Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Ultima dezbatere prezidențială

Joi, 22 octombrie, a avut loc a doua și ultima dezbatere prezidențială dintre Președintele Donald Trump și fostul Vice-Președinte, Joe Biden.

Aceasta ar fi trebuit să fie a treia dezbatere, dar la scurt timp după prima interacțiune a celor doi contracandidați din data de 30 septembrie, Președintele Trump a fost confirmat pozitiv cu COVID-19, iar a doua dezbatere prezidențială s-a mutat online. Însă, președintele a refuzat să-l dezbată pe Biden în format online, așa că fiecare și-a ținut propriul eveniment televizat cu întrebări din public. Acestea s-au ținut simultan, iar publicul a fost nevoit să schimbe canalele pentru a-i urmări pe amândoi.

trump biden

Donald Trump și Joe Biden la ultima dezbatere prezidențială. Joi, 22 octombrie. (Reuters)

 

Dezbaterea de joi a fost net superioară primei numai prin prisma faptului că interacțiunea dintre cei doi a arătat mai mult ca o dezbatere prezidențială și mai puțin ca un ping pong de insulte, cum a fost în cazul primei dezbateri. În cele 90 de minute, dezbaterea s-a ținut într-un mod calm, civilizat, aproape normal, iar discuțiile au avut chiar și substanță.

Una dintre măsurile care au fost luate de către Comisia care a organizat această dezbatere prezidențială a fost instalarea unui buton de mute pentru a facilita dialogul dintre cei doi. După dezastrul primului eveniment, în care Președintele l-a întrerupt pe Biden în mod constant, aceștia au avut 2 minute la dispoziție pentru a răspunde întrebărilor, după care microfonul lor a fost oprit. Implementarea acestei opțiuni nu numai că a rezultat într-un dialog, dar a și ajutat publicul american să facă diferența între cei doi candidați cu privire la personalitate, politici, viziune și retorică.

Prin aceste dezbateri, unul dintre principalele obiective ale președintelui a fost acela de a încerca sa traseze o linie între el și Biden. Însă acest lucru pare să fi venit un pic prea târziu: mai este doar o săptămâna până la alegeri, Biden are un avans de aprox. 10% în sondaje, iar mai bine de 60 de milioane de americani au votat deja (cel mai mare procent de early voting din istoria alegerilor americane).

Pandemia: un subiect nociv pentru Trump

Joi, Joe Biden a intrat pe scenă purtând o mască, în timp ce Președintele Trump, care nu vrea sa declare când a ieșit negativ, nu a purtat. De la începutul dezbaterii, Biden a intrat în forță cu cel mai puternic argument pentru care americanii ar trebui să-l voteze: pandemia. Peste 220,000 de americani au murit din cauza acestui virus, iar cazurile confirmate zilnic continuă să crească, acestea ajungând la peste 83,000. Biden și-a început intervenția scurt și la obiect: „oricine este responsabil pentru moartea unui număr atât de mare de americani nu ar mai trebui sa mai fie președinte”.

Președintele a părut mai reținut cu privire la virus, conștientizând existenta unei problema si chiar asumându-și responsabilitatea pentru gestionarea pandemiei, ceea ce a fost o premieră. De asemenea, Trump a declarat că propria lui experiența cu virusul l-a determinat să pună lucrurile în perspectivă, însă acesta a continuat să-l atace pe Anthony Fauci, epidemiologul care conduce divizia de strategie de răspuns la pandemie. De luni bune, președintele pretinde că are un plan de abordare a pandemiei. Deși Biden pare să nu fi profitat de ocazia de a-l presa pe Trump cu privire la detaliile acestui plan, candidatul Democrat a anunțat ca acesta va opri răspândirea virusului.

fauci

Anthony Fauci alături de Donald Trump (Associated Press)

Biden: un candidat imperfect, dar uman

De luni bune, candidatul prezidențial care a avut avansul pentru cursa din noiembrie și care, contrar multiplelor atacuri și știri negative, a fost cel care și-a menținut sondajele de opinie favorabile a fost însăși Joe Biden.

