Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / True Story Project

Victoria Chinei în epoca pandemiei: Un Memorandum de Strategie pentru coronavirus către Președintele Xi

Articol scris de Jakub Grygiel și publicat în National Review
Tradus integral de True Story Project

Încheiem săptămâna cu un articol scris de Jakub Grygiel pentru National Review. Acesta simulează scrierea unei scrisori către președintele Chinei, Xi Jinping, de către un birou de strategie fictiv, care îl sfătuiește pe liderul comunist cum să exploateze la maximum oportunitatea oferită de criza coronavirusului.

Către: Președintele Xi Jinping

De la: Biroul de Strategie pe Termen Lung

Subiect: Victoria Chinei în epoca pandemiei

* * *

Rezumat:

Coronavirusul care înconjoară în prezent lumea oferă o oportunitate strategică unică pentru China. Se folosește de avantajul nostru comparativ, capacitatea noastră de a ignora propriile noastre victime; impune costuri serioase inamicilor noștri din Occident și îi reconstruiește după chipul nostru; și a creat un precedent pe care îl putem folosi pentru câștigul nostru în viitor. Această pandemie globală este o criză pe care nu ar trebui să o irosim și ar trebui să o folosim pentru a avansa influența noastră.

Analiză:

Costurile noastre din această pandemie sunt mici. Avem un avantaj comparativ față de dușmanii noștri, deoarece putem absorbi decese cu mai puține repercusiuni negative. Chiar dacă putem presupune un număr aproximativ de 50.000 de morți de la sfârșitul toamnei 2019, Partidul poate rămâne neafectat de această pandemie. Avem control asupra informațiilor și nimeni nu va ști niciodată numărul final de morți. Adevărul este ceea ce decideți dumneavoastră că este.

Morții noștri reprezintă un cost nesemnificativ pentru câștigurile globale pe care ni le aduce pandemia, în mare măsură, deoarece dușmanii noștri se tem de victime mai mult decât noi. Europa, SUA și inamicii capitaliști din Asia s-au închis efectiv și, orientați spre interior, s-au retras temporar din concurența geopolitică.

Din punct de vedere economic, Occidentul suferă o întrerupere masivă. O treime din economia Statelor Unite s-a oprit, în timp ce deficitul federal a explodat din cauza unui pachet de stimulare. Italia, a opta cea mai mare economie din lume (și a treia cea mai mare din UE) a fost închisă de mai bine de o lună. Nu se va redeschide înainte de vară. Situații similare sunt vizibile în celelalte economii occidentale.

Acest lucru creează două avantaje imediate pentru noi. În primul rând, decizia dvs. de a redeschide economia noastră, chiar și la Wuhan, ne va permite să creștem economic, în timp ce rivalii noștri trec printr-o depresie; puterea noastră relativă va crește. În al doilea rând, vor exista multe întreprinderi din Vest care vor supraviețui numai dacă le vom oferi sprijin financiar, permițându-ne să recoltăm și mai agresiv tehnologia și proprietatea intelectuală a acestora. Pandemia ne deschide ușile pentru ca noi să capătăm o mulțime de capacități industriale occidentale.

Odată ce economiile occidentale se vor redeschide, modelul lor de consum va fi diferit. Această schimbare viitoare îi va răni mai mult decât pe noi: restaurantele, hotelurile, serviciile de turism și diverse alte forme de divertisment în masă nu se vor mai întoarce niciodată la nivelurile pre-pandemice, dar acest lucru afectează mari schimbări ale forțelor lor de muncă cu impacturi minime asupra noastră. Încă vor avea nevoie de produsele noastre, în timp ce forța lor de muncă necalificată va fi șomeră cu toate perturbările sociale care vin din această direcție. Vor fi mai puțin stabili din punct de vedere politic, un alt beneficiu clar pentru noi.

Pandemia ne îmbunătățește și poziția militară. Teama de virus a făcut ca cel puțin un transportator de aeronave din SUA să nu fie în stare de funcționare, creând în același timp tensiuni la nivel de conducere în rândurile lor militare. Evaluarea noastră este că situații similare au loc în toate unitățile militare din SUA și Vest. SUA vor fi reticenți acum să organizeze exerciții militare pe scară largă în Europa și Asia cu aliații săi. Ei aleg „distanțarea socială” în detrimental eficacității militare.

