Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Fake News Politicus / Mălina Mîndruțescu

Tweet-ul lui Macron despre incendiile din Amazon

CONTEXT

Dezinformarea a evoluat în ultimii ani într-un fenomen atât de viclean și de nuanțat, încât până și șefii de stat cad în capcană, nu numai „oamenii de rând” de pe Facebook. În august 2019, președintele francez Emmanuel Macron a făcut o postare pe Twitter în care acesta a criticat lipsa de inițiativă a Braziliei de a salva Amazonul în contextul unor incendii în cea mai mare pădure tropicală din lume. Președintele a postat o poză cu pădurile amazoniene în flăcări cu scopul de a crește conștientizarea privind situația critică din Brazilia. Acesta însă a căzut în plasă, folosind o poză mai veche a pădurilor în cadrul postării sale de pe Twitter. Acesta însă nu este singurul – mai multe celebrități și persoane publice au repostat poza respectivă, neștiind de fapt originea pozei.

Tweet-ul lui Emmanuel Macron poate fi găsit în continuare pe pagina sa oficială de Twitter:

Sursă: Twitter.

 

Postarea lui Macron a avut un impact major. Aceasta nu numai că a fost întâmpinată de critici și comentarii negative – președintele Franței repostează știri false, poze false etc. – dar poza a stârnit și tensiuni între Macron și președintele Braziliei, Jair Bolsonaro. Bolsonaro l-a acuzat pe Macron că împărtășește o viziune colonialistă în secolul 21, sugerând că Amazonul ar trebui internaționalizat. De asemenea, în urma scandalului celor doi de pe Twitter, Bolsonaro a anunțat că va refuza ajutor din partea țărilor membre G7 pentru a combate incendiile suferite de pădurile din Amazon.

Ia uite câtă bătaie de cap doar din cauza unei poze false!

DE CE E FALS?

Metoda prin care cineva poate verifica validitatea unei poze din online este destul de simplă, iar acest lucru poate fi făcut de fiecare dintre noi. Folosind o aplicație de „reverse image search”, motorul de căutare poate determina când a fost postată respectiva poză pentru prima dată în online și de pe ce site a originat inițial. În acest caz, aplicația TinEye a găsit poza folosită de Macron uploadată în online pentru prima dată în 2013. Deși data pozei este neclară, autorul acreditat pozei – Loren McIntyre, un fotojurnalist pentru National Geographer – a murit în 2003. Așadar, poza datează cel puțin din 2003, nici măcar din 2013 și clar nu din 2019, de când datează tweet-ul președintelui francez.

Folosind aplicația TinEye se poate vedea clar când a apărut respectiva poză pentru prima dată în mediul online:

Sursă: TinEye

 

De asemenea în tweet-ul său, Macron afirmă că Amazonul este responsabil pentru 20% din oxigenul planetei. Însă, conform unor altor surse, se pare că pădurile amazoniene reprezintă doar 6% din oxigenul produs, iar doar o mică parte din acest procent semnifică oxigenul care se regăsește în atmosferă.

Așadar, verificați de unde vă luați informațiile, pentru că nici măcar liderii de stat nu sunt imuni la dezinformare!

Aici puteți găsi un tutorial care explică foarte simplu cum se pot folosi motoarele de căutare de „reverse image search” pentru a verifica dacă un citat sau o poză pe care o găsiți pe Facebook, la știri sau pe oricare altă platformă este într-adevăr reală!

 

 

 

 

 

 

#Te-ar mai putea interesa și