Au fost multiple încercări ale președintelui de a-l eticheta pe Biden drept un socialist radical, punându-l în aceeași categorie cu Bernie Sanders, însă cu puțin succes. Ca și candidat prezidențial, Biden este acum întruchiparea Partidului Democrat, un argument pe care acesta tinde să-l folosească des atunci când este încercat de asemenea comentarii. Un politician moderat și de centru, Biden încearcă să aspire la baza de susținători a facțiunii progresiste din partid, care sunt de obicei asociați cu Sanders sau Alexandria Ocasio-Cortez. Cu toate acestea, Biden știe să nu se arunce cu capul înainte, susținând politici pentru care ar fi criticat vehement de către Republicani.

La recenta dezbatere prezidențială de joi, Președintele a încercat să-l asocieze pe Biden cu politicile pe sănătate ale lui Kamala Harris, alegerea lui Biden pentru vice-președinte. În calitate de Senator, Harris a susținut propunerea lui Bernie Sanders de a crea un sistem universal de sănătate și de a elimina toate prevederile private de sănătate.

kamala harris

Kamala Harris, propunerea de vice-președinte a lui Joe Biden (Arizona Republic)

 

De-a lungul dezbaterii, ca și în restul campaniei, Joe Biden a mizat pe el însuși. Au fost multe cazuri în care candidatul democrat s-a adresat direct publicului, aducând în prim-plan argumentul personalității și caracterului său. Privindu-l ca și vice-președinte timp de 8 ani, Biden i-a rugat pe americani să pună în oglindă realizările și comportamentul său versus cele ale președintelui Trump.

Deși nu este nici pe departe candidatul ideal, Joe Biden are o calitate pe care știe s-o folosească într-un mod foarte inteligent, iar care președintelui îi lipsește cu desăvârșire: Biden știe să fie vulnerabil in fața oamenilor. Un om a cărui viață a fost presărată de tragedie, Biden are o abilitate incredibilă de a emana empatie, în special în momente grele care au încercat societatea americană – de exemplu în urma atacurilor armate, care devin deja o obișnuință și care reprezintă una dintre problemele endemice ale Americii.

Din punct de vedere uman, caracteristice personale ale lui Biden îi sunt de mare ajutor. Însă, la recenta dezbatere prezidențială, președintele i-a adus candidatului Democrat o critică pertinentă, care era așteptată de către mulți Republicani, și anume că Biden vorbește, dar nu acționează („all talk, no action”). Joe Biden are o carieră impresionantă în spate care datează din 1973, acesta activând atât în legislativul Americii, cât și la nivel executiv. Deși acesta face parte din aparatul politic din Washington de aproape jumătate de deceniu, Biden nu se poate mândri cu o moștenire politică semnificativă pe care să o lase în urma.

Joi,  Biden a fost atacat de către Trump că în decursul mandatului său ca vice-președinte, acesta a fost incapabil să onoreze promisiunile făcute cu privire la politicile de emigrare din agenda Administrației sale. Reținerea lui Biden în a răspunde coerent acestui atac, dar și distanțarea pe care acesta a luat-o față de Președintele Obama (un gest extrem de rar întâlnit la Biden; unul din pilonii campaniei lui este că acesta va continua moștenirea politică a lui Obama) este un semnal de alarmă pentru Biden, care când este lovit de critici raționale din partea lui Trump, acestuia îi este greu să se apere.

În decursul acestor luni, am observat una dintre cele mai controversate și tensionate curse politice din istoria Americii. Biden pare să aibă drumul pavat spre victoria de săptămâna viitoare. Însă, dacă ne reamintim experiența anului 2016, o învățătura de minte pe care o putem desprinde din ultimele alegeri ar fi că nimic nu este sigur până în ultima clipă.

Despre Joe Biden și alegerile prezidențiale puteți citi și în alte analize True Story Project, precum „Biden vs. Trump: un fiasco politic”, „Anatomia unei campanii electorale in era COVID-19: Trump sau Biden?”, „Biden mizează pe progresism ca să câștige, dar pozițiile lui pe politică externă sunt aproape de Trump” și „Sunt eșecurile lui Trump din ultimele luni de ajuns ca Biden sa câștige președinția?”.

 

Sursă foto: FiveThirthyEight

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și