Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Uniunea Europeană pe cale să ia o decizie istorică

Astăzi are loc reuniunea miniștrilor de finanțe din UE, care marchează adevăratul test al posibilităților. Există șansa să fim martorii unor decizii economice fără precedent, care să încerce să stabilizeze Europa în fața pandemiei coronavirusului și să crească cooperarea și ajutorul între statele membere. Însă dezacordurile sunt mari și nu există o modalitate simplă de a depăși fisurile în cazul în care întâlnirea eșuează. Vom afla în câteva ore.

Zona euro se confruntă cu o decizie importantă cu privire la cât de departe este dispusă să se unească în lupta economică împotriva coronavirusului. Primul ministru spaniol, Pedro Sánchez, a avertizat că nu se poate juca altceva decât viitorul proiectului european în ceea ce privește răspunsul la această întrebare. Comisarul UE pentru economie, Paolo Gentiloni, a pledat luni cu statele membre să uite de luptele lor anterioare și să se adune în spatele unui plan ambițios. (Financial Times)

În întreaga lume, viața așa cum o știm s-a schimbat drastic. Liderii globali și milioane de cetățeni se confruntă cu provocarea vieții lor. Pandemia COVID-19 amenință nu numai sistemele de sănătate, ci și mijloacele de trai ale cetățenilor și stabilitatea economiilor. În acest raport, McKinsey își propune să vă prezinte două cadre pentru reluarea unei economii. Primul este conceput pentru a ajuta guvernele, sectorul privat și nonprofit să se gândească la momentul în care să-și redeschidă economiile, iar cel de-al doilea prezintă o abordare a modului de a face acest lucru. (McKinsey & Company)

Ar putea coronavirusul să determine sfârșitul „Proiectului european”? În urma crizei financiare globale, tensiunile dintre viziunea unei Europe mai integrate – Statele Unite ale Europei – și realitatea economiilor și culturii destul de disparate au fost puternice. Pandemia a afectat țările din sudul Europei mult mai mult decât statele nordice în uniunea valutară comună și, așa cum s-a întâmplat în urmă cu un deceniu, italienii, spaniolii și statele vecine au mult mai puțină flexibilitate fiscală pentru a răspunde față de țări precum Germania, Olanda și Austria. (The Sidney Morning Herald)

Europa are nevoie acum de cheltuieli publice enorme – nu pentru a oferi stimuli în sensul obișnuit, ci pentru a face față costurilor imediate de luptă cu Covid-19, inclusiv pentru asigurarea de șomaj generoasă pentru persoanele ale căror locuri de muncă se pierd. Ceea ce cu siguranță Europa nu are nevoie este să se împiedice într-o dezbatere despre cele mai bune soluții pe termen lung la o problemă urgentă. Dacă UE ar fi o adevărată uniune fiscală precum SUA, aceasta ar putea cheltui în sprijinul guvernelor sale membre, împrumutând fondurile necesare și deservind datoria rezultată cu impozitele pe care le colectează. Însă nu aceasta este soluția urgentă la momentul de față. (Bloomberg)

Pentru mulți din sudul Europei, solidaritatea înseamnă mai presus de toate: obligațiunile-corona. Franța, Italia, Spania și alte șase țări din UE și-au aruncat suportul în spatele creării de instrumente financiare comune de către UE, ca cel mai bun răspuns posibil la pandemie. Argumentele pe care le formulează sunt atât politice, cât și economice. Obligațiunile-corona sunt menite să împiedice ca unele dintre cele mai afectate țări, precum Italia și Spania, să fie scufundate de noi datorii. De asemenea, aceștia intenționează să le arate europenilor că „suntem cu toții împreună.  Unii politicieni italieni și spanioli avertizează că dacă UE nu acționează, țările lor ar putea pierde credința în proiectul european pentru totdeauna. Nevoia de a demonstra solidaritatea europeană și de a atenua suferința este corectă. Dar obligațiunile-corona sunt soluția greșită. În loc să salveze UE, ele ar putea ajunge să o omoare. (Financial Times)

Sursă foto: South EU Summit

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și