Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu | Mădălina Voinea

Ursula von der Leyen: O viziune pentru Europa

De Mălina Mîndruțescu și Mădălina Voinea

Europa este esențială într-o lume fragilă.

Bunăstarea cetățenilor Uniuniii – prioritatea principală.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a avut miercuri primul său discurs privind starea Uniunii. Poziția sa a fost categorică. Uniunea Europeană trebuie să treacă spre energie regenerabilă, planul de recuperare economică este o necesitate fără de care nu ne puteam adapta noii realități pandemice.

Care au fost punctele esențiale ale discursului?

1. Reducerea emisiilor de CO2

Președintele a anunțat obiectivul de a scădea emisiile de la 40% cât era planificat pentru 2030 la 55%. 

Uniunea Europeană finanțează o bună parte din această tranziție, 30% din fondurile acordate statelor vor trebui să se încadreze în acest obiectiv, conform noului buget al UE. Unul dintre obiective este construirea a peste 1 milion de stații de reîncărcare electrice pentru a construi infrastructura necesară popularizării mașinilor electrice.

2. Investiția nr.1- calitatea vieții europenilor

Abordarea economică a fost una cu o tentă clar protecționistă față de drepturile oamenilor și necesitatea de a îmbunătăți capacitățile de răspuns și modul de alocare al fondurilor. Discursul președintelui confirmă direcția setată de următorul buget al UE (1074 miliarde € – 7 ani) și fondul de recuperare NGEU (750 miliarde € ). Pentru a deveni o uniune trebuie să uniformizăm calitatea sistemului medical și a infrastructurii. 

Criza pandemică va fi tratată cu investiții și planuri de recuperare. Abordarea din criza anterioară axată pe austeritate nu este luată în considerare în noua generație de leadership a UE. 

3. Oportunitatea – o temă recurentă

Discursul a venit într-un moment de cotitură, atât pentru Europa, cât și pentru Uniunea Europeană și aspirațiile sale. Pandemia continuă să facă ravagii pe continent, amenințând o criză economică și de sănătate in iarna ce va să vină.

Von der Leyen a menționat cuvântul „oportunitate” de multe ori, făcând referire la ambițiile UE de a rezolva obstacolele din viitor. Incendiile din taberele de refugiați din Grecia au lăsat mii de oameni fără un adăpost, forțând Europa să acționeze.  Von der Leyen a promis un nou plan de migrație, declarând că imaginile de după incendiu reamintesc de responsabilitatea comună pe care statele membre o au față de această populație vulnerabilă.

De asemenea, pe plan extern, UE se confruntă cu actori ostili pe toate părțile – de la Rusia și China, la Belarus sau Ungaria, președintele a invocat ca implementarea sancțiunilor să fie votate în mod majoritar.

Cu privire la Brexit, președintele Comisiei a anunțat că guvernul britanic condus de Boris Johnson distruge reputația țării, acesta plănuind să renunțe la o parte din tratatul internațional care a definitivat termenii de ieșire din UE. Invocând-o pe Margaret Thatcher, von der Leyen a declarat că „Marea Britanie nu încalcă tratate”, o lovitură sub centură pentru prim-ministrul britanic.

4. O susținere categorică a drepturilor LGBT

Într-unul dintre cele mai tensionate momente ale discursului, președintele Comisiei a denunțat „zonele fără LGBT” din Polonia ca fiind zone fără umanitate. Într-unul dintre cele mai puternice critici la adresa PiS (Law and Justice – partidul de guvernare din Polonia), șefa Comisiei s-a aliniat cu valorile de incluziune a minorităților sexuale. Drepturile LGBT reprezintă una dintre cele mai aprige polemici din societatea poloneză, iar partidul la putere este vocal asupra „ideologiei LGBT”, pe care o consideră un import extern și o amenințare a valorilor creștine din țară.

Europa – o cale lungă

Cu o pandemie care nu pare să încetinească, o economie lovită și slăbită, amenințări dinspre Rusia, instabilități sociale în Belarus și multe alte încercări, von der Leyen este la cârma unei Uniuni Europene care trebuie să fie repusă pe picioare. Într-un bloc în care statele membre par să sfideze regulile democrației și societății libere, unde pandemia a făcut ravagii în sistemele de sănătate și unde viitorul învățământului este pus sub semnul întrebării, președintele Comisiei va avea un program cel puțin încărcat în lunile care urmează.

Sursă foto: European Parliament – Europa EU

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și