Politic, beneficiile pentru noi sunt poate cele mai impresionante. Statele occidentale își refac imaginea după asemănarea noastră, lăudând viteza și eficiența statului nostru condus de Partid în a răspunde cu mare determinare la stoparea acestui virus. Chiar dacă nu o recunosc public, adoptă caracteristici ale puterii de stat pe care noi le aprobăm. Aceștia își aplică deja diferitele politici de „restricționare” și „adăpost în loc fix” prin poliția lor – și, ajutați de companiile lor de tehnologie, ar putea adopta forme de supraveghere mai asertive în lunile următoare. Cine controlează informațiile de sănătate ale oamenilor va controla societatea.

Și mai important, au considerat bisericile lor, chiar și acel dușman puternic al Partidului nostru, Biserica Catolică, drept „neesențiale” pentru poporul lor. Magazinele lor alimentare sunt deschise – iar în Italia, librăriile și magazinele de hârtie se vor redeschide curând – dar bisericile lor rămân închise. Ei pot cumpăra produsele noastre, dar nu se pot ruga în templele lor. Ei au obținut cu mare celeritate și ușurință ceva care a necesitat multă violență pentru noi pentru a realiza: expulzarea acelui opiu al maselor, religia, din viața de zi cu zi a oamenilor. Populațiile lor sunt acum pe deplin sub puterea statului, incapabile să se adune în grupuri mari și să se atomizeze în închisorile caselor lor.

Următorii pași:

Putem traduce aceste beneficii imediate în câștiguri pe termen lung pentru China. Bineînțeles, situația este foarte fluidă și există o mică șansă ca noi să pierdem o parte din aceste beneficii. Așa cum am menționat mai devreme, cel mai mare pericol este ca unii responsabili politici occidentali să încerce să ne impună costuri, izolându-ne de restul lumii. Unii o numesc „decuplare”. Principala sa consecință ar fi că statele occidentale devin mai puțin dependente de capacitatea noastră de a produce. Aducându-și lanțurile de aprovizionare înapoi în propriile țări (sau la un grup de aliați apropiați), ne-ar limita capacitatea noastră de a recolta tehnologiile lor și de a pătrunde în societățile lor prin universități și organizații culturale.

Pentru a contracara acest lucru, ar trebui să încurajați trei seturi de eforturi.

În primul rând, ar trebui să subliniați că pandemia este o provocare globală care necesită soluții globale. Acesta este un argument pe care mulți din Occident îl iubesc și avem multe voci utile printre elitele lor care vor răspândi acest mesaj pe cont propriu. Pentru a mări răspândirea acestei logici de tip „provocări globale / soluții globale”, ar trebui să continuăm să facem publică furnizarea de măști și kituri de testare către diverse țări (în special cele mai vulnerabile din punct de vedere economic). Mesajul ar trebui să fie că China este un cetățean global responsabil, ajutând lumea să lupte împotriva unui inamic invizibil care nu face discriminări. Fii îndrăzneț în răspândirea ta globală!

În al doilea rând, trebuie să dezvolți o strategie de a utiliza această criză pentru a pătrunde în continuare în societățile occidentale. De exemplu, ar trebui să oferim ajutorul nostru cu instrumente de supraveghere în scopuri de sănătate. Monitorizarea persoanelor infectate cu virusul este o modalitate excelentă de a achiziționa cantități enorme de date, mai ales că acest virus pare foarte contagios și afectează astfel un număr mare de indivizi. Ar trebui să împingem înainte cu vigoare reînnoită capacitățile noastre 5G, care ar putea servi drept coloana vertebrală pentru „supravegherea sănătății”. Fii generos în oferirea tehnologiilor tale!

În al treilea rând, ar trebui să țineți cont că în următorii ani avem acum o nouă armă puternică: simplul zvon al unei pandemii. În viitor, orice mențiune a unei potențiale pandemii va duce la închiderea din nou a Occidentului. Acum au un precedent, iar elitele lor vor fi dornici să evite orice risc pentru oamenii lor (și pentru ei înșiși, întrucât autoritatea și puterea lor sunt legate de starea de spirit a populațiilor). Fii gata să folosești această armă atunci când este nevoie!

Jakub Grygiel este profesor de politică la The Catholic University of America (Washington, D.C.) și consilier senior la The Marathon Initiative.

Sursă foto: Financial Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și