Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Ucraina: războiul lui Putin continuă

În a șasea săptămână de război, weekend-ul ne-a întâmpinat cu niște imagini atroce din Bucea, o suburbie de lângă capitala ucraineană, Kiev, unde sute de civili au fost legați la mâini și omorâți de trupele rusești, lăsați apoi în plină stradă.

După imaginile și filmările cutremurătoare de peste weekend, președintele ucrainean, Volodîmîr Zelenski, a făcut o vizită în Bucea, undea armata rusă a torturat și omorât civili ucraineni.

Ororile urmărite de o lume întreagă pe ecranele televizoarelor sau pe rețelele de socializare au tras un semnal de alarmă în rândul întregii comunități internaționale, punându-se întrebarea dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea fi acuzat de crime de război – un efort care pare să fi murit în fașă, din cauza condițiilor extrem de complexe, greoaie și complicate prin care un lider poate fi acuzat și judecat de crime de război.

De asemenea, luni, 4 aprilie, președintele ucrainean a ținut un discurs video în fața Parlamentului României, arătând imagini cu victimele din Bucea, și amintind de sutele de oameni inocenți, care au murit ca urmare a agresiunilor trupelor rusești.

După o problemă tehnică, momente în care președintele Zelenski nu a putut fi auzit, acesta a continuat, spunând că dacă trupele ucrainene nu ripostau, masacrul de la Bucea s-ar fi răspândit, transformându-se într-un masacru asupra întregii Ucraine.

Președintele a amintit că “poporul român s-a ridicat și a doborât regimul Ceaușescu”, făcând o paralelă între dictatura de atunci și Rusia lui Putin. Președintele Ucrainei a avertizat că și Republica Moldova e în pericol: “Rușii vor să ocupe Odesa, de unde mai este un pas până în Republica Moldova. De aceea e fundamental să apărăm și Moldova.”

parlamentul romaniei

Sursă foto: AFP

 

“Acum în Ucraina se decide soarta Europei Centrale. Să apărăm Ucraina înseamnă să apărăm Europa (…) Rusia trebuie să fie privată de toate resursele, în primul rând cele financiare”, a subliniat Zelenski. “E nevoie de noi sancțiuni pentru Rusia. Toți liderii trebuie să susțină Ucraina cu armament. Acum se decide cine câștigă acest război. Toți trebuie să facem totul pentru ca militarii ruși să răspundă în fața legii”, a relatat Deutsche Welle.

Într-un șir de discursuri în fața parlamentelor și întrunirilor celor mai mari lideri din lume, președintele Zelenski este deja un orator versat în a se adresa parlamentarilor și liderilor de pretutindeni, pentru a pune presiune și a atrage atenția asupra atrocităților la care e supusă țara sa.

Într-un alt discurs, de data aceasta în fața Consiliului de Securitate de la Națiunile Unite, președintele Zelenski a criticat și acuzat Rusia de o listă nesfârșită de orori, punând sub semnul întrebării eficacitatea unei structuri, care nu ia nicio măsură pentru a opri acest război.

zelenski

Sursă foto: Digi 24

 

Înarmat cu un șir de imagini devastatoare din Bucea, de unde trupele rusești s-au retras în weekend, lăsând în urma lor corpuri ciuruite de gloanțe pe stradă, printre care femei, copii și oameni legați la mâini și împușcați direct în cap, Zelenski, într-o intervenție agresivă, se întreba: „unde este securitatea pe care Consiliul de Securitate ar trebui s-o garanteze? Credeți că legile internaționale mai contează? Daca da, atunci trebuie să acționați imediat”.

Prin aceste întrebări retorice, Zelenski pune, astfel, sub semnul întrebării și dacă Rusia ar mai trebui să aibă un loc la masă, unde are și drept de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

În cadrul întrunirii, China, care s-a bucurat de victoria politică a doi dintre cei mai apropiați aliați ai săi din Europa weekend-ul trecut, prin realegerea prim-ministrului Ungariei, Viktor Orbán și al președintelui Serbiei, Aleksandar Vučić, după un summit UE-China care s-a lăsat cu scântei, țara s-a abținut din a critica Rusia. China a declarat că va aștepta până o investigație va determina faptele care au avut loc în Ucraina, până să ia o decizie.

Diviziunile asupra războiului au părut neschimbate de la ultimul vot, când, pe 26 februarie, la două zile după începutul invaziei, 11 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au votat pentru o rezoluție care să condamne războiul, – Rusia s-a opus rezoluției, în timp ce alți trei s-au abținut din a vota.

ONU

Sursă foto: Getty Images

 

Reacția Ambasadorului Rusiei la Națiunile Unite, Vasily Nebenzya, a reiterat poziția guvernului său. Acesta a negat că atrocitățile de care Rusia e acuzată în Bucea sunt reale, declarând că dovezile (care au fost amplu verificate) au fost falsificate și că asemenea orori nu au avut loc pe perioada în care forțele rusești au ocupat orașul.

Atrocitățile din Ucraina au șocat aliații occidentali, care au promis sancțiuni tot mai severe împotriva Rusiei, inclusiv energetice. Șeful Afacerilor Externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a anunțat că în timp ce blocul a donat un miliard de euro Ucrainei pentru achiziția de arme, UE a plătit Rusiei 35 de miliarde euro pe gaz de la începutul războiului și până acum.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a cerut ca Vladimir Putin să fie supus unui „proces pentru crime de război”. Germania și Franța au expulzat peste 75 de diplomați ruși, iar președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că UE ar trebui să ia în considerare sancțiuni împotriva cărbunelui și petrolului rusesc.

Marți, 5 aprilie, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a anunțat o a cincea rundă de sancțiuni împotriva Ucrainei, ca urmare a atrocităților perpetuate de forțele președintelui Putin în Ucraina.

Printre sancțiuni se numără interzicerea importului de cărbune rusesc în UE, interzicerea accesului în porturile UE pentru navele rusești, dar și cele controlate de operatori ruși și interzicerea tuturor tranzacțiilor pentru patru bănci rusești. Acestea patru reprezintă aproape un sfert din întregul sector financiar al Rusiei.

Pentru alte analize True Story Project despre războiul din Ucraina, puteți accesa: „Volodymyr Zelensky, a leader fit for our times” și „Ucraina: războiul lui Putin continuă”.

 

Sursă foto: New York Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și