Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Ucraina: războiul lui Putin continuă

Săptămâna aceasta a apărut un alt șir interminabil de imagini cutremurătoare cu privire la războiul din Ucraina, început de președintele rus, Vladimir Putin, pe 24 februarie.

După ce comunitatea internațională și liderii lumii au condamnat conducerea Putin după ce imaginile cu masacrului de la Bucea, o suburbie în apropiere de Kiev, au făcut ocolul lumii, atrocitățile din Ucraina continuă să iasă la iveală. Astfel, mai multe reportaje ale presei internaționale au fost publicate în ultimele zile, descriind coșmarul pe care cetățenii Ucrainei îl trăiesc la mâna soldaților ruși.

Regiunea Bucea, pe care forțele rusești au ocupat-o până de curând, a fost decimată de soldați. În ultimele zile, Rusia a anunțat că își schimbă strategia militară, părăsind regiunea si migrând spre est, unde Vladimir Putin plănuiește să se axeze asupra regiunii Donbas, unde separatiști pro-ruși sunt în conflict cu trupele ucrainene încă din 2014, de la anexarea Crimeii. Armata rusă, însă, a lăsat în urma sa numai distrugere, sânge și moarte.

De la masacrul din Bucea surprins în urmă cu câteva săptămâni, acuzații înfiorătoare de violență sexuală au început să iasă acum la suprafață. Povești în care ucrainence sunt violate, bătute, atacate sau chiar ucise de armata Rusiei au cutremurat iarăși comunitatea internațională, care s-a impus mai puternic în ceea ce privește susținerea Ucrainei în acest război.

În urma acestor revelații nemiloase, președintele american, Joe Biden, a declarat că, după părerea lui, acțiunile trupelor rusești din Ucraina se califică drept acte de genocid. Până acum, Administrația Biden a evitat termenul care invocă o puternică încărcătură emoțională și istorică, care ar putea pune în acțiune un demers legislativ la nivel internațional ca să determine dacă acțiunile comise în Ucraina se califică să întrunească nivelul de gravitate asociate unui act de genocid.

Pus sub presiune de mai multe ori pentru a-și asuma atrocitățile perpetuate în Ucraina, nici Putin și nici apropiați din cercul său politic nu au recunoscut violențele, aceștia negând acuzațiile și spunând ca informațiile sunt false.

Deși președintele Putin a anunțat că războiul din Ucraina este o tragedie, acesta a mai declarat că nu există vreo ieșire clară din război, argumentând că Rusia nu are de ales decât să meargă înainte cu invazia.

Comentariile președintelui au venit marți, 12 aprilie, după ce acesta s-a dus să se întâlnească cu președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, unul din puținii săi aliați rămași. Vizita a fost și prima deplasare a președintelui rus din afara Moscovei de la începutul invaziei, de pe 24 februarie.

În cadrul intervenției, Putin a mai adăugat că din ultimele eforturi de negocieri nu a ieșit nimic concluziv, acestea eșuând încă o dată în a găsi un compromis între cele două părți și a pune capăt conflictului.

Astfel, prin acest mesaj, Putin a confirmat indirect că armata rusă își va continua ofensiva asupra regiunii de est a Ucrainei, care în momentul de față pare a fi inevitabilă. Armata Rusiei este condusă de un nou general, Alexander Dvornikov, un veteran al războiului din Siria.

harta ucraina

Sursă foto: The Guardian

 

Ca urmare a noii ofensive, Dmytro Kuleba, Ministrul de Externe al Ucrainei, a anunțat că această nouă etapă a războiului va fi similară celui de-al Doilea Război Mondial, iar pierderea de vieți omenești va fi fulminantă, au mai adăugat oficiali americani.

În acest moment, președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskyy se află într-o campanie intensă de comunicare diplomatică pe toate planurile, acesta rugându-se de mai toate guvernele lumii să trimită arme și resurse militare Ucrainei cât mai repede.

Tot săptămâna aceasta, oficiali de la Pentagon au anunțat că administrația Biden dorește o expansiune semnificativă de arme înspre Ucraina. Noul pachet destinat ajutorării armatei ucrainene ar putea costa până la 750 de milioane de dolari și ar include camioane militare cu armament, dar și alte echipamente sofisticate.

Această nouă tranșă de ajutor militar și strategic ar veni după ce Statele Unite au susținut Ucraina cu echipament și armament militar în valoare de peste 2,4 miliarde de dolari de când Biden a intrat la Casa Albă și, de la începutul invaziei de pe 24 februarie, cu încă 1,7 miliarde de dolari.

biden

Sursă foto: Reuters

 

În același timp, după ce președintele Zelenski a anunțat săptămâna aceasta că Rusia posibil să fi folosit arme chimice în Mariupol, un oraș-port din sud-estul Ucrainei, de o importanță strategică foarte mare pentru planurile de expansiune și cucerire ale Rusiei din estul Ucrainei, autoritățile americane și britanice au anunțat că vor investiga acuzațiile.

Deși Rusiei îi este interzisă să folosească arme chimice și biologice, ca urmare a mai multor convenții internaționale, acest lucru nu a oprit-o din a le folosi în conflicte trecute, precum Siria sau Cecenia, sau împotriva opozanților săi politici.

De asemenea, în ceea ce privește opozanții politici ai Rusiei, jurnalistul Vladimir Kara-Murza, un critic de-al Kremlinului, care a scris pentru Washington Post și alte publicații de renume, a fost arestat în această săptămână la Moscova.

Kara-Murza este unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui Putin, acesta supraviețuind chiar și la două încercări de otrăvire, în 2015 și 2017, după ce a stat în comă Activistul era un bun prieten de-al lui Boris Nemtsov, un critic de-al regimului Putin, care a fost asasinat în 2015.

Acesta a fost arestat în Moscova, după ce a fost acuzat că nu a respectat regulile poliției și a fost condamnat la 15 zile de închisoare. Kara-Murza a criticat vertiginos invazia din Ucraina, descriind conducerea de la Moscova ca fiind un „regim de ucigași”.

De partea țării invadate, oficialii ucraineni au anunțat că l-au arestat pe Viktor Medvechuk, un politician pro-Kremlin și liderul partidului „Opposition Platform—For Life” din Ucraina. Este preconizat că Medvechuk este un apropiat de-al lui Putin, iar acesta pretinde că președintele Rusiei este chiar nașul fiicei sale. Partidul lui Medvechuk a fost desființat, iar anul trecut, autoritățile au deschis proces de trădare de țară împotriva lui.

Pentru alte analize True Story Project despre războiul din Ucraina, puteți citi cele mai recente actualizări, din 7 aprilie și 24 aprilie.

 

Sursă foto: Reuters

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și