Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Ultima vizită a lui Merkel la Washington

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel și-a vizitat omologul american, președintele Joe Biden, la Casa Albă, joia trecută, 15 iulie în ceea ce a fost probabil ultima sa vizită în calitate de Cancelar și de lider de-facto a Uniunii Europene pe continentul nord-american.

Timp de 16 de ani, de când Merkel este la cârma celei mai mari economii din cadrul blocului european, aceasta și-a clădit o reputație venerabilă drept unul dintre cei mai longevivi lideri de stat, dar și un politician care știe să aducă la masă diverse interese, personalități și nevoi politice. În cadrul vizitei sale oficiale la Washington, Merkel s-a întâlnit cu Joe Biden, al patrulea președinte pe care aceasta l-a prins în cadrul mandatului ei, dar pe care îl cunoaște de ani buni.

Vizita lui Merkel la Casă Albă are și o conotație simbolică. După ce Cancelarul a avut o relație cel puțin complicată cu predecesorul lui Joe Biden, președintele republican, Donald Trump, vizita sa la Washington semnifică un pas în față cu privire la îmbunătățirea relațiilor dintre Germania și Statele Unite.

Vizita lui Merkel va fi prima vizită a unui demnitar străin la Casă Albă de la învestirea noului președinte Biden la începutul acestui an. De asemenea, vizita sa este și prima deplasare a lui Merkel la Washington în trei ani, notând astfel ostilitățile dintre Cancelarul german și fostul președinte, Donald Trump.

merkel biden

Sursă foto: Getty Images

 

Președintele Joe Biden a candidat pe o platformă care contrazice în mare parte retorica „America first” a predecesorului său, Donald Trump. De asemenea, vizita lui Biden în Europa a reiterat poziția și angajamentul Statelor Unite față de proiectul european, de siguranța blocului și de colaborarea transatlantică. Însă, pe agenda de discuții dintre Angela Merkel și Joe Biden în cadrul întâlnirii de săptămâna trecută au fost și puncte de dispută.

Un subiect între cei doi lideri este realizarea conductei de gaz Nord Stream 2, care are ca scop transportul de gaz din Rusia în Germania. Poziția de la Washington a fost sceptică privind acest proiect, argumentul fiind că Europa și-ar pierde din independența și siguranța energetică, devenind astfel prea dependentă de gazele rusești.

nord stream 2 sanctiuni

Sursă foto: Getty Images

 

Joe Biden a criticat proiectul, atât în calitate de vice-președinte în Administrația lui Barack Obama, dar și în calitate de președinte. Însă, contrar poziției fostului președinte democrat, Administrația Biden a ridicat sancțiunile impuse de Obama asupra companiei care demarează acest proiect. În cadrul vizitei Angelei Merkel la Washington a fost și Ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas, care a declarat că pozițiile celor două părți privind acest subiect s-au ameliorat, dar rămâne de văzut dacă acest scepticism va dispărea cu totul în urma vizitei lui Merkel.

Printre subiectele care au fost pe agenda celor doi demnitari în cadrul discuțiilor comune au fost și diferitele abordări ale Germaniei, respectiv ale Statelor Unite cu privire la China, la impozitele impuse de America asupra anumitor bunuri importate din Germania, dar și diferitele strategii de relaxare a restricțiilor în cadrul revenirii la normal din urma pandemiei de Covid-19. În luna iunie, blocul european a renunțat la restricții pentru călătorii americani care întră în zona UE, dacă aceștia pot dovedi că au fost vaccinați sau că au trecut prin boală.

O vizită simbolică la Washington

O ultimă vizită a lui Merkel la Casă Albă este extrem de importantă din punct de vedere simbolic, pentru că denotă faptul că legătura dintre două dintre cele mai mari puteri și democrații din lume este reconfirmată, iar puterea relațiilor este încă vizibilă.

Această reconfirmare a relației dintre cele două state este importantă, deoarece, în special în contextul în care provocările la nivel global sunt tot mai multe și mai dese, cum ar fi pandemia de Covid-19 și ascensiunea unui val autocratic pe ambele părți ale Atlanticului, puterea conexiunii bilaterale dintre America și Germania ar putea descuraja potențiale viitoare crize.

În cadrul conferinței de presă ținută de ambii lideri în urmă discuțiilor de la Casă Albă, președintele Joe Biden a numit-o pe Angela Merkel „o adevărată prietenă a Statelor Unite și o susținătoare a parteneriatului transatlantic, a cooperării multilaterale, dar și a unor interese și priorități comune”.

merkel biden

Sursă foto: Associated Press

 

Cu privire la subiectul privind Nord Stream 2, Biden a menționat diferențele de opinie dintre acesta și Angela Merkel, dar a asigurat că ambii lideri sunt de acord cu faptul că Rusiei nu va trebui să-i fie permisă să folosească energia drept o armă pe care să o folosească pentru a-și amenință sau a-și constrânge vecinii sau membri UE din regiune.

De asemenea, poziția cu privire la China și cum să abordeze puterea de influență a Beijingului, care este într-o continuă creștere diferă între cei doi lideri. În timp ce Biden percepe statul chinez drept un jucător periculos și un competitor care trebuie limitat, dacă nu chiar oprit, Merkel are o abordare mai puțin ostilă față de China. La nivel european, Angela Merkel a împins un număr de demersuri de colaborare comună între blocul UE și regimul de la Beijing, în special privind combaterea încălzirii globale, un subiect de mare interes între cele două părți.

În septembrie, o adevărată era politică va lua sfârșit, după ce alegerile federale din Germania vor alege un nou Cancelar al Germaniei. Deși este puțin probabil ca următorul Cancelar să schimbe în mod radical direcția Angelei Merkel, mâna de fier a acestui lider politic se va resimți.

În contextul plecării Angelei Merkel, o schimbare de paradigmă va avea loc la nivelul conducerii UE – cu președintele francez, Emmanuel Macron drept succesorul de facto și aliatul apropiat al lui Merkel văzut drept urmașul conducerii de facto a UE. Acesta, însă, are o reputație politică firavă în momentul de față, dat fiind nepopularitatea sa de acasă și alegerile prezidențiale din Franța din primăvară lui 2022, care nu-l văd neapărat pe Macron câștigând detașat.

 

Sursă foto: Associated Press

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și