Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

UiPath & Elrond – Cum ajunge o companie românească să valoreze peste 1 miliard de dolari?

În martie 2021 există puțin peste 500 de companii unicorn în toată lumea, majoritatea acestora fiind produse de antreprenorii din China și SUA. Pentru a ne face o idee, Australia și Canada au fiecare câte 3 companii unicorn produse de cetățenii acestora, societăți pe care le considerăm superioare din toate punctele de vedere în materie de dezvoltare față de România. 

Start-up-urile care depășesc 1 miliard de dolari sunt o raritate, de aici și termenul de unicorn, tocmai fiindcă reprezintă un model de business unic prin intermediul căruia propun o revoluție în domeniul pe care vor să îl schimbe. Uniunea Europeană a produs peste 60 de companii unicorn, iar în momentul de față avem peste 24 de astfel de companii. Franța deține recordul de 11 unicorni, urmată de Germania, Spania și Portugalia cu câte 3 unicorni. 

uipath

Sursă foto: Getty Images

 

România a produs 2 unicorni, UiPath și Elrond, ambele start-up-uri unice în lume, dar puțin promovate în mass-media noastră drept o mândrie națională. UiPath este al 6-lea unicorn ca evaluare din lume după giganți precum Ant Group din China, SpaceX si ByteDance. Elrond revoluționează industria financiară prin blockchain, înregistrând tranzacții mai rapide decât Visa. 

De ce ne este atunci greu să recunoaștem hub-ul de inovație și progres din România?

Pentru că nu suntem obișnuiti cu optimismul și recunoașterea potențialului de care antreprenorii români au dat dovadă. Pe de altă parte, prin contrast cu restul societăților cu care rivalizăm la nivel de potențial, restul României este mult sub nivelul lor de dezvoltare, atât la nivel politic, cât și ca servicii puse la dispoziție cetățenilor. Face asta mai puțin importantă realizarea acestora?

Din contră, ne oferă un model de succes prin care putem trece peste dezavantajele competitive pe care le avem într-o țară fost comunistă, încă marcată de inegalitate socială, politicieni corupți și incompetenți. Inovația este soluția prin care mediul de business românesc a răzbit și care a creat un hub IT unic în Estul Europei.

Ce înseamnă un start-up de tip unicorn?

Pentru a răspunde la această întrebare avem nevoie de puțin context legat de economia start-up și cum ia naștere un business în economia modernă. 

Un startup este o companie tânără fondată de unul sau mai mulți antreprenori pentru a dezvolta un produs sau serviciu unic și a-l aduce pe piață. Prin natura sa, un start-up este o investiție riscantă care pornește de la unul sau mai mulți antreprenori care își finanțează ideea sau cer ajutorul prietenilor și familiei. Evident, neavând un istoric profitabil, este aproape imposibil să convingi investitori sau o bancă să îți finanțeze un concept abstract, încă nedovedit drept sustenabil.

În primele etape, start-up-urile au venituri mici sau chiar inexistente. Primii 3 ani sunt cruciali în a obține finanțare, validarea produsului din partea oamenilor și parteneriate pentru dezvoltare. Acest lucru necesită bani considerabili, iar proprietarii de startup au mai multe surse potențiale de exploatat: împrumuturi mici, acceleratoare de start-up-uri în care învață cum să devină un business funcțional și cum să își caute finanțări, investitori specializați în investiții riscante precum start-up-urile. 

Cu toate acestea, eșecul este o parte naturală și mult întâlnită printre start-up-uri. În 2019, rata de eșec a startup-urilor a fost de aproximativ 90%. Cercetările au concluzionat că 21,5% din startup-uri eșuează în primul an, 30% în al doilea an, 50% în al cincilea an și 70% în al 10-lea an.

De ce? Majoritar, motivele se învârt în jurul administrării proaste a fondurilor, alegerea unei piețe greșite, lipsa cercetării, parteneriatele proaste, marketingul ineficient și lipsa unui expert în industrie. Ideile bune nu sunt suficiente pentru a rămâne pe piață, motiv pentru care un business de multe ori pornit într-un garaj, merită sărbătorit când depășește evaluarea de 1 miliard de dolari. 

Primii unicorni au fost fondați în anii 90, Google fiind exemplul pe care îl cunoaștem cu toții și pe care îl folosim în fiecare zi, Facebook un alt exemplu mai recent. Ce au toți unicornii în comun, pe lângă evaluarea de 1 miliard de dolari, este raritatea inovației pe care o propun. Ne-am obișnuit să ne minunăm la fiecare nouă aplicație sau start-up și să le numim revoluționare, dar începând din anii 2000, doar 0,7% dintre acestea ajung să schimbe lumea. 2 dintre ele sunt românești, iar inventatorii români care ne schimbă viitorul sunt alături de servicii pe care le lăudăm fără pic de scepticism precum Uber, AirBNB, Telegram. 

Atât de rare sunt aceste companii care reușesc să exploateze inovația unor indivizi și să o ofere la nivel global, încât termenul de unicorn mitic este cel mai potrivit pentru a le descrie. Inovația este atuul prin care umanitatea progresează, iar dovada că societatea românească poate face parte din acest nivel de performanță, merită reamintit la fiecare știre pesimistă și fatalistă din feed-ul nostru de social media. Puterea exemplului creează ambiție și dorința de a crea la rândul nostru, iar UiPath și Elrond sunt dovada că unicornii nu sunt imposibil de atinși într-o țară est-europeană.

