Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Newsletter Exclusive / Mălina Mîndruțescu

Trump și procesul de înlăturare al unui Președinte în America

În urma violențelor de la Capitoliu am observat cu toții efortul și măsurile care au fost luate pentru ca aceste evenimente fără precedent să nu se mai repete.

Dezbaterea publică privind violențele este una plină de opinii, tensiune și controverse, însă un consens pare să reiasă din aceste dezbateri: și anume că Președintele Donald Trump este principalul vinovat, iar comportamentul său ar trebui să fie pedepsit.

Consecințele care au urmat – conturile de Facebook, Twitter și YouTube ale președintelui au fost suspendate, iar un alt clivaj social s-a produs la nivelul țării – nu sunt nesemnificative.  Americanii s-au rupt iarăși în două tabere: cei care îl văd pe Trump ca un erou versus cei care îl văd vinovat de incitare la violență și terorism domestic.

SUA

Sursă foto: National Geographic

 

Cel mai semnificativ efort care a fost făcut pentru a confirma gravitatea situației și a comportamentului, retoricii și discursului susținut de Președinte în acești patru ani – care a dărâmat toate barierele cutumelor prezidențiale, a diplomației și a respectului adus Biroului Oval -, a fost procesul de înlăturare al Președintelui, cunoscut ca impeachment. Este pentru prima dată în istoria americană când procesul de impeachment este inițiat pentru a doua oară împotriva aceluiași președinte.

Așadar, haideți să înțelegem mai bine ce presupune acest proces, de ce este relevant și de ce a recurge la acest proces de impeachment este văzut ca o ultimă soluție.

Puțină istorie a Statelor Unite

America a fost fondată pe niște principii clare: întâietatea Constituției, federalism și dispersarea puterii în stat. Guvernul are trei ramuri – Legislatura (Camera Reprezentanților, Senatul), Executivul (Președintele) și sistemul judecătoresc (Curtea Supremă). Aceste instituții au fost formate cu obiectivul de a se putea verifica una pe cealaltă, în așa fel încât niciuna să nu poată fi atotputernică. Acest proces se numește „checks & balances”. De exemplu, Președintele nu poate trece legi fără legislatură, sistemul judecătoresc nu poate fi format fără nominalizarea președintelui și un vot din partea Senatului, iar Cabinetul propus de președinte trebuie votat de către Senat.

Aceeași logică este vizibilă și în fondarea Articolelor de impeachment. În cazul în care comportamentul unui președinte subminează principiile care stau la baza guvernului și al ordinului constituțional – acesta poate fi înlăturat.

În istoria Americii au avut loc trei procese de impeachment. Primul a avut loc împotriva lui Andrew Johnson în 1868, dar a supraviețuit votului din Senat. Al doilea a fost împotriva lui Bill Clinton în 1999, dar acesta a supraviețuit lejer votului din Senat, iar al treilea a avut loc împotriva lui Donald Trump.

Primul impeachment împotriva lui Donald Trump a fost inițiat în decembrie 2019, când Camera Reprezentanților, în frunte cu liderul Democraților din Casă, Nancy Pelosi a adoptat două articole de impeachment împotriva președintelui – abuz în serviciu și obstrucționarea Congresului. Acest impeachment a venit ca urmare a unei investigații făcute de Camera Reprezentanților, prin care Trump ar fi cerut ajutor extern din partea Ucrainei pentru a interveni în alegerile prezidențiale din 2020 cu scopul de a-și asigura o a două victorie la Casa Albă.

impeachment

Începutul primului proces de înlăturare al lui Donald Trump, ianuarie 2020. (AP)

 

Conform investigației, Trump ar fi obstrucționat investigația, încurajând oficiali de la Casa Albă să refuze citații aduse de către Camera Reprezentanților pentru a prezenta documente sau pentru a depune mărturii. Trump a fost achitat de către Senatul Republican în februarie 2020, continuându-și mandatul.

Cum funcționează procesul de impeachment?

Pentru ca procesul de impeachment să înceapă, Camera Reprezentanților trebuie să introducă și să voteze asupra Articolelor de impeachment pe care Camera consideră că președintele le-ar fi încălcat. Dacă trece de vot, Președintele va fi supus unui proces în Senat, unde verdictul va fi dat.

