Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Viitorul lui Nicolas Sarkozy

Săptămâna trecută, fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy a fost condamnat la un an de arest la domiciliu. Acesta și-ar fi finanțat în mod ilegal campania prezidențială de realegere din 2012.

Fostul președinte de 66 de ani a fost găsit vinovat într-o curte de apel din capitala Franței la mijlocul săptămânii trecute, după ce acesta ar fi cheltuit mai bine de zeci de milioane de euro peste limita admisă de legile electorale din Franța.

Acesta nu va trebui să-și ispășească pedeapsa în închisoare, dar va trebui să stea în arest la domiciliu, având asupra sa o brățară care să-i monitorizeze tot timpul mișcările. În urma verdictului, Sarkozy a numit condamnarea drept injustă, acesta afirmându-și în continuare nevinovăția.

Condamnarea de săptămâna trecută nu este prima pentru fostul președinte francez. Acesta a mai fost implicat într-un caz, în care a fost acuzat de corupție și de trafic de influență, unde a fost condamnat tot la un an de închisoare. Sarkozy, însă, continuă să rămână în libertate, în contextul în care un apel al sentinței este în curs de derulare.

În 2012, Nicolas Sarkozy, după ce și-a săvârșit un prim mandat de 5 ani ca președinte al Republicii franceze a pierdut cursa prezidențială în fața candidatului socialist, François Hollande.

La începutul anului, Sarkozy a mai primit o condamnare cu suspendare pentru că a încercat să mituiască un judecător în 2014. Sarkozy a încercat să scoată informații în mod inegal de la un judecător pentru unul din procesele în care acesta era implicat. Astfel, în luna martie, acesta a devenit primul președinte din istoria recentă a Franței care să fie condamnat.

arestare sarkozy

Sursă foto: Getty Images

 

Însă, acest lucru este puțin probabil. Sarkozy a făcut apel în cazul sentințelor în care acesta este implicat, iar procesul juridic de apel este extrem de lung în Franța, acestea putând să dureze ani de zile. Sarkozy este doar al doilea președinte din istoria Franței care să fie acuzat de o crimă. În 2011, fostul președinte Jacques Chirac a fost găsit vinovat de delapidare și că a folosit în mod nefast fonduri pe vremea când acesta servea ca primar al Parisului în anii 70.

Deși Sarkozy nu mai este în lumina reflectoarelor de aproape 10 ani el continuă să rămână o voce influentă  pe scena politică de dreapta din Franța.

Ce spune legea?

Legea electorală din Franța este una extrem de strictă. Sumele de bani pe care candidații le pot cheltui pe campanii politice sunt limitate pentru că procesul să confere o egalitate de șanse între candidați. La alegerile prezidențiale din 2012, limita a variat între 16.8 și 19.7 milioane de euro, în funcție de etapele și rundele cursei politice.

Însă, procurorii au realizat că partidul lui Sarkozy a depășit limita legală, iar în 2014 au deschis o investigație, creând haos în cadrul partidului politic al lui Nicolas Sarkozy. Procurorii au determinat că partidul fostului președinte francez ar fi cheltuit chiar aproape de dublul limitei legale – între 42 și 50 milioane de euro.

Procurorii atestă că Sarkozy ar fi fost implicat, împreună cu alți 13 acuzați în așa-zisul scandal „Bygmalion”. În contextul campaniei prezidențiale de realegere, partidul președintelui francez, UDP, a finanțat campania cu mai mult decât dublul legal pe evenimente, serate și petreceri fastuoase în cadrul cursei politice.

proces

Sursă foto: Erwan Fages/Newsbeezer

 

Pentru a ascunde aceste finanțări partidul a angajat o firmă de PR și de organizare de evenimente, Bygmalion, care a facturat toate aceste achiziții ca fiind evenimente în folosul partidului, când de fapt acestea erau pentru campania politică a lui Sarkozy. Scopul acestei fraude a fost, bineînțeles, acela de a ascunde autorităților electorale această depășire a sumei.

Deși procurorilor le este neclar dacă aceste nereguli au fost făcute fără știința președintelui Sarkozy acțiunea era de o asemenea amploare și la un nivel așa de înalt în cadrul propriului său partid politic, încât acesta ar fi putut opri cu siguranță acest proces ilegitim.

Sarkozy a negat că ar fi știut de aceste achiziții și facturi, acesta argumentând că la momentul respectiv avea alte responsabilități ca președinte al Franței, lider al Group 20, responsabil cu strategia politică a țării și a regiunii, dar și cu o campanie în plină floare.

Însă, procurorii au fost de acord cu faptul că președintele ar fi ignorat recomandările din partea colectivului său apropiat de angajați, care îl avertizau cu privire la sumele exorbitante care se plăteau pentru aceste evenimente politice care erau organizate în favoarea lui.

De când președintele Sarkozy a părăsit Palatul Élysée în 2012, acest a fost implicat într-un șir de controverse legale și de procese care i-au pus sub semnal întrebării legitimitatea și reputația ca lider al uneia dintre cele mai importante puteri de pe scena globală.

Printre diversele acuzații în care acesta a fost implicat se numără faptul că guvernul său ar fi primit finanțări ilegale din partea guvernului libian pe vremea lui Qaddafi, dar și că Sarkozy ar fi manipulat-o pe moștenitoarea imperiului L’Oreal pentru a-i finanța campania prezidențială din 2007.

Deși Sarkozy a pierdut cursa politică pentru un al doilea mandat ca președinte al Franței acesta continuă să rămână o prezență influentă în rândul votanților de dreapta. Sarkozy încă beneficiază de o susținere considerabilă în rândul votanților partidului său conservator, Les Républicains.

sarkozy

Sursă foto: Getty Images

 

Partidul încă nu și-a anunțat un candidat pentru cursa prezidențială din primăvara lui 2022, dar numele lui Sarkozy este vehiculat. Liderul partidului, Christian Jacob, a anunțat că aceste acuze și condamnarea lui Sarkozy sunt șocante, iar partidul continuă să fie de partea să și să-l susțină. În 2017, Sarkozy a încercat să revină pe scena politică, dar partidul a ales un alt candidat pentru alegerile prezidențiale.

Reputația sa de politician superstar a fost reiterată de-a lungul mandatului său ca președinte, când acesta s-a căsătorit cu faimosul model Carla Bruni, devenind unul dintre cele mai mediatizate cupluri din istoria politică modernă.

Pentru alte analize True Story Project despre Franța, puteți accesa: “Franța și ‚războiul’ ei cu sine” și „Cum Marine le Pen ar putea să îl învingă pe Emmanuel Macron”.

 

Sursă foto: Shutterstock

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și