Valul automatizării – Ascensiunea UiPath

Evaluare 35 de miliarde de dolari

Dată înființare 2005

Fondatori Daniel Dines și Marius Tîrcă

Pornind dintr-un apartament din București, în aprilie 2020 UiPath a fost numită cea mai bună companie de tehnologie din lume și pe locul 2 în clasamentul Financial Times 1000. 

automatizare

Sursă foto: Cigen

 

Cum a ajuns aici? UiPath a făcut posibil viitorul sci-fi în care munca este automatizată personalizat. Mai exact, aceștia dezvoltă software pentru automatizarea task-urilor digitale repetitive efectuate în mod normal de oameni. Tehnologia UiPath combină emularea modului în care oamenii citesc ecranele computerului (AI Computer Vision) cu API-urile (Application Programming Interface) și oferă utilizatorilor acces la componente de automatizare pre-construite care pot fi combinate pentru automatizarea proceselor de rutină.

Mai exact, orice organizație care apelează la transformarea digitală propusă de UiPath își automatizează procesele de muncă din intermediul companiei prin roboți dezvoltat personalizat de aceștia versus oameni. 

Inovația tehnologică n-a fost însă suficientă pentru progres, UiPath pornind de la un produs destinat consumatorilor care a avut un succes limitat. Ce a salvat compania a fost faptul că s-au redirecționat pe a oferi servicii de dezvoltare software personalizate companiilor și au făcut asta atrăgând cei mai buni dezvoltatori de soft din România. 

RPA

Sursă foto: Sursa https://mindmajix.com/uipath-introduction

 

Pe de altă parte, ei nu oferă serviciile lor aproape deloc în țară, majoritatea clienților fiind din SUA, peste 50% motiv pentru care și-au mutat și sediul în New York. UiPath este o poveste despre resursa umană extrem de valoroasă din IT-ul românesc, exploatată și transformată într-o companie lider la nivel mondial care prestează servicii în afara țării. 

Astăzi, UiPath are peste 3.000 de angajați și o academie de IT care ajută la pregătirea unei noi generații de lideri în tehnologie din România.

Toți bani puși în inovație – Pariul Elrond

Evaluare – 2,3 miliarde de dolari în luna martie conform CoinMarketCap

Prețul unei unități din criptomoneda sa, Egold este de aproximativ $134, pornind de la câțiva cenți în august 2020. 

Data înființare 2017

Fondatorii –  Beniamin Mincu, Lucian Mincu și Lucian Tod

Ce este Elrond? Înainte să vorbim de blockchain, trebuie să vorbim despre Elrond, lordul elf din Rivendell, mai exact din universul Lord of the Rings al lui Tolkien.  Întregul concept al Elrond pleacă de la premiza unei noi lumi, aplicația sa Maiar fiind numele ființelor supranaturale care au ajutat la construirea vieții în Middle Earth. Plin de simbolistică și admirație pentru Tolkien, compania românească Elrond propune schimbări la fel de semnificative precum reputația sci-fi pe care și-a însușit-o.

Elrond

Sursă foto: https://elrond.com/blog/zero-to-one/

 

 Blockchain-ul va face pentru finanțe ceea ce a făcut internetul pentru comunicare, va schimba complet modul de tranzacționare într-unul instant, fără a avea nevoie de costuri de tranzacție semnificative sau de instituții precum băncile. Cât de performantă este arhitectura creată de Elrond? Dacă Bitcoin și Etherum, cele mai importante criptomonede ale prezentului, se bazează pe o tehnologie prin care procesează 5-7 tranzacții pe secundă, Elrond anunță că a reușit să îmbunătățească tehnologia până la a procesa 15.000 de tranzacții pe secundă! Asta înseamnă că depășește tehnologia din spatele procesatorului de plăți dominant, Visa!

Cum ne va impacta? Potențialul inovației este de a garanta prin viteza tehnologiei circulația la scară larga, adică scalabilitatea la nivel global prin care putem adopta un sistem monetar descentralizat și eliberat de monopolul băncilor.

Când vorbim de inovația Elrond, vorbim atât de baza de date descentralizată, adică blockain-ul Elrond cu aplicații în întreg sectorul financiar, discutăm și de criptomoneda creată de aceștia Egold, EGLD și aplicația Maiar prin intermediul căreia poți tranzacționa criptomonede.

Maiar este o altă revoluție, o aplicație user-friendly, simplă, prin care omul de rând poate tranzacționa criptomonede fără să fie nevoie să își creeze un portofel descărcat în laptop, securizat tradițional așa cum presupun restul criptomonedelor. Elrond a înțeles nevoia de confort și viteză pe care omul de rând o are, doar așa va fi folosită libertatea financiară pe care valul cripto o oferă la scară largă. 

criptomoneda

Sursă foto: https://elrond.com/blog/maiar-onboarding-the-next-billion/

 

Pe 8 februarie 2021, valorea de piaţă a monedei digitale ELGD, lansată de sibienii de la Elrond Network, a depășit 3 miliarde de dolari, un maxim istoric, dar care reprezintă doar începutul inovației pe care au creat-o.

Ecosistemul start-up-urilor est-europene este unul care a pornit greoi, din cauza accesului limitat la informație, dar mai ales la finanțare. Ce a făcut diferența pentru România este ambiția unor antreprenori care au ales să se dezvolte în afara țării și să se întoarcă pentru a pune bazele primelor companii unicorn românești.

De ce este atât de important? Pentru că România a atras atenția investitorilor la nivel global și acum, revoluția tehnologică este o posibilitate reală, în ciuda obstacolelor politice. Forța investițiilor în inovație a dat startul unei curse în care antreprenorii români intră cu putere de muncă și dorință de progres. Mediul de business este principala oportunitate a României și principala speranța către o reformă profundă a societății.

Vă recomandăm și analizele Inteligența Artificială Pentru Securitate Națională și Criza Tranzistorilor Are Un Impact Mondial?

 

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și