Însă, acest vot nu este simplu. Pentru ca președintele să fie înlăturat nu este nevoie doar de o majoritate simplă din Senatori, ci de două treimi din Senat – adică o super majoritate din cei prezenți la vot. Dacă toți cei 100 de Senatori sunt prezenți va fi nevoie de 67 de Senatori să voteze în favoarea înlăturării.

Această super majoritate este greu de atins și chiar dificultatea acestui număr este și scopul procesului. Dat fiind că este aproape imposibil ca un partid să aibă o super majoritate în Senat, acest vot trebuie să fie un consens: și senatori din partidul președintelui trebuie să se alăture votului pentru ca acesta să fie înlăturat. Procesul înlătură posibilitatea ca președintele să fie înlăturat strict din motive partizane și politice, votul fiind nevoit să fie unul bipartizan.

Trump: Impeachment #2

Așadar, acum că un al doilea proces de înlăturare a fost adus împotriva lui Donald Trump săptămâna trecută și având în vedere că mandatul lui ca președinte a expirat, ce se întâmplă cu impeachmentul?

Democrații din Casă au inițiat un al doilea proces de înlăturare a lui Donald Trump din poziția de președinte pe motiv că acesta a incitat la răzvrătire și violență asupra Capitoliului și că a susținut în mod repetat faptul că alegerile ar fi fost furate.

Liderii din Camera Reprezentanților au sugerat ca Senatul să fie adus înapoi în sesiune de urgență pentru a începe un proces de impeachment mai devreme. Însă, Mitch McConnel, liderul Republican al Senatului, a anunțat că acest lucru nu se va întâmpla și că Senatul va fi readus în sesiune pe 19 ianuarie – ultima zi de mandat a lui Trump, cu o zi înainte de învestirea lui Joe Biden.

Mitch McConnel, unul dintre cei mai puternici susținători ai lui Trump, este principalul om care a făcut posibil ca Trump să-și pună amprenta politică și dogmatică asupra unor structuri-cheie din America. Acesta însă nu a desconsiderat posibilitatea unui impeachment în Senat. Acum că moneda s-a întors împotriva lui Trump, McConnel vede impeachmentul ca o oportunitate pentru ca partidul Republican să-l renege pe președinte și să se distanțeze de acesta.

nancy pelosi

Nancy Pelosi, Liderul Democraților din Camera Reprezentanților semnează Actul de inițiere al procesului de impeachment. (AP)

 

Așadar, acum că mandatul lui Trump s-a terminat deja, un proces de impeachment ar trebui să aibă loc împotriva unui fost președinte, în cadrul unei Administrații Biden. Există precedent pentru înlăturarea unor foști oficiali după terminarea mandatului.

În cazul în care Trump ar fi fost încă președinte, un vot în Senat împotriva sa ar fi însemnat înlăturarea sa din poziția de președinte. Acum, cu mandatul deja expirat, un vot împotriva unui fost președinte este dificil. Senatul va avea alte priorități – confirmarea Cabinetului, creșterea subvențiilor economice la 2000 de dolari/cetățean și alte chestiuni urgente, pe care Biden le-a promis.

De asemenea, odată cu învestitura celor doi Senatori Democrați din Georgia în Senat, Mitch McConnel nu va mai fi liderul majorității din Senat. Înlocuit fiind de Democratul Chuck Schumer, Republicanul nu va mai putea seta agenda de lucru a Senatului. Chuck Schumer a anunțat vehement că un proces de impeachment va avea loc, chiar dacă acesta va începe în mandatul noii Administrații.

Democrații par hotărâți să-l pedepsească pe Donald Trump, în mare parte datorită  importanței simbolice și istorice. Magnitudinea evenimentelor de la Capitoliu – dacă rămân nepedepsite – pot însemna un precedent periculos pentru ce poate face un președinte în serviciul public. Pe de altă parte, partidul Democrat va fi ocupat să-și înainteze propria agendă și propriul președinte. Rămâne de văzut ce este mai important: avansarea politică a Partidului Democrat sau respectarea normelor și procedurilor constituționale.

Pentru alte analize True Story Project, puteți accesa: „Detaliile de la Capitoliu și democrația din SUA” și „Trump și răscoala de la Washington”.

 

Sursă foto: Axios

#Te-ar mai putea interesa și