Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: UE dezaprobă decizia președintelui Trump de a impune restricții de călătorie spre Europa

Coronavirus:

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European Charles Michel au transmis, joi într-o declarație de presă, că Uniunea Europeană dezaprobă decizia SUA de a impune restricții de călătorie. „Coronavirusul este o criză globală care nu se limitează doar la un continent și necesită cooperarea, nu acțiunea unilaterală, Uniunea Europeană dezaprobă decizia Statelor Unite de a impune restricții de călătorie, măsura fiind luată unilateral, fără consultare. Uniunea Europeană ia măsuri ferme pentru a limita răspândirea virusului”, arată un comunicat de presă al Comisiei Europene. (Digi24)

Este imposibil să știm dacă, sau cum, virusul va afecta rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA din acest an. După toate probabilitățile, coronavirusul va aduce o schimbare în echilibrul dintre domeniul public și cel privat. Termenii discursului politic s-au mișcat în mod inconfundabil în favoarea guvernului în doar câteva săptămâni. Trecem printr-o revenire reputațională pentru ceea ce conservatorii au disprețuit ca „stat administrativ”. (Financial Times)

Situația dintre SUA și Iran:

Două trupe americane și un soldat britanic au fost uciși de o rachetă pe o bază irakiană care găzduiește forțele americane și britanice, într-un atac care amenință să repornească tensiunile dintre administrația Trump și Iran. SUA nu a atribuit încă vina pentru moartea trupelor americane, acesta fiind primul incident grav de la atacul de rachetă, când SUA și Iran au ajuns la un pas de război, după ce Soleimani, cel mai puternic comandant iranian, a fost ucis de către forțele americane. (Financial Times)

În urma unei mustrări puternice a președintelui Trump, Congresul american a dat aprobarea finală unei măsuri de limitare a autorității lui Trump de a comanda un atac militar asupra Iranului – o rezoluție ce sigur va fi anulată de liderul American prin veto. Măsura interzice orice acțiune militară împotriva Iranului fără votul explicit al Congresului. O astfel de lege nu ar împiedica Trump sau viitorii președinți să întreprindă acțiuni militare dacă vor stabili că există o amenințare iminentă din partea Iranului. (Radio Free Europe)

Știri despre Europa Centrală și de Est:

La treizeci de ani de la căderea Zidului Berlinului, bucuria care a întâmpinat întinerirea democrației în Europa Centrală și de Est s-a disipat într-o măsură considerabilă. Regiunea se confruntă cu mari provocări care fac uneori promisiunea democrației să pară un miraj. De-a lungul timpului, regimuri precum cele din Polonia, Ungaria, Serbia și Bulgaria au luat măsuri pentru a reduce spațiul civic, a submina mecanismele de control sau a concentra puterea în mâinile câtorva. Acum, după sfârșitul celui de-al treilea deceniu de la căderea comunismului, scepticismul s-a stabilizat, iar liderii politici vorbesc deschis despre preferințe pentru forme mai iliberale de democrație. (Emerging Europe)

Pe 21 ianuarie a avut loc cel de-al 50-lea Forum Economic Mondial de la Davos. Unul dintre punctele culminante a fost discursul președintelui Trump. Printre numeroasele mesaje ale discursului, cele mai semnificative au fost cele legate de energie: „Îi îndemnăm pe prietenii noștri din Europa să utilizeze oferta vastă a Americii pentru a dobândi o adevărată securitate energetică”. De asemenea, Trump a subliniat că Statele Unite nu mai trebuie să cumpere energie de la „națiuni ostile”, afirmând că „există o abundență de gaz natural american disponibil acum, aliații noștri europeni nu mai trebuie să fie vulnerabili la furnizorii de energie neprietenoși”. Piața energiei din Europa suferă schimbări la scară largă. Analizând mai atent sectorul gazelor, devine clar că o serie de factori noi vor juca un rol în modelarea viitorului său. (New Eastern Europe)

Sursă foto: DasErste.de

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și