Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Un vaccin nu va opri pandemia dacă nu au toate țările acces la el

Comisia Europeană a deschis miercuri o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei din cauza unei legi ce permite sancţionarea judecătorilor care critică reformele controversate ale justiţiei introduse în ţară, renunţând să ia o decizie similară în privinţa Ungariei pentru prerogativele extinse asumate de guvernul premierul Viktor Orban pe fondul crizei sanitare. Prin această procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, executivul european acordă două luni guvernului conservator polonez pentru a răspunde îngrijorărilor manifestate cu privire la efectele unei legi adoptate în ianuarie, ce permite sancţionarea judecătorilor care contestă legalitatea reformelor guvernamentale, aplicând în continuare dreptul comunitar european. (Agerpres)

Comisia Europeană alocă 180 de milioane de euro în subvenții pentru a ajuta șase state din Balcanii de Vest să facă față pandemiei coronavirusului și consecințelor sale socioeconomice. De asemenea, Banca Europeană de Investiții a declarat că va oferi un pachet de împrumut de 1,7 miliarde de euro pentru Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia. În general, blocul a mobilizat un pachet de aproximativ 3,3 miliarde de euro de care să beneficieze cele șase țări, a spus Comisia Europeană într-un document trimis instituțiilor UE înaintea unei conferințe video între liderii UE și Balcani, programată pentru 6 mai. (Radio Free Europe)

Premierul rus Mihail Mişustin a prelungit miercuri interdicţia de intrare a cetăţenilor străini în Rusia, măsură ce va rămâne în vigoare până când se va îmbunătăţi situaţia epidemiologică provocată de pandemia cu noul coronavirus. El a mai precizat că, pentru diminuarea impactului negativ al acestei măsuri asupra activităţii industriale în Rusia, interdicţia menţionată va cuprinde şi câteva excepţii pentru anumite categorii specifice, cum ar fi specialiştii care desfăşoară activităţi de întreţinere şi reparaţii pentru echipamentele importate. (Agerpres)

Guvernele din Europa de Est și Asia Centrală folosesc pandemia Covid-19 ca scuză pentru a contracara opoziția, potrivit unui nou raport al Amnesty International. „Pe măsură ce pandemia Covid-19 se desfășoară în regiune, multe guverne par mai interesate de a stopa criticile decât de a proteja sănătatea publică”, spune Heather McGill, cercetătorul din Asia Centrală a Amnesty International. O serie de țări din Europa de Est și din Asia Centrală răspund la pandemie cu măsuri represive și abuzive, care sunt departe de obligațiile lor de respectare ale drepturilor omului, susține Amnesty. (Emerging Europe)

Dacă astăzi ar fi disponibil un vaccin eficient împotriva coronavirusului, este suficient ca să oprim această pandemie? Depinde, trebuie ca toți cei care au nevoie de el să îl poată obține. Dar dacă ceea ce s-a întâmplat în timpul pandemiei H1N1 din 2009 se repetă, atunci răspunsul este nu. Prima prioritate pentru orice țară, desigur, este protejarea propriilor cetățeni. Dar țările trebuie să se gândească la nivel global atunci când lumea se confruntă cu o boală infecțioasă. Un focar oriunde este un risc peste tot. Liderii mondiali trebuie să acționeze acum pentru a se asigura că toată lumea care are nevoie de vaccin îl poate obține atunci când devine disponibil. Conform Organizației Mondiale a Sănătății în present sunt în dezvoltare cel puțin 89 de vaccinuri contra coronavirusului. (The New York Times)

Valul istoriei curge, cu decenii de stabilitate relativă intercalate cu perioade de schimbare rapidă și dramatică. Este posibil să intrăm acum într-o astfel de perioadă, rolul perturbator al crizei coronavirusului creând noi realități pe toată planeta. Acest lucru este valabil în special în fosta lume sovietică, în care prăbușirea prețurilor la energie cauzată de pandemie reprezintă provocări existențiale atât pentru economia rusă, cât și pentru marile pretenții ale Kremlinului. Pentru Ucraina și alte națiuni post-sovietice care doresc să scape de influența imperială nedorită a Moscovei, criza care se desfășoară reprezintă o ocazie unică de a relua tranziția istorică începută în 1991. (Atlantic Council)

Primarul orașului Praga a confirmat că se află sub protecția poliției, la câteva zile după ce un raport de știri a sugerat că a fost ținta unui complot de asasinare. Ziarul ceh Respekt susține că un agent rus care transporta otrava ricin a ajuns în țară acum trei săptămâni. Primarul Zdenek Hrib a refuzat să spună de ce a fost sub protecție, dar a declarat că a anunțat poliția că este urmărit. Ambasada Rusiei a declarat că raportul nu are „absolut nicio bază” și că „respinge categoric” acuzația. (BBC News)

Un scandal despre cenzură a scufundat un important ziar de afaceri din Rusia într-o criză care ar putea să-l determine să se încadreze sub controlul Kremlinului sau să obțină un acord pentru a-l vinde, lăsându-l în pragul falimentului. Personalul de la Vedomosti se află într-o revoltă deschisă împotriva noului redactor-șef Andrei Shmarov, acuzându-l pe acesta că le-a interzis să scrie despre subiecte tabu pentru Kremlin, inclusiv critici pentru mișcarea lui Vladimir Putin de a rămâne la putere potențial până în 2036 și sondaje independente care arată că rușii își pierd încrederea în președinte. (Financial Times)

Sursă foto: New York Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și