Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Coronavirus / True Story Project

NewsDigest: Un al doilea val al pandemiei Covid-19 se întrevede deja în țări precum China, Iran și Israel

Despre evoluția pandemiei Covid-19:

Pandemia nu s-a încheiat în Orientul Mijlociu. Mai multe țări au văzut, dacă nu un al doilea val, cel puțin o creștere îngrijorătoare a cazurilor. Infecțiile și decesele au crescut în Iran, unde autoritățile au considerat că au îmblânzit unul dintre cele mai grave focare ale lumii. Școlile au devenit un vector pentru infecții în Israel. În Arabia Saudită, unde primul val nu s-a terminat încă, medicii raportează o creștere neașteptată a spitalizărilor și deceselor. Cu toate acestea, guvernele sunt reticente să impună din nou restricții deoarece economiile lor sunt puternic afectate. Oprirea unui al doilea val poate fi mai dificilă decât a fost confruntarea cu primul. (The Economist)

Unsprezece cartiere rezidenţiale din sudul capitalei Chinei, Beijing, se află în izolare din cauza apariţiei unui nou focar de coronavirus într-o piaţă din apropiere, au anunţat sâmbătă autorităţile. Şapte cazuri de contaminare cu COVID-19 au fost înregistrate în vecinătatea pieţei Xinfadi, dintre care şase sâmbătă, potrivit autorităţilor sanitare. Nouă şcoli şi grădiniţe din zonă au fost închise. (Agerpres)

Rusia a înregistrat 6.938 de decese cauzate de COVID-19, potrivit unei estimări oferite de Universitatea Johns Hopkins. Numărul morților este mult mai mic decât în multe alte țări, în ciuda faptului că Rusia are mai mult de jumătate de milion de infecții – a treia cea mai mare rată după Statele Unite și Brazilia. Veridicitatea statisticilor ruse a fost însă pusă la îndoială. Criticii au spus că autoritățile ar fi putut falsifica numerele în scopuri politice pentru a reduce scorul focarului, iar un oficial de top al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că numărul redus de decese din Rusia „este cu siguranță neobișnuit”. (Radio Free Europe)

Dezinformare și fake news:

Organizaţii reprezentând radiodifuzori, editori şi jurnalişti au cerut luni Comisiei Europene “măsuri mai puternice” faţă de platformele internet (Google, Facebook ş.a.) pentru combaterea dezinformării. Această “declaraţie comună”, semnată în special de Federaţia europeană a jurnaliştilor, Consiliul european al editorilor şi Asociaţia televiziunilor comerciale europene (ACT), este publicată după prezentarea miercuri de către Bruxelles a noilor măsuri împotriva dezinformării, suscitată de pandemia de COVID-19. (Agerpres)

Apariția textului noii Strategii Naționale de Apărare s-a transformat dintr-un exercițiu, mai degrabă birocratic, într-un pretext de scandal între România și Rusia. În presa moscovită, este fluturată afirmația potrivit căreia în Strategia de apărare națională a României Rusia este calificată „stat inamic” sau „țară ostilă”. Interesul pentru acest document abia avansat de președintele Klaus Iohannis Parlamentului de la București pentru a fi aprobat s-a reflectat în declarațiile a doi senatori ruși și în poziția oficială exprimată la briefingul de presă al Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova. (Spotmedia)

După implementarea unor restricții stricte la sfârșitul lunii martie, la câteva săptămâni după majoritatea celorlalte țări, Rusia a încercat să păstreze informațiile despre pandemie sub un control la fel de strâns. Grupul de lucru al guvernului are o divizie specială de „fake news”, în timp ce Comitetul de investigare, o agenție de aplicare a legii de tip FBI, urmărește coronavirusul pe aplicațiile de mesagerie. Procesele în temeiul legii falselor știri s-au declanșat de când domnul Putin a semnat dispozițiile suplimentare cu privire la discuțiile despre pandemie, care au trecut prin parlament în grabă într-o singură zi. (Financial Times)

Influența în creștere a Chinei:

Secretarul de stat american Mike Pompeo a calificat duminică conducerea Chinei drept o “provocare în creştere” pentru Statele Unite şi pentru “toţi oamenii liberi”. “Trebuie să fim cu toţii vigilenţi faţă de ameninţarea pe care o reprezintă partidul comunist chinez la adresa modului nostru de viaţă”, a afirmat Pompeo în cadrul intervenţiei sale în discuţiile primei conferinţe virtuale a Comitetului Evreiesc American. Tensiunile dintre SUA şi China au crescut pe fondul pandemiei noului coronavirus, secretarul de stat Mike Pompeo şi alţi oficiali ai administraţiei americane învinuind în mod repetat autorităţile de la Beijing că au ascuns informaţii despre izbucnirea focarului epidemiei în Wuhan, la sfârşitul anului trecut. (Agerpres)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat sâmbătă că influența din ce în ce mai mare a Chinei a creat o „schimbare fundamentală în echilibrul global de putere”, care nu trebuie trecut cu vederea. Într-un interviu acordat ziarului german Welt am Sonntag, care a fost lansat în avans, oficialul norvegian a declarat că Beijingul are al doilea cel mai mare buget de apărare din lume după Statele Unite și că investește foarte mult în arme nucleare și rachete de lungă durată care ar putea ajunge în Europa. “Un lucru este clar: China se apropie tot mai mult de ușa Europei”, a spus el. “Aliații NATO trebuie să facă față acestei provocări împreună.” (Deutsche Welle)

Sursă foto: Pixabay

#Te-ar mai putea interesa și