Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Vizita lui Biden în Europa

Miercuri, 9 Mai, președintele american Joe Biden s-a îmbarcat pentru prima sa vizită din afara Statelor Unite de când acesta a preluat mandatul la  începutul acestui an.

Destinația? Europa.

Destinația primei vizite a unui președinte american este o decizie plină de însemnătate, semnificând importanța strategică și geopolitică în agenda respectivei Administrații.

Alegând Europa drept prima sa deplasare internațională ca și președinte al Americii, Joe Biden vrea să se delimiteze în mod categoric față de predecesorul său, fostul președinte republican, Donald Trump.

Biden, o nouă viziune pentru Europa

Între 10 și 16 iunie, Joe Biden se va întâlni cu lideri europeni în Marea Britanie, Elveția și Belgia, scopul vizitei fiind acela de a reconfirma și reclădi relația specială dintre cele două părți ale Atlanticului și angajamentele Administrației de la Washington pentru importanța unei agende comune și a unei cooperări valoroase, de lungă durată.

europa steaguri

Sursă foto: Getty Images

 

Importanța vizitei președintelui Biden în Europa nu poate fi subminată. În urmă cu nici măcar patru ani, vizita președintelui Trump în Europa distrugea 75 de ani de tradiție și de politică externă americană, acesta declarând că NATO este o instituție învechită și depășită de situație și de context, acesta refuzând să susțină în mod categoric principiile securității și apărării regionale, misiunea de căpătâi pe baza căreia instituția a fost creată.

Odată cu venirea președintelui Trump la putere, establishmentul politic european a realizat cum totul se poate schimba peste noapte din cauza unui singur om care stă în Biroul Oval, indiferent de structurile, istoria și eforturile din spate care au dus la clădirea unei alianțe transatlantice care există de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Angajamentul față de Europa, dar condiționat

În contextul vizitei în Europa al actualului președinte, liderii europeni privesc totuși cu scepticism această schimbare de abordare.

Mulți experți europeni consideră că mandatul președintelui Biden va fi doar un „intermezzo”, iar că influența și popularitatea retoricii lui Donald Trump nu va dispărea prea curând. Fie că Trump va fi cel care va candida din nou în 2024 sau nu, facțiunea politică de extremă dreaptă a Partidului Republican va fi influențată de confirmarea și de succesul politic al lui Donald Trump mult timp de acum înainte. Pericolul este că în viitorul apropriat președinții americani aleși vor începe să arate tot mai mult cu alți „strongmen” din lume, un trend pe care îl observăm tot mai des la nivel mondial: liderii naționaliști și populiști vor continua să acapareze electorate dezamăgite, care s-au săturat de actualul status quo.

trump

Sursă foto: Reuters

 

Variațiunea de chestiuni care va fi discutată și care este în interesul ambelor părți este una care nu se va epuiza prea ușor: de la retragerea trupelor din Afghanistan până la cheltuielile militare, Rusia, China, dispute comerciale, combaterea încălzirii globale sau diplomația vaccinării, liderii care se vor întâlni în decursul acestor zile vor avea multe de discutat.

De asemenea, liderii europeni sunt de părere că, deși agenda de politică externă a Administrației Biden este una care se aliniază mult mai mult cu valorile expuse de leadershipul european, acestea vor veni cu un angajament financiar.

Totodată, trebuie să ne amintim că există și presiunea electorală de luat în considerare.

Angela Merkel va pleca de la cârma Germaniei și a Europei în septembrie, când un alt Cancelar al Germaniei va fi ales, președintele francez Emmanul Macron are o cursă prezidențială extrem de dificilă în mai 2022 și alegerile de la mijloc de mandat (midterm elections)  din America din toamna lui 2022 ar putea să-i limiteze puterea politică din Congres a președintelui Biden.

Luând în considerare acest calendar electoral, presiunea politică de a acționa într-un mod mai alert și mai categoric este cu siguranță un aspect care a fost abordat de către echipa președintelui, în contextul pregătirilor pentru vizita acestuia în Europa.

Vizita lui Biden este percepută de către experții europeni ca și o mișcare care ar trebui privită cu optimism, dar și cu un gram de pragmatism: perspectiva pe care Joe Biden o aduce este extrem de importantă, având potențialul de a construi alianța pentru următorul deceniu

Însă, Joe Biden este conștient de criticile aduse alianței transatlantice, motive expuse foarte clar de către președintele Trump anii trecuți. Așadar, Biden nu dorește să cadă pradă acelorași comentarii, iar acesta se așteaptă să primească un mult mai mare angajament financiar din partea Europei și să vadă niște rezultate mai clare.

Față în față cu Putin

Vizita președintelui Biden se va împărți în trei părți: acesta se va întâlni cu prim-ministrul britanic, Boris Johnson la Londra pe 10 iunie, iar vineri acesta va lua parte la summitul G7 din Cornwall, în sud-estul Angliei. Pe 13 iunie, Biden se va întâlni cu Regina Elizabeta la Castelul Windsor, urmând apoi să plece la Bruxelles, unde va participa la Summit-ul NATO, ce are loc luni, 14 iunie. La Bruxelles, Biden se va întâlni și cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta atât chestiuni bilaterale, cât și regionale.

Nu în ultimul rând, înainte de a zbura înapoi la Washington, președintele Joe Biden va zbura la Geneva pentru a se întâlni cu președintele elvețian, Guy Parmelin și cu Ministrul de Externe, Ignazio Cassis.

biden putin

Sursă foto: Associated Press

 

Însă, principalul scop al vizitei este că la Geneva președintele american va avea prima sa întâlnire față în față în calitate de președinte al Statelor Unite alături de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Întâlnirea celor doi este probabil cel mai anticipat moment al turului european. Joe Biden a declarat că dorește să stabilească o relație mult mai „stabilă și previzibilă” între SUA și Rusia, însă acesta nu s-a sfiit din a declara că va aborda subiecte tensionate cu președintele rus – de la  tensiunile de la granița cu Ucraina la intervențiile Rusiei în alegerile altor țări, otrăvirea și încarcerarea lui Alexei Navalny  și la nenumăratele atacuri cibernetice pentru a viza diferiți actori și diferite industrii din Statele Unite.

Întâlnirea dintre cei doi va fi prima întrevedere oficială doar între cele două țări de la summit-ul Rusia-SUA din 2018 de la Helsinki, când, în contextul interferențelor Rusiei la alegerile prezidențiale din 2016, președintele american Donald Trump i-a ținut partea lui Vladimir Putin.

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și