Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Uniunea Europeană ia măsuri pentru a face față la efectele crizei coronavirusului

UE a luat naștere în urma unei catastrofe și a trecut prin crize. Astăzi, se confruntă cu amenințări pe multe fronturi. Dacă nu reușește să faca față la aceste provocări, s-ar putea chiar să se frângă. Din fericire, Angela Merkel înțelege acest lucru. Cancelarul german rămâne liderul de încredere al organizației europene indispensabile. Acordând un nou plan financiar radical cu președintele francez Emmanuel Macron, ea a transformat posibilitățile UE. Este un alt moment „orice va fi nevoie”, de data aceasta de la principalii politicieni europeni, care confirmă faptul că Germania și Franța nu vor lăsa UE să se prăbușească decât dacă cetățenii lor își vor respinge elitele, așa cum au făcut americanii și britanicii. Însă istoria a marcat mult prea adânc popoarele din aceste două țări pentru a risca o politică infantilă de acest fel. (Financial Times)

Comisia Europeană a propus un buget de 118,2 miliarde de euro pentru acţiuni externe în cadrul pachetului revizuit privind noul Cadru Financiar Multianual (CFM), suplimentat cu o sumă de 15,5 miliarde de euro pentru a-şi sprijini partenerii în eforturile de redresare după pandemia de COVID-19, informează marţi un comunicat al Reprezentanţei CE în România. Din actualul buget al UE este prevăzută o altă sumă de 1 miliard de euro pentru Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD), pentru un răspuns imediat la criză, totalul fondurilor suplimentare fiind de 16,5 miliarde de euro. (Agerpres)

Proiectul ‘Observatorul European al mass-mediei digitale’ (EDMO), finanţat de Uniunea Europeană, şi-a început luni activitatea, urmând să contribuie la o mai bună înţelegere a actorilor relevanţi, instrumentelor, metodelor, dinamicilor de diseminare, obiectivelor prioritare şi impactului dezinformării asupra societăţii, indică un comunicat al Comisiei Europene dat publicităţii marţi. Aflat sub conducerea Institutului Universitar European din Florenţa (Italia), EDMO va sprijini crearea şi activitatea unei comunităţi multidisciplinare compusă din verificatori de fapte, cercetători academici şi alte părţi interesate cu expertiză în domeniul dezinformării online. (Agerpres)

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat marţi un document strategic care include dezvoltarea şi desfăşurarea în spaţiu a armelor ofensive şi antirachetă în categoria celor mai grave ameninţări militare la adresa Rusiei, informează RIA. Documentul, care conturează politica de descurajare nucleară a Moscovei, a fost publicat online în contextul tensiunilor între Rusia şi Statele Unite privind controlul armamentului, legate de viitorul tratatului Noul START pentru reglementarea arsenalelor nucleare ale celor două puteri. (Agerpres)

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a discutat despre conflictul cu separatiștii susținuți de Rusia dinn estul Ucrainei, relația Kievului cu NATO și problema Crimeei anexată de Rusia cu oficialii germani în timpul unei vizite de o zi la Berlin. În cadrul unei conferințe de presă comune după discuțiile din 2 iunie, Kuleba și omologul său german Heiko Maas au declarat că au convenit să accelereze punerea în aplicare a acordurilor încheiate la Paris în decembrie, în timpul discuțiilor purtate în așa-numitul format Normandia, un proces diplomatic care implică Ucraina , Rusia, Germania și Franța pentru a încheia lupta în estul Ucrainei. Maas a mai spus că Germania va continua să sprijine Ucraina în Uniunea Europeană, precum și legăturile lui Kiev cu NATO. (Radio Free Europe)

Noile cazuri de COVID-19 raportate zilnic sunt în continuă scădere în Europa de Vest, dar nu în hotspoturile din Rusia și Europa de Est, a declarat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Purtătoarea de cuvânt, Margaret Harris, a declarat într-un briefing: „În acest moment, în Europa de Vest, vedem un declin constant. Nu este rapid, dar există o scădere constantă a cazurilor noi raportate zilnic, deci înseamnă că numărul de cazuri noi este încă semnificativ, dar numărul scade, cu excepția Rusiei și a Europei de Est, unde continua să crească”. Rusia a raportat 423.741 de cazuri, cel de-al treilea număr cel mai mare raportat din lume, inclusiv 5.037 de decese. (Reuters)

Pe măsură ce președintele Donald Trump apelează din ce în ce mai mult la retorica militară într-o perioadă de tulburări naționale, armata americană pare să joace un rol de susținere – alarmând actuali și foști oficiali care văd pericol pentru forțele armate ale SUA, una dintre cele mai venerate și bine finanțate instituții ale Americii. „America nu este un teren de luptă. Cetățenii noștri nu sunt dușmani”, a scris pe Twitter Martin Dempsey, generalul pensionar care a ocupat funcția de Șef al Statului Major. Un oficial militar actual, care vorbea în condiții de anonimat, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la daunele de durată care ar rezulta din utilizarea armatei ca „sprijin politic”. (Reuters)

Ce se întâmplă însă cu oamenii lăsați pe dinafară de revoluția post-industrială și care locuiesc în țări bogate, unde prețurile sunt înalte și așteptările vizavi de propriul standard de viață sunt înalte de asemenea? Ce se întâmplă cu britanicii lăsați pe dinafară? Fac Brexit. Ce se întâmplă cu francezii lăsați pe dinafară? Votează Le Pen. Albii americani din „centura de rugină”, din fostele metropole ale industriei devenite ruine? Votează Trump. Iar negrii americani? Ei ce fac? Adaugă la această traumă economică cheia de lectură a propriului trecut. Sutele de ani de sclavie sunt cărați în minte de fiecare, sunt o suferință căreia ei nu-i pot găsi rezolvare. (PressOne)

Rusia și China inundă social media cu conținut care vizează tulburările și violențele din Statele Unite, potrivit unei analize a postărilor recente pe Twitter. Începând cu 30 mai, oficialii guvernamentali, mijloacele de informare ale mass-media susținute de stat și alți utilizatori de Twitter legați fie de Beijing, fie de Moscova au intrat din ce în ce mai mult pe hashtag-uri legate de George Floyd, pentru a împinge mesajele divizive și a critica modul în care Washington-ul a intervenit asupra crizei. (Politico)

Sursă foto: CCIR

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și