Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Fake News Mondenus / Thomas Briot

Tunelurile dacice iluminate de sub Marea Neagră

CONTEXT

Putem să ne mândrim de acest fake news mioritic! Legenda tunelurilor dacice și a orașelor subterane megalitice este una bine implantată în România.

Aceste teorii fantasmagorice au apărut la începutul anilor 90, după ce fostul general de diviziune Vasile Dragomir a scris o serie de articole despre aceste tuneluri și orașe subterane, povestind că armata română ar fi descoperit aceste structuri în timp ce căuta spații pentru noi instalații militare.

Există mai multe variante a acestei teorii: unii chiar susțin că strămoșii noștri ar fi construit tuneluri iluminate sub Marea Neagră.

Sursă foto: Stiri Actuale

 

Aceste teorii sunt reluate în articole care se vor serioase, unele fiind chiar publicate în presa regională.

Avem aici un exemplu de fake news mai vechi, inventat chiar înaintea expresiei «fake news».

DE CE E FALS?

Adevărul a consacrat un articol acestor teorii, enumerându-le și discutându-le cu seriozitate. Concluzia este destul de rapidă: nu exista nicio dovadă istorică sau arheologică care atestă existența acestor structuri, iar teoriile generalului Dragomir au fost respinse de majoritatea cercetătorilor în anii 90.

Aceștia au explicat că Dacii nu aveau nici mijloacele tehnice, nici numărul de lucrători necesari pentru amenajarea unor structuri pe care nici astăzi noi nu le putem realiza.

Dacă nu suntem în stare să construim autostrăzi cu toată tehnologia de astăzi, oare dacii ar fi putut construi tuneluri sub marea neagră?

Cu toate acestea, aceste teorii păstrează o anumită popularitate printre români, nostalgici de un trecut care nu a existat.

 

 

#Te-ar mai putea interesa și