Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Newsletter Exclusive / Mălina Mîndruțescu

UK și Franța – noi tensiuni

Săptămâna trecută a avut loc încă o reverberație a tensiunilor diplomatice dintre Franța și Marea Britanie (la doar câteva luni de la scandalul AUKUS), după ce 27 de imigranți care încercau să traverseze Canalul Mânecii (care face legătura între nordul Franței și sudul Angliei) au murit înecați.

Tragedia a ridicat la fileu o problemă care de regulă s-ar dori aruncată sub preș de către Uniunea Europeană: și anume, realitatea tot mai îngrijorătoare a imigranților și felul în care aceștia sunt tratați, traficați și aruncați din stânga în dreapta pentru scopuri politice în interiorul blocului european.

Fie că este vorba de tensiunile de la granița dintre Polonia și Belarus din aceste luni sau de taberele de imigranți construite în Turcia – țara cu cel mai mare număr de refugiați din lume (în mare parte sirieni) – care sunt ținuți în țară pentru a preveni venirea lor înspre Europa, migrația s-a dovedit a fi în ultimii ani una dintre cele mai polarizante, complexe și presante probleme cu care se confruntă conducerea de la Bruxelles.

Cu atât mai mult, aceasta nu dă semne de încetare. De la începutul crizei refugiaților sirieni acum mai bine de 10 ani, la criza refugiaților din Europa din 2015, și până acum – valul de tensiuni privind subiectul imigrației pare să fie iarăși în creștere.

Ce s-a întâmplat pe Canalul Mânecii?  

Numărul tot mai mare de refugiați care își riscă viața pentru a traversa Canalul Mânecii este o reală criză umanitară, dar aceasta prezintă și o problemă semnificativă pentru autorități în ceea ce privește aplicarea legii.

Traficul de oameni și grupările care s-au format în jurul acestei afaceri bănoase este un element care doar amplifică gravitatea situației. Iar, complexitatea problemei nu este ajutată deloc de relația tot mai apatică și ostilă dintre oficialii francezi și cei britanici.

refugiati canalul manecii

Sursă foto: Associated Press

 

În timp ce această tragedie, care s-a dovedit a fi printre cele mai mortale accidente de pe Canalul Mânecii, ar fi putut prezenta o ocazie pentru ca cele două state să găsească un front comun de comunicare, colaborare și parteneriat, incidentul a reușit să îndepărteze cele două state și mai tare.

Acuzele care sunt aruncate de către ambele părți ar putea sedimenta un clivaj în relația celor două țări, care au mai avut dispute recente cu privire la drepturile de pescuit, destrămarea alianței AUKUS, dar și viitorul Irlandei de Nord.

Însă, natura situației este cu atât mai explozivă cu cât este vorba de vieți omenești, mai degrabă decât dispute teritoriale, parteneriate strategice sau achiziții de submarine – aici, este vorba despre oameni, iar problema este automat mult mai tensionată și volatilă din punct de vedere politic.

imigranti uk franta

Sursă foto: Reuters

 

Franța, care are parte de un curent constant de imigranți care întră în țară dinspre continentul african și Orientul Mijlociu, are și o porțiune de coastă lungă, care nu poate fi patrulată și supravegheată la nivelul la care ar fi nevoie. Astfel, autoritățile franceze nu vor fi în stare niciodată să oprească fiecare imigrant în parte din a traversa Canalul Mânecii înspre Marea Britanie.

Deși trebuie luat în considerare atmosfera împotriva imigranților generată de votul Brexit, Marea Britanie rămâne în continuare o destinație favorită pentru imigranți, în mare parte datorită limbii accesibile și pentru că țara nu are un act de identitate național – ceea ce îi ajută pe imigranți să poată lucra fără să fie nevoiți să aibă un statut legal de muncă.

Tensiunile generate de această tragedie au avut, după cum ne putem imagina, repercusiuni politice. În urma incidentului, prim-ministrul britanic Boris Johnson i-a scris o scrisoare președintelui francez, Emmanuel Macron, prin care acesta a dat vina pe francezi pentru această tragedie și a cerut Franței să-și ia înapoi toți imigranții care ajung pe pământ britanic. Franța, în mod evident, a respins această cerere de multiple ori.

Pentru a înrăutăți situația, Johnson, a publicat imediat scrisoarea destinată lui Macron pe Twitter. Președintele francez a reacționat într-un mod agresiv la scrisoare, declarând că nu crede că Johnson vorbește serios, în special după ce a publicat un document sensibil pe o platformă socială.

Macron, care era vizibil frustrat de situație, a declarat de la Roma, unde se afla într-o vizită oficială la momentul publicării scrisorii pe Twitter, că „asemenea chestiuni nu se discută între lideri prin tweet-uri și scrisori care apoi sunt făcute publice. Nu suntem turnători”

În urma acestei încăierări dintre cei doi lideri, Ministrului de Interne britanic, Priti Patel, care urma să se întâlnească cu omologul său din Franța, Gérald Darmanin, la sfârșitul săptămânii trecute, i-a fost revocată invitația. Aceasta trebuia să aibă o întâlnire de urgență alături de alți miniștri responsabili de problema imigrației din Olanda, Germania, Belgia și din partea Comisiei Europene pentru a discuta incidentul.

criza imigrantilor

Sursă foto: Getty Images

 

Priti Patel a declarat absența sa de la Calais drept anevoioasă, dar va continua să aibă întâlniri cu alți miniștrii europeni cu scopul de a soluționa aceste tensiuni și controverse.

Reacția diplomaților a fost că absența Marii Britanie de la masa de negociere nu are o logică, în special când traficul de pe Canal dintre cele două țări reprezintă una din principalele probleme.

Deși Johnson a declarat că scrisoarea a fost scrisă într-un „spirit de colaborare și de parteneriat” între cele două state, mulți diplomați britanici au căzut de acord că mesajul scrisorii a fost menit să-l provoace pe președintele francez. Acest gest doar pune paie pe foc relației dintre cei doi lideri, care este deja dictată de o lipsa profundă de neîncredere.

Situația imigranților din Franța, care a fost doar exacerbată de această nouă tragedie, nu ajută la imaginea lui Macron. Președintele francez candidează pentru un al doilea mandat în luna mai, iar filonul de extremă dreaptă, anti-imigranți și anti-european prinde contur din ce în ce mai mult în țara sa.

Pe lângă Marine Le Pen, Éric Zemmour – un star de televiziune extrem de controversat, dar care a devenit tot mai popular în aceste luni, ar putea deveni un real pericol politic pentru viitorul electoral al lui Emmanuel Macron, în special dacă filonul de dreapta și de extremă dreaptă își vor uni forțele în turul doi al prezidențialelor.

 

Sursă foto: Associated Press

#Te-ar mai putea interesa și