Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: UE extinde sancțiunile economice impuse Rusiei

Securitate transatlantică:

Statele membre ale Uniunii Europene au căzut de acord asupra extinderii cu un an a sancţiunilor economice impuse Rusiei pentru că a anexat Crimeea în 2014, informează AFP şi DPA. Astfel, sunt blocate anumite exporturi şi importuri din Crimeea şi li se interzice companiilor cu sediul în UE să investească şi să ofere servicii turistice în peninsula din Marea Neagră. “UE nu recunoaşte anexarea ilegală a Crimeei şi Sevastopolului de către Federaţia Rusă şi continuă să condamne această încălcare a dreptului internaţional”, se spune într-un comunicat de presă al blocului European. (Agerpres)

Europa emergentă este o regiune cu importanță critică pentru Statele Unite, atât din punct de vedere politic, cât și economic. În timp ce țările din regiune au trecut prin diferite faze de tranziție în ultimele decenii, economiile emergente din regiune s-au abătut, în mare măsură, din filozofiile colectiviste ale socialismului și comunismului și au cuprins o varietate de piețe libere. politici care au dus la creșterea prosperității și stabilității. O Europă emergentă sigură, stabilă și viabilă din punct de vedere economic este în interesul direct al securității și al economiei din America. (Emerging Europe)

Opoziţia democrată din Congresul american a introdus joi un proiect de lege menit să blocheze demersul preşedintelui republican Donald Trump de retragere a 9.500 de militari americani din Germania. Proiectul, propus de congresmenii Eliot Engel, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Camera Reprezentanţilor, şi Bob Menendez, membru al Comisiei de Relaţii Externe din Senat, prevede interzicerea finanţării vreunei retrageri de forţe americane din Europa fără aprobarea prealabilă a Congresului. (Agerpres)

Recuperare economică post pandemie:

Angela Merkel a cerut statelor membre ale UE să ajungă la un acord cu privire la viitorul buget al blocului și fondul de recuperare post-coronavirus înainte de vacanța de vară, afirmând că este urgent să se arate „solidaritate” față de țările cele mai afectate de Covid-19. “Pandemia ne arată cât de vulnerabilă este Europa”, a declarat joi liderul german. „Prin urmare, vreau să vă subliniez că solidaritatea și coeziunea în Europa nu au fost niciodată la fel de importante ca în prezent.” (Financial Times)

Impactul Covid-19:

Combinația de a lucra de acasă și amenințarea unei concedieri într-o criză economică sunt condiții potențiale pentru paranoia. „În general, paranoia se referă la lucruri care nu există sau care nu s-au întâmplat încă”, spune André Spicer, profesor de comportament organizațional la Cass Business School. „Asta înseamnă că atunci când nu sunteți în preajma colegilor și a organizației dvs. datorită activității virtuale, acest lucru poate oferi spațiu pentru a crește paranoia. Nu avem toate feedback-urile informale obișnuite pentru a înțelege ce se întâmplă”. (Financial Times)

S-ar putea ca cea mai proeminentă victimă a Covid-19 în Germania să fie partidul său de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania. După ce a crescut în popularitate cu o campanie xenofobă vicioasă în timpul crizei de migrație din 2015, AFD are o perioadă pe timp de pandemie remarcabil de proastă. O mare parte din acest lucru se datorează faptului că AfD pare să fie paralizată de pandemie, care a scos în evidență punctele forte ale cancelarului, cu studii științifice: un stil de conducere bazat pe dovezi și orientat spre consens, care tratează cetățenii ca adulți responsabili. În fața crizei Covid-19, coaliția lui Merkel a încetat să se mai bâlbâie și a adus împreună mai multe pachete de stimulare „bazooka”, atât pentru națiune, cât și pentru Europa. (Financial Times)

Miniştrii apărării din statele NATO au convenit joi asupra unui plan de acţiune în cazul unui al doilea val de infecţii de COVID-19, în contextul în care alianţa militară încearcă să arate cum îşi poate aduce contribuţia în timpul crizei sanitare. Cele 30 de state membre urmează să constituie un stoc comun de echipamente medicale şi un fond cu resurse financiare care să fie folosit pentru achiziţia de produse medicale esenţiale, a anunţat secretarul general Jens Stoltenberg, la finalul celor două zile de discuţii între miniştrii apărării. (Agerpres)

Rusia:

Între timp, președintele rus Vladimir Putin se luptă. Pandemia nu a determinat o creștere a popularității sale și, de fapt, a consolidat doar tendința descendentă pe care ratingul său de aprobare a suferit-o în ultimii doi ani. Măsurile de austeritate, cum ar fi o reformă de pensii deosebit de nepopulară, au provocat furie în rândul publicului larg, chiar și în rândul susținătorilor săi. Prăbușirea prețurilor petrolului și o criză economică viitoare – o a doua pentru Rusia în ultimii 10 ani – au afectat grav opinia publică. (Al Jazeera)

Germania a acuzat Rusia că a ordonat uciderea unui bărbat, asasinat într-un parc din Berlin în august anul trecut. Procurorii federali au acuzat „agențiile guvernamentale ale guvernului central al Federației Ruse” că au dispus uciderea. Un cetățean rus identificat ca Vadim K a fost acuzat de crimă. Rusia a numit anterior acuzațiile conform cărora ar fi fost implicată în crimă ca fiind „absolut nefondate” și a spus că nu are nicio legătură cu această moarte. (BBC News)

Război hibrid:

Australia este ţinta unui vast atac cibernetic al unui ”actor statal” care vizează sisteme informatice aparţinând Guvernului, administraţiilor şi întreprinderilor, a anunţat vineri premierul Scott Morrison, relatează AFP. Scott Morrison a organizat de urgenţă o conferinţă de presă, la Canberra, pentru a-şi avertiza concetăţenii cu privire la ”riscuri specifice” la care sunt expuşi. China pare a fi responsabilă de acest atac. (BBC News)

Sursă foto: Business Insider

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și