Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Alexandru Văleanu

Trump și răscoala de la Washington

În urmă cu o săptămână, Capitoliul, clădirea istorică unde au loc ședințele Congresului, a fost luat cu asalt de suporterii actualului președinte Trump. Evenimentul care a făcut ravagii pe scena internațională a adus în discuție o întrebare ce până acum 4 ani ar fi părut ridicolă: Este în pericol de destrămare democrația americană?

Protestul soldat cu moartea a cinci persoane (polițiști și civili) va rămâne, fără îndoială, în mentalitatea colectivă a oamenilor atât din Statele Unite, cât și din întreaga lume. Deși întrebarea pusă mai sus este una simplă, răspunsul nu putea fi unul mai dificil.

Într-adevăr, acest atac asupra clădirii simbolice din Washington, neatinsă de la incendierea ei de către britanici în 1814, reprezintă protestul suprem la adresa democrației americane. Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că Statele Unite au mai trecut prin momente de cumpănă ce, în perspectivă, au întărit status-quo-ul democrat-liberal.

De-a lungul acestei analize voi avea în vedere două mari probleme generate de atacul Capitoliului: deteriorarea democrației și efectul palpabil al dezinformării în rândul populației.

Deteriorarea democrației pe „Tărâmul tuturor posibilităților”

În după-amiaza de 6 ianuarie 2021, părea greu de crezut că o asemenea acțiune violentă poate avea loc într-o țară care se laudă cu cea mai veche constituție în vigoare din lume (1789), însă realitatea a fost cu totul alta. În pofida faptului că a doua zi era lucrătoare, oamenii de pe tot globul au privit cu uimire cum mitul stabilității americane a fost zdruncinat din temelii.

Remarcăm că, de fapt, acțiunea de protest în sine nu era greu de anticipat, fapt specificat de mine și într-o analiză precedentă. Având aproape jumătate din populație care aderă la un set diferit de adevăruri (spre exemplu, că alegerile au fost furate) și zeci de mii de suporteri fanatici care nu ezită a se prezenta înarmați în diferite contexte, era aproape imposibil ca aceste frustrări să nu se materializeze în manifestații de amploare.

Washington

Sursă foto: CBC

 

O mică luminiță la capătul tunelului o reprezintă respectul față de poliție aflat la baza setului de valori al suporterilor Trump și persoanelor radicalizate din jumătatea dreaptă a spectrului politic, chiar dacă democrația a încetat a fi sfântă în ochii multora dintre ei.

În aceste condiții, este puțin probabil ca în viitorul apropiat să fim martori la conflicte de proporții între acest tip de indivizi și forțele de ordine. Da, au avut loc câteva altercații, însă au fost excepții comise de un număr redus de persoane violente.

Acest lucru, însă, nu înseamnă că nu vom asista la manifestări anti-democratice înainte de inaugurarea sau pe parcursul Administrației președintelui ales, Joe Biden. Asemenea confruntări ar fi aproape iminente în cazul în care, în cadrul unei manifestații pro-Trump, ar apărea și contra-protestatari din partea diverselor organizații ce se împotrivesc idealurilor primei tabere.

Mai mult, aș spune că un astfel de conflict deschis pe străzile metropolelor americane nu este doar iminent, ci și greu de prevenit. Venirea lui Biden la putere, deși benefică vindecării rănilor sociale americane, nu va reuși să rezolve peste noapte dilema scindării unei generații.

Aceste elemente, venind la pachet cu o vastă inegalitate ce va fi accentuată de problemele economice inerente crizei sanitare, pictează un tablou sumbru al viitorulului apropiat.

Donald Trump și arta de a dezinforma

Dacă în trecut jurnaliștii, scriitorii și columniștii încercau să trateze personajul Trump cu o oarecare obiectivitate, în pofida opiniilor personale, acest lucru se dovedește a fi din ce în ce mai dificil. În momentul de față, argumentele pro-Trump par a semăna tot mai mult cu argumentele pro-Putin sau pro-Xi Jinping.

Este greu de ignorat felul în care cel mai puternic lider de la vest de Yangtze s-a folosit de puterea sa pentru a disemina conspirații și a instiga la ură, violențe și, mai nou, la insurecție. Fără doar și poate, asaltul asupra Capitoliului din Washington este cauzat în mod direct de reticența sau inabilitatea președintelui Trump de a își recunoaște înfrângerea în fața candidatului democrat, Joe Biden.

Trump

Sursă foto: CNN

 

Chiar și în momentul în care a făcut apel la pace în rândul fanaticilor săi, acesta nu a renunțat la teoria așa-zisului furt al alegerilor. Putem spune că, prin acest mesaj, Trump a luat un lemn de pe foc, ca apoi să toarne benzină.

Cu toate acestea, de ce este credibilă această afirmație ridicolă în rândul multor suporteri Trump? Este ușor de observat cum magnatul din New York a dus, în timpul mandatului său, o campanie extensivă de „ilegitimizare” a trusturilor de știri. Astfel, marile conglomerate media, fie ele americane sau internaționale, au fost puternic decredibilizate în rândul a aproape jumătate din populația Statelor Unite ale Americii.

Mai departe, această repulsie cultivată față de mass-media i-a făcut pe oameni să se retragă în propriile bule de pe social media și diverse forum-uri și site-uri obscure pentru a-și procura informațiile zilnice, în funcție de care și-au construit opiniile.

În acest fel, societatea americană nu doar că aderă la două sisteme diferite de norme și valori, ci și la două seturi diferite de adevăr: unul ce îl declară pe Biden învingător și unul ce îl consideră ilegitim. Drept dovadă, pentru cei prezenți la protestul din Washington, invadarea Capitolului a reprezentat un gest născut din patriotism, nu un atac asupra democrației americane.

Remarci finale

6 ianuarie 2021 va rămâne, în mod indubitabil, în istorie ca o zi de doliu pentru democrațiile de pretutindeni, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne resemnăm și să credem că acesta poate fi „începutul sfârșitului liberalismului”.

SUA

Sursă foto: US News

 

Însă, un fapt pozitiv poate să fie extras din acest eveniment: cărțile au fost date pe față. Din acest moment este clar că democrația nu se află doar sub asediul forțelor exterioare, ci deteriorarea ei poate veni inclusiv din interiorul societății.

Atât elitele politice, cât și oamenii de rând au fost martori la consecințele dezinformării în masă, propagată de un lider populist. Având aceste date concrete și exemplul de „așa, nu”, este posibil ca în viitor asemenea situații să fie evitate sau mai bine înțelese.

În orice caz, rămâne de văzut dacă răscoala de la Washington reprezintă sfârșitul sau începutul unei mișcări sociale anti-democratice.

Puteți citi alte articole True Story Project pe această temă:

 

Sursă foto: Financial Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și