Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Victoria lui Biden și eșecul lui Trump: între două Americi

Joe Biden a fost declarat candidatul câștigător la alegerile prezidențiale americane. După 28 de ani, Trump devine primul președinte care să eșueze în a asigura un al doilea mandat. Însă, bătălia a fost mult mai strânsă decât au preconizat analiștii, iar viitorul președinte cu numărul #46 va avea de confruntat o mare provocare: să unească o țară ruptă în două.

Biden a câștigat, dar Trump nu va dispărea

Nu există nici un dubiu: Donald Trump este una dintre cele mai polarizante personalități politice din istoria modernă. În universul creat de președinte nu există cale de mijloc, iar votanții au aceleași sentimente: ori îl detestă, ori îl venerează.

Din momentul în care Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton în 2016, Democrații au așteptat 2020 cu sufletul la gură pentru a-și lua revanșa. Însă, succesul răsunător al lui Joe Biden dorit și anticipat de către mulți s-a lăsat așteptat. În primele zile, sentimentul de teroare care pusese stăpânire pe o lume întreagă în urmă cu 4 ani părea să se repete: Trump era în fața lui Biden, iar președintele avea un avans considerabil în statele cele mai râvnite unde se dădeau bătăliile care urmau să decidă alegerile.

Trump

Proteste de susținere ale Președintelui Trump în Phoenix, Arizona. (Getty Images)

 

Până la sfârșitul săptămânii, Biden își revenise, luând avans în Georgia, Pennsylvania, Arizona și Nevada. Sâmbătă seară, Pennsylvania a fost adjudecat în favoarea lui Biden, punându-l pe Democrat peste pragul de 270 de electori, asigurându-i acestuia victoria. Acest moment de bucurie a însemnat pentru mulți sfârșitul erei Trump și revenirea Americii la poziția sa de lider economic, social și politic pe scena mondială.

Însă, lucrurile nu stau chiar așa. În 2020, Donald Trump a luat cu 4 milioane mai multe voturi decât în 2016: 68 de milioane de americani au votat cu acesta, mai bine de 48% din votul popular. Acești 4 ani de Administrație Trump au adus scandaluri, retorici bombastice, retragerea Americii ca și lider global, un proces de punere sub acuzare și o pandemie care a ucis mai bine de 233.000 de americani.

Contrar acestui mandat inundat de controverse, baza de susținere a lui Donald Trump este mai solidă ca niciodată. Sondajele de opinie au arătat că deși au existat politicieni Republicani care nu erau de acord cu Trump, președintele a continuat să fie extrem de popular în cadrul propriului său partid, câștigând 93% din votul Republican la alegeri.

De asemenea, acesta a înregistrat procente mai bune și în cazul votanților afro-americani (12%) și hispanici (32%) comparativ cu 2016, deși remarcile sale rasiste erau dese. În zilele dinaintea alegerilor, maratonul său de mitinguri în statele mov a fost eficient, votanții indeciși preferându-l pe Trump în detrimentul lui Biden.

presedinte SUA

Donald Trump la o conferință de presă, miercuri 4 noiembrie, unde acesta a încercat să discrediteze rezultatul alegerilor. (NYT)

 

În istoria americană este destul de rar ca un președinte să nu câștige un al doilea mandat. Cazurile recente sunt puține – Gerald Ford în 1976, Jimmy Carter în 1980 și George H.W. Bush în 1992. Numitorul comun în cazul tuturor acestor foști președinți a fost că aceștia au dispărut de pe scena politică. Este puțin probabil să vedem aceeași dispariție din spațiul public și din partea lui Donald Trump din ianuarie 2021.

Trump & Obsesia Succesului

Pentru o personalitate ca cea a președintelui Trump eșecul este un concept greu de înțeles și acceptat. În decursul întregii sale vieți, Donald Trump a fost în lumina reflectoarelor și și-a croit o identitate publică a cărei definiție era egală cu succesul. Unul din pilonii principali ai retoricii sale politice când a candidat în 2016 a fost că America își va revendica locul de grație în rândul marilor puteri globale, iar accentul a fost mereu pus pe câștig, succes și victorie, indiferent de context.

Cel mai rău coșmar al lui Donald Trump este să fie perceput ca un pierzător, un învins, sau cel mai grav: ca și un „loser”. În dimineața zilei de miercuri, prima declarație a lui Trump a fost că acesta a învins, deși procesul de numărare al voturilor nu era nici măcar aproape de sfârșit. În zilele care au urmat, văzându-și avansul dispărând din fața ochilor, acesta a recurs la o altă abordare: Trump a declarat că alegerile sunt măsluite, iar victoria electorală îi este furată de sub picioare.

alegeri SUA

Donald Trump la un miting electoral în Nevada, octombrie 2020. (New York Times)

 

Nu este prima dată când președintele pretinde că alegerile au fost fraudate, acest argument fiind folosit în majoritatea mitingurilor sale electorale. În timp ce statele numărau voturi valide, Donald Trump pregătea terenul pentru contestările juridice pe care dorea să le pună în aplicare, în eventualitatea în care acesta ar fi pierdut președinția.

În ultimii 4 ani, decizia Americii de a-l alege pe Donald Trump ca și președinte a pătat reputația celei mai puternice democrații și economii într-un mod iremediabil. Deși Administrația Trump a fost plină de diviziune și incompetență și chiar dacă Jeo Biden a câștigat la muchie aceste alegeri, Donald Trump va rămâne președintele Americii roșii și republicane.

Trump a susținut că dacă va pierde alegerile din 2020 acesta s-ar vedea revenind la prezidențialele din 2024, deși va candida la 78 de ani. Însă, indiferent dacă Donald Trump va candida sau nu în 4 ani, schimbările structurale care au avut loc odată cu victoria sa din 2016 nu vor putea fi schimbate, chiar dacă Biden promite să unească țara și să fie președintele tuturor americanilor.

În decursul acestor 4 ani, Trump a îndrăznit să zică și să facă toate lucrurile care erau de neconceput în politica americană. Diplomație, corectitudine politică, maniere, personalitate, anturaj și realitatea faptelor – toate aceste bariere au fost dărâmate. Partidul Republican nu a ieșit învins din aceste alegeri, ba din contră. După 4 ani în care Administrația Trump a fascinat, îngrozit și oripilat elita liberală a lumii, baza de susținători a lui Trump nu numai că nu a dispărut, dar s-a solidificat.

proteste

Susținători ai Președintelui Trump demonstrând la un centru de numărare al voturilor în Michigan. (Getty Images)

 

Este posibil ca mandatul acestui președinte să fi fost o anomalie și ca America să nu mai aibă parte de o figură politică asemănătoare. Însă, Partidul Republican a tras lozul câștigător și după aceste alegeri: în 2024, dacă nu va candida Trump, cu siguranță vom avea de a face cu un candidat cel puțin similar președintelui Republican, dacă nu chiar mai rău. De asemenea, Președintele Trump mai are 70 de zile până la instaurarea noului președinte la sfârșitul lunii ianuarie – o perioadă de timp care se poate dovedi decisivă pentru viitorul țării.

Pentru alte analize True Story Project despre alegerile americane, puteți accesa: „SUA post-alegeri: Reziliența democrației în sfera socială”; „Economia SUA – 5 direcții care influențează votantul american” și „Politica externă a lui Joe Biden: între ruptură și continuitate”.

 

Sursă foto: Reuters

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și