Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Fake News Economicus / Mădălina Voinea

Trump si războiul taxelor vamale cu China

CONTEXT

Mandatul lui Donald Trump a fost plin de noi concepte economice, inventate pentru o economie deseori paralelă cu realitatea.  Câte dintre ele erau intenționat transmise pentru a dezinforma și câte din pură convingere este aproape imposibil de estimat. Ce-i drept este că moștenirea președintelui Donald Trump este presărată de tweet-uri și interviuri în care statisticile au devenit orientative, iar cifrele uneltele unui politician de tip influencer. 

Lupta comercială cu China în taxe vamale a fost una dintre mișcările emblematice ale politicii externe practicate de Trump.

“ Fermierii americani primesc 16 miliarde de dolari „din tarifele pe care le-am obținut de la China” a declarat Donald Trump pe 12 iulie 2019, reiterând afirmația și în interviul de pe 30 iulie 2019.

Sursa: Financial Times (contul lui Donald Trump este suspendat)

 

Sursa: Financial Times (contul lui Donald Trump este suspendat)

 

Sursa: Facebook

DE CE E FALS?

Oricât de bine sună, China nu a stat pur și simplu pasivă în fața măreției strategice a lui Trump. Premisa simplistă conform căreia creștem taxele pentru China și despăgubim fermierii funcționează în ipoteza în care chinezii ar fi cei care ar plăti taxa vamală. Realitatea este însă cu totul alta. 

O taxă vamală este un impozit pe mărfurile importate. Rolul principal al unei taxe vamale este să protejezi industria internă prin a scumpi orice produs din exterior prin taxare. Donald Trump a confundat acest rol cu cel de colectare de bani din partea Chinei, insinuând că firmele chineze plătesc taxa vamală și nu consumatorul american. 

În ciuda a ceea ce spunea președintele, acesta este aproape întotdeauna plătit direct de către importator (de obicei o firmă internă, în cazul nostru americană) și niciodată de țara exportatoare adica Rep. Chineză. Fondul Monetar Internațional a confirmat chiar pe propriul blog că taxele vamale funcționează la fel ca întotdeauna, spunând că taxele impuse Chinei au fost suportate aproape în totalitate de importatorii americani. Scopul economic aici era să crești prețul produselor chinezești astfel încât consumatorii americani să fie motivați să cumpere intern. 

Trump părea ca a reinventat roata, alegând să sară câteva lanțuri logice prin care China nu doar își acceptă spășită pedeapsa, dar și despăgubește fermierii americani. Costul aici a fost propagarea cu sute de mii de share-uri timp de mai multe luni a unui nonsens economic.Oamenii care plateau  de fapt din propriile taxe și impozite ajutoarele pentru fermieri se bucurau că le plătește China.

#Te-ar mai putea interesa și