Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: FMI avertizează că lumea va trece prin cea mai gravă recesiune a timpurilor noastre

Pandemia va transforma creșterea economică globală într-o scădere „puternic negativă” în 2020, declanșând cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune din anii 1930, cu doar o recuperare parțială observată în 2021, a declarat șefa Fondului Monetar Internațional. Directoarea generală al FMI, Kristalina Georgieva, a descris o imagine mult mai sumbră a impactului social și economic al noului coronavirus decât în urmă cu câteva săptămâni, menționând că guvernele au întreprins deja măsuri de stimulare fiscală de 8 trilioane de dolari, dar probabil că ar fi nevoie de mai multe. Ea a spus că această criza va afecta cel mai greu piețele emergente și țările în curs de dezvoltare, care vor avea nevoie de sute de miliarde de dolari din ajutoare externe. (Reuters)

Pachetul de măsuri UE:

Miniștrii Finanțelor din UE au dezbătut pachetul de măsuri pentru a salva economia europeană și în final joi seara au anunțat că au deblocat un pachet de măsuri de 540 de miliarde de euro, care vizează oprirea coronavirusului de a distruge economia blocului. Aceștia au ajuns la acord într-o reuniune online a Eurogrupului, finalizând trei zile de discuții formale și informale – inclusiv un maraton de negocieri de 16 ore care s-a încheiat miercuri dimineața în impas. Obligațiunile-corona nu au fost menționate în declarația de la finalul întâlnirilor, ceea ce înseamnă că probabil au ieșit din discuție. Ministrul olandez de finanțe a declarat că niciodată nu va fi de acord cu astfel de obligațiuni.Acordul de joi vine în condițiile în care creșterea UE va scădea cu 7 până la 8 puncte procentuale în acest an, după ce guvernele și-au închis frontierele și și-au încetinit economiile pentru a limita pandemia – ștergând aprox. 1 trilion de euro din producția economică estimată a blocului în acest an. Pachetul trebuie aprobat săptămâna viitoare de către șefii de stat ai statelor membre UE. (Politico)

Pachetul de măsuri SUA:

Pandemia este fundalul extinderii fără precedent de 2,3 miliarde de dolari de către Rezerva Federală a programelor sale de creditare și de cumpărare de obligațiuni joi, pentru a oferi o linie de salvare a lichidității. Banca centrală salvează credite mai slabe, precum și cele puternice, se scufundă din ce în ce mai adânc în active riscante și pune Wall Street înaintea companiilor din restul Americii. Piețele financiare au reacționat bine la știri, dar au apărut și complicațiile. Câștigătorii mari au inclus obligațiuni corporative de tip non-investiție și trusturi de investiții imobiliare care acum se vor califica pentru programele Fed, în ciuda riscului de credit. (The Wall Street Journal)

În total, politicile Fed vor extinde acoperirea băncii centrale mult mai departe în economia SUA ca niciodată. Analiștii de la Bank of America prognozează că bilanțul Fed va ajunge la 9 miliarde de dolari până la sfârșitul anului, sau aproximativ 40% din venitul național al SUA. Achizițiile de credite corporative și titluri comerciale împing Fed, de asemenea, pe un teritoriu nou. Băncile centrale din Europa și Japonia au scheme similare, dar SUA are cea mai mare piață a creditelor corporative; această țară are, de asemenea, un angajament mult mai mare – cel puțin retoric – față de capitalismul liber de piață. (Financial Times)

Prețul petrolului:

Arabia Saudită și Rusia au convenit joi, în principiu, să conducă o coaliție de 23 de națiuni în reduceri masive a producției de petrol, după un conflict ce a durat o lună și o scădere a cererii din cauza crizei coronavirusului care a devastat prețurile petrolului. Însă, după mai mult de 11 ore de negocieri, Mexicul a ieșit brusc din discuții, periclitând un pact final. Delegații au declarat că discuțiile vor continua la o întâlnire de 20 de miniștri ai energiei, stabilită pentru vineri. Prețurile s-au ridicat înaintea anunțului Arabia Saudită-Rusia, înainte de a pierde brusc impulsul și de a inversa cursul. Prețul brut de referință din SUA, pentru livrarea din mai, s-a încheiat cu 9,3% mai mic în ziua respectivă, cu 22,76 dolari barilul. (The Wall Street Journal)

Fondul de avere suveran al Arabiei Saudite, Fondul de Investiții Publice (PIF), a achiziționat capital în patru mari companii petroliere europene, a spus o sursă familiară tranzacției. Cele patru sunt Royal Dutch Shell, Total din Franța, Equinor din Norvegia și Eni din Italia, a spus sursa, confirmând un raport al Wall Street Journal. Sursa nu a confirmat valoarea combinată a mizelor, pe care WSJ a raportat-o în valoare de 1 miliard de dolari. “Saudiții au cumpărat aproape în fiecare zi în ultimele săptămâni, mai ales că prețurile acțiunilor multora dintre aceste companii se aflau în scădere, iar randamentele dividendelor erau foarte mari”, a adăugat sursa. (The Wall Street Journal)

Sursă foto: Fair Observer

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și