Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Care este următorul pas pentru Moldova?

#TrueStoryProject 5 decembrie

Astăzi vă prezentăm un articol interesant realizat de Stanislav Secrieru pentru Carnegie Moscow Center despre situația din Republica Moldova de după căderea guvernului.

Partidul pro-rus al socialiștilor din Republica Moldova a reușit să acumuleze o cantitate impresionantă de putere instituțională. Dar această concentrare a puterii aduce nu numai avantaje, dar și vulnerabilități mari, mai ales atunci când există o mulțime de factori destabilizatori, de la aprovizionarea incertă cu gaz până la votarea în masă a rezidenților regiunii transnistrene.

Când Moldova a organizat alegeri parlamentare în februarie, era de așteptat ca Partidul Democrat din Moldova (PDM), controlat de magnatul local Vladimir Plahotniuc, să încheie un acord cu Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) orientat spre Rusia , condus de președintele Igor Dodon. În ciuda faptului că s-au prezentat public ca fiind rivale, cele două partide au cooperat îndeaproape. PDM a fost întotdeauna superior, PSRM jucând un rol de partener junior, iar o majoritate post-electorală în parlament ar fi oficializat această alianță asimetrică. Cu toate acestea, după negocierile prelungite cu PDM, PSRM și-a schimbat brusc poziția și a instituit o coaliție contraintuitivă cu blocul pro-european ACUM. Plahotniuc a fugit din țară, co-liderul ACUM Maia Sandu a devenit prim-ministru, iar PSRM a revendicat rolul de președinte al parlamentului.

Această majoritate guvernamentală a supraviețuit timp de cinci luni. Luna trecută, PSRM a decis să pună punct. În doar două zile, parlamentul a demis mai întâi cabinetul Maiei Sandu și ulterior a instalat un nou guvern, cu sprijinul a 62 din cei 101 de deputați. Ambele mișcări au devenit posibile datorită unui parteneriat informal reînnoit între PSRM și PDM. Se poate părea că, din punct de vedere politic, Moldova s-a întors de unde a plecat, dar această impresie este înșelătoare.

Puteți citi articolul în întregime accesând linkul: https://carnegie.ru/commentary/80397

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și