fac parte patru țări din Europa Centrală – Ungaria, Cehia, Polonia și Slovacia, președintele Macron a declarat că există o adevărată convergență de idei în ceea ce privește o mai bună apărare a granițelor externe blocului european.

Totodată, în cadrul conferinței de presă de după întâlnirea cu prim-ministrul Orban, președintele Macron a declarat că și-a reafirmat dezacordul față de problema statului de drept în contextul european. Ca membru UE, Ungaria este nevoită să adere la regulile blocului privind respectarea statului de drept.

Președintele Orban este bine cunoscut pentru fentarea acestor reglementări, Ungaria având de altfel și un mare grad de corupție în ecosistemul politic, și în ultimii ani a promovat o agendă împotriva minorităților LGBT extrem de controversată, care a pus conducerea de la Bruxelles în dificultate cu privire la cum poate adresa această problema.

În cadrul conferinței de presă la care au participat Macron, Orban și restul liderilor din țările Visegrad 4, prim-ministrul ungar a spus că fondurile de redresare ale UE pentru ameliorarea crizei economice generate de pandemie au fost blocate din cauza poziției țării privind drepturile LGBT.

La acest comentariu, președintele Macron a declarat că amânarea fondurilor este de fapt din cauza activităților corupte ale Ungariei, dar și anumite controverse privind achizițiile publice.

grupul visegrad 4

Sursă foto: Newsfounded

 

Motivul vizitei președintelui francez, Emmanuel Macron, în Budapesta, se datorează ambițiilor sale privind agenda Franței, care pentru prima jumătate a lui 2022 va deține președinția la Consiliul European. În cadrul acestui mandat de șase luni, președintele Macron vrea să securizeze susținerea țărilor din Europa centrală, pentru ca acesta să-și poată implementa agenda ambițioasă care vizează viitorul Europei.

Printre propunerile Franței se numără un pact al imigrației la nivelul UE, acțiuni împotriva încălzirii globale, și cel mai important – definitivarea planului „Strategic Compass” – un proiect care este menit să întărească abilitățile militare ale blocului european, cât și autonomia strategică a economiei, dar și a securității europene.

Prin vizita sa la Budapesta, președintele Macron și-a îndeplinit și o promisiune electorală, făcută în cursa prezidențială – aceea de a vizita toate cele 26 de state membre UE până la sfârșitul primului său mandat ca lider al Franței.

Apropierea și închegarea unei colaborări cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, are implicații și de natură internă pentru președintele francez. Deși Emmanuel Macron nu a declarat în mod oficial că va candida pentru un al doilea mandat ca președinte al Franței, vizita sa la Budapesta fiind împachetată strict în contextul președinției Franței la Consiliul European, Macron nu are cum să nu aibă în vedere și alegerile prezidențiale din aprilie 2022.

Contracandidații de la prezidențiale ai lui Macron de extremă dreaptă, printre care Marine Le Pen și Eric Zemmour, au vizitat Budapesta și au avut întâlniri cu Viktor Orbán. Scopul vizitelor era acela de a fi asociați cu un tip de guvernare de dreapta care funcționează și dăinuie în UE, dar și pentru a reconfirma credibilitatea agendei și a viziunii lor.

Așadar, președintele Franței este conștient de faptul că nu poate nega și izola asemenea discursuri populiste și de extremă dreapta din discursul său politic, ori electoral. Asta ar presupune pentru Macron refuzul unei realități care se întâmplă: discursul acestor actori politici funcționează, devine tot mai popular și dacă Macron îl ignoră și se distanțează cu totul de el, actualul președinte va suferi consecințele la urnele de vot în aprilie.

De asemenea, parteneriatul de colaborare dintre Orban și Macron este unul extrem de strategic. Probabil că să nu puteau găsi doi lideri în Europa de azi care să fie mai diferiți – Orban dorește să creeze o nouă alianța pan-europeană, formată din partide eurosceptice și naționaliste, în timp ce Macron se află în centrul mișcării progresiste și este asociat cu unii dintre cei mai vocali oponenți ai lui Orban din Ungaria.

Contrar acestui fapt, rar au existat dispute publice între cei doi lideri. În schimb, aceștia au decis să lucreze împreună când interesele lor cu privire la Europa s-au aliniat.

La întâlnirea V4 din Budapesta de luni, Viktor Orbán a ținut să menționeze că el și Macron au trei lucruri importante în comun: ambii lideri își iubesc patria, amândoi lucrează spre o mai bună consolidare a Europei și ambii conștientizează și doresc ca UE să aibă o mai puternică autonomie strategică.

ungaria

Sursă foto: Reuters

 

Deși direcția acestui discurs împăciuitor este una importantă, Macron a declarat că nu va exista niciun compromis cu privire la derapajele liberale pe care Orban le face, făcând referire la respectarea statului de drept, conform normelor UE.

În cadrul vizitei sale la Budapesta, Macron s-a întâlnit și cu Péter Márki-Zay, un primar conservator și principalul candidat de opoziție a lui Orban la alegerile parlamentare din primăvară din Ungaria. Astfel, Macron își consolidează spatele și în cazul în care Orban își va pierde din influența politic anul viitor.

Pentru alte analize True Story Project despre Franța, puteți accesa: „Prima vizită a Cancelarului Scholz: Franța” și “Migrația spre extrema dreaptă a Franței”.

 

Sursă foto: Politico

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și