Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Newsletter Exclusive / Mălina Mîndruțescu

Vizita făcută de Papa în Irak

Săptămâna trecută a avut loc o premieră de o însemnătate monumentală pentru religia creștină: Papa Francisc, liderul Bisericii Romano-Catolice, a făcut primul tur papal din istorie în Mosul, Irak.

Pentru o țară care în ultimele două decenii a fost spulberată atât de invazia Statelor Unite în Irak din 2003, cât și de război, destabilizare politică, socială și economică și de activitatea al-Qaeda și ascensiunea grupării teroriste ISIS din țară, Irakul părea un stat învins, aproape dat uitării. În memoria colectivă occidentală această mică țară din Orientul Mijlociu a fost și este în continuare asociată, devenind aproape sinonim cu termeni precum terorism, extremism islamic, conflicte interne și război.

Așadar, de ce este atât de importantă vizită Papei pentru Irak?

Condiția creștinilor din Irak: Saddam, invazia din 2003 & al-Qaeda

În urmă cu șapte ani, când Statul Islamic pusese stăpânire pe Mosul și declarase orașul irakian drept capitala Califatului, aceștia au declarat că vor aduce frică în societatea vestică, amenințând că vor pune stăpânire pe Roma, epicentrul lumii catolice.

Într-o țară spulberată de o dogmă islamică extremistă, ultimele decenii nu au fost ușoare pentru populația creștină din Irak. În ultimii douăzeci de ani, populația de creștini irakieni a scăzut în într-un mod alarmant cu până la 80%. În 1987, recensământul țării declara că sunt în jur de 1.4 milioane de creștini în Irak. Astăzi, estimările spun că populația creștină a țării a ajuns sub 250,000. Instabilitatea politică, războiul și ascensiunea grupărilor teroriste și extremiste din țară reprezintă un cocktail toxic pentru această minoritate religioasă.

irak

Karamles, un oraș din regiunea Nineveh este epicentrul creștinătății irakiene. (The Atlantic)

 

Evenimentele care au avut loc în urma invaziei din Irak de către Statele Unite în 2003 au avut urmări drastice pentru acest segment religios: populația creștină (2/3 dintre care sunt catolici) era persecutată constant și în mod sistemic.

Până la înlăturarea liderului irakian, Saddam Hussein, de către trupele americane în 2003, populația creștină din Irak era una relativ privilegiată: acceptarea tacită a regimului autoritar condus de Saddam le acorda populației creștine un anumit avantaj din punct de vedere economic și cultural. Deși Saddam persecuta alte minorități etnice, precum kurzii și șiiții – creștinii au conviețuit relativ pașnic pe vremea regimului Saddam.

Însă, odată cu invadarea Irakului și înlăturarea lui Saddam de la cârma țării s-a creat un vid de putere inundat de sectarism și instabilitate, condiții ce au creat un mediu fertil pentru creșterea grupării teroriste al-Qaeda. Odată cu ascensiunea acestor mișcări extremiste atacuri și violențe la adresa populației creștine din Irak au crescut în mod fulminant. Loviți fiind de cruda realitate a condiției lor în propria țară, mulți irakieni creștini au decis să-și părăsească patria: conform unui raport al libertății religioase datat din 2013, mai bine de jumătate din populația creștină a Irakului plecase din țară până la acel moment.

Creștinii sub ISIS

Odată cu crearea Statului Islamic și creșterea puterii grupării teroriste în Mosul și în partea de nord a Irakului, creștinii au fost expulzați din orașe cucerite de ISIS. În urma acestor acțiuni se preconizează că mai bie de 100,000 de creștini au fugit în regiuni autonome conduse de kurzi.

Însă, odată cu revendicarea teritoriilor și retragerea ISIS în 2017 mulți au decis să nu se mai întoarcă. Din contră, – irakienii creștini au continuat să părăsească țara.

Papa se roagă pentru victimele războiului în ruinele unei biserici din Mosul. (Reuters)

 

Între 2017 și 2019 Administrația Trump a alocat în jur de 300 de milioane de dolari pentru a ajuta efortul de reconstrucție și reabilitare a monumentelor creștine spulberate de către ISIS în nordul Irakului. O soluție pentru a proteja minoritățile religioase în orice țară este într-adevăr respectarea literei legii și a statului de drept. Constituția irakiană stipulează că Islam este religia oficială a țării – asemenea revendicări și îndreptățiri ar putea pune în pericol minoritățile religioase care conviețuiesc și coexistă în aceste țări dirijate din punct de vedere dogmatic de o singură religie.

Va schimba vizita Papei ceva?

Așadar, venirea Papei în Irak are în primul rând o importanță simbolică: după atâția ani de chinuri, războaie, persecutare și discriminare într-o țară în care a fi creștin părea a fi un blestem mai degrabă decât orice altceva, vizita Papei reprezintă o confirmare a identității umane și religioase a creștinilor din Irak. În cadrul turului de două zile din Irak, Papa a făcut două vizite simbolice: în Mosul, unde Califatul își declarase capitala în urmă cu șapte ani, și în Qaraqosh, un oraș antic cu o mare însemnătate creștină din regiunea Nineveh, unde ISIS a lăsat doar praf în urmă, distrugând orice rămășiță de prezența creștină.

Mesajul Papei Francisc a fost unul care a rezonat cu irakienii care se simt blocați între două lumi: acesta a vorbit despre promovarea unui dialog inter-religios, toleranță între semeni și religii și a mulțumit liderilor locali din Elbir – o regiune kurdă din nordul Irakului care a fost un loc de refugiu pentru creștini în acești ani tumultuoși.

Situația actuală din Irak este din păcate una care transcende soluții la nivel local. Tensiunile politice regionale, nivelul de discriminare a multor minorități, dar și moștenirea unei instabilități politice, sociale și economice profund sedimentate după mai bine de 20 de ani de conflict nu vor putea fi soluționate peste noapte. Vizita Papei Francisc este un îndemn nu doar la toleranță între religii, dar și la conștientizarea unor probleme în țări „neimportante”, pe care mulți lideri preferă să le ignore.

Puteți citi și alte analize True Story Project despre Orientul Mijlociu, precum De ce sunt așa multe conflicte în Orientul Mijlociu? și Iran: un pion geostrategic esențial.

Sursă foto: New York Times

#Te-ar mai putea interesa și