Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Un Davos inundat de crize

Pe 22 mai, conferința World Economic Forum (WEF), care are loc în fiecare an la Davos, în Elveția, s-a organizat fizic pentru prima dată de la începutul pandemiei.

Evenimentul, care are loc în orășelul elvețian încă din 1971, este știut ca fiind printre cele mai exclusiviste conferințe din lume, aducând laolaltă nu doar lideri din sfera politică, dar și din domenii precum cultură, business, media și alte domenii de importanță majoră pentru agenda internațională.

Anul acesta, deși prima prezență fizică în peste doi ani a semnalat o reîntoarcere la normal, faimoasa conferință a fost dominată de crize pe toate părțile: războiul din Ucraina, inflația, o criză a mâncării generată de război și lockdown-ul care persista în China, ca să enumerăm doar o parte dintre cele mai presante chestiuni de pe agenda publică actuală.

Astfel, atmosfera cu care a început conferința nu a fost una tocmai veselă, în pofida peisajului idilic de primăvară din bogatul orășel de munte.

În primă instanță, situația din Ucraina a înăbușit entuziasmul prezenței fizice, dominând și influențând discursurile, atmosfera și tonul participanților. Chiar și Forumul a descris invazia Ucrainei ca fiind „un moment de cotitură” în istorie.

Luni, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski s-a adresat publicului de la Davos prin conferință video, cum deja a obișnuit mai toate întrunirile de mare amploare ale lumii – de la Festivalul de film de la Cannes pânp la plenuri parlamentare din mai mute țări.

zelenski

Sursă foto: Associated Press

 

În cadrul intervenției sale de la Forum, Zelenski a cerut mai marilor lideri de companii care se aflau în sală să se rupă de interesele pe care le mai au cu Rusia.

„Orice comerț cu agresorul trebuie oprit. Toate afacerile străine ar trebui să părăsească Rusia, astfel încât brandurile voastre să nu fie asociate cu crime de război. Valorile trebuie să conteze”, a declarat președintele.

Apoi, la o zi distanță, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a pledat pentru același lucru. „Libertatea este mai importantă decât liberul comerț. Protecția valorilor noastre e mai importantă decât profitul”, a spus liderul alianței militare.

Dar conferința de la Davos, una din puținele întâlniri de asemenea nivel și rang care să includă și elita de business a lumii, a reprezentat mereu o oportunitate de dialog și cooperare între miliardarii și politicienii lumii.

Lideri politici, precum, Xi Jinping, Narendra Modi și chiar Vladimir Putin au venit la Davos pentru a face impresie în fața mai marilor giganți de business din lume.

Dar, „acum că politicienii și generalii sunt din nou la putere, oamenii de afaceri, care au crezut până acum că întreaga lume era o potențială piață, au devenit dezorientați”, spune Gideon Rachman, un jurnalist pentru the Financial Times.

Au existat câteva personaje care au bătut apropouri subtile vizavi de abordările agresive luate de Vest împotriva oligarhilor ruși și precedentul periculos pe care aceste tactici le-ar putea seta cu privire la destinele altor oameni, care au active și investiții în Vest. De asemenea, au mai existat și câteva comentarii cu privire la angajamentele financiare pe care Statele Unite le-a făcut Ucrainei.

Spre exemplu, o critică care s-a auzit pe scena de la Davos a fost cum că  prin această pompare de miliarde de dolari în Ucraina, acest ajutor financiar doar ar prelungi războiul.

stoltenberg nato

Sursă foto: NATO

 

În afară de aceste „abateri”, consensul general de la Davos a fost în continuare unul de susținere față de Ucraina, iar o delegație de politicieni ucraineni trimisă la conferință pentru a întări mesajul țării, a insuflat o senzație de „energie morală”, susține o analiză din Washington Post.

Dar, Davos, un loc în care elita financiară și politică a lumii obișnuia să vorbească despre următoarea mare etapă pe agenda internațională, anul acesta, îngrijorarea multora era că această următoare mare etapă ar putea fi chiar o recesiune.

În cadrul unei dezbateri, Jane Fraser, CEO Citigroup, a declarat că ediția conferinței de anul acesta este centrată pe cei trei R: Rusia, inflație (recession) și ratele dobânzilor (interest rates).

Astfel, mulți economiști și lideri din domeniul afacerilor se feresc de ce ne-ar putea aștepta în viitorul apropiat, ca societate, dar și ca economie.

„Nu am avut niciodată un Davos chiar ca cel de anul acesta. Provocările lumii par destul de mari. Există multă incertitudine și anxietate cu privire la frânghia pe care guvernele trebuie să meargă pentru a limita inflația fără a împinge economiile în recesiune. Cum se va desfășura războiul? Ce se va întâmpla în China? Ne uităm la toate aceste lucruri”, a declarat Rich Lesser, președintele global al Boston Consulting Group, una dintre cele mai mari firme de consultanță ale lumii, într-un interviu pentru Washington Post.

Odată cu începerea războiului în Ucraina și mari economii ale lumii, precum Europa și China, care se zbat din punct de vedere economic, aceste tendințe de instabilitate se resimt și pe piața din America. Bursa de valori din SUA a scăzut în ultimele săptămâni din cauza temerilor de recesiune, cu S&P 500, Nasdaq și media industrială Dow Jones scăzând cu cel puțin 6% în ultima lună.

george soros

Sursă foto: File Photos

 

O altă declarație sumbră a venit din partea miliardarului de origine maghiară, George Soros, care, la vârsta de 91 de ani, a participat la conferință, declarând că invazia Ucrainei de către Rusia ar putea semnala începutul celui de-al treilea Război Mondial și că singura soluție viabilă care să ducă la sfârșitul acestui conflict este oprirea președintelui rus, Vladimir Putin.

Acesta a adus în discuție și tema unei confruntări la nivel mondial, între societățile deschise și cele închise, printre care Rusia și China, care câștigă public tot mai mare.

„Cea mai bună și sincer, cea mai viabilă șansă de a ne prezerva civilizație este să-l învingem pe Putin cât mai repede posibil”, a mai declarat Soros.

Conferința de la Davos a început duminică, pe 22 mai și se încheie joi, pe 26 mai.

Pentru a citi cele mai recente analize True Story Project despre Ucraine, puteți accesa: „Cine latră în poarta Rusiei?” și „Războiul din Ucraina continuă”.

 

Sursă foto: Davos Interviews

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și