Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Trump a confirmat că va reduce numărul trupelor americane din Germania

Despre retragerea trupelor americane:

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat luni, la Casa Albă, că reduce la 25.000 numărul soldaţilor americani staţionaţi în Germania, acuzând Berlinul că este “restanţier” la plăţile către NATO. “Vom reduce numărul soldaţilor la 25.000”, a declarat Donald Trump. El a mai spus că trupele din Germania impun un “cost extraordinar pentru Statele Unite”. (Agerpres)

Premierul polonez a încercat luni să aplaneze îngrijorările Germaniei cu privire la un proiect menit să crească numărul de soldaţi americani în ţara sa. Mateusz Morawiecki a confirmat într-un interviu că el continuă negocierile în vederea întăririi contingentului american în Polonia, la câteva zile după un articol din Wall Street Journal ce anunţa proiectul american de a reduce prezenţa militară în Germania. (Agerpres)

Evoluția democrației în Ungaria:

Comisia Europeană a descris o întrebare conținută în noul exercițiu național de consultare publică a Ungariei drept „fake news”. Chestionarul guvernului Orban, lansat la începutul acestei săptămâni, sugerează – printre altele – că UE intenționează să forțeze o schimbare constituțională pentru a permite mai multă migrație. (EUObserver)

Doar 38% dintre cetățenii polonezi și 36% dintre cetățenii maghiari consideră că țările lor sunt democratice, potrivit unui studiu publicat luni. Indicele de percepție a democrației, care a examinat părerile oamenilor din 53 de țări despre atitudinile lor față de democrație în perioada aprilie-iunie, a constatat, de asemenea, că majoritatea polonezilor și ungurilor ar dori ca țările lor să fie mai democratice. În general, 40% dintre persoanele care trăiesc în democrații nu cred că țările lor sunt de fapt democratice. În toate țările chestionate, o majoritate a declarat că democrația este importantă, variind de la 92 la sută în Grecia la 50 la sută în Iran. (Politico)

China în plan geopolitic:

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, se va întâlni miercuri în Hawaii cu înaltul responsabil chinez Yang Jiechi, reluând dialogul după tensiuni extreme care au opus primele două puteri mondiale în punctul de apogeu al pandemiei, au informat mai multe media. Principiul unei apropiate întâlniri între şeful diplomaţiei Statelor Unite şi un reprezentant chinez în arhipelagul american din Oceanul Pacific a fost abordat mai întâi de jurnalul Politico. (Agerpres)

Germania a semnalat că va insista pentru o linie mai dură a UE faţă de China, potrivit unui proiect de document care ar putea constitui o cerere mai fermă pentru ”reciprocitate” – văzută drept un cod de acces pentru firmele europene – şi un nou accent pe ”valori”. Germania preia preşedinţia rotativă a UE în a doua jumătate a acestui an. Aceasta şi-a stabilit planurile de politici pentru preşedinţie într-un proiect revăzut de Reuters luni, care înlocuieşte un proiect elaborat în martie. (Agerpres)

Alte știri importante:

Germania achiziționează 23% din compania de biotehnologie CureVac pentru 300 de milioane de euro, a declarat ministrul economiei. CureVac dezvoltă un vaccin contra coronavirusului bazat pe tehnologia ARN. În mai, compania a anunțat „rezultate preclinice pozitive” care sugerează că candidatul său este capabil să creeze răspunsuri puternice la anticorpi. (Politico)

Giantul rusesc Gazprom va rambursa companiei energetice de stat din Polonia, PGNiG, în jur de 1,5 miliarde de euro până la 1 iulie pentru că a suprataxat pentru aprovizionare timp de ani de zile, a declarat compania poloneză luni în urma unei decizii judecătorești, potrivit The Moscow Times. Pe 30 martie, PGNiG a câștigat un dosar împotriva Gazprom pentru contractul său pe termen lung pentru importurile de gaze la un tribunal internațional de arbitraj din Stockholm. (EUObserver)

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) atrage atenția asupra unor informații false distribuite în România de pe site-uri găzduite în Rusia și cere populației să nu ia în considerare astfel de lucruri și să se informeze doar din surse oficiale. Este vorba despre unele site-uri care obligă utilizatorul, pentru a putea citi conținutul articolelor, să le distribuie prin intermediul Facebook. Între articolele promovate recent pe rețelele de socializare se numără unul cu titlul: „Un TIR plin cu cadavre a fost depistat azi dimineață în capitală! 250 de persoane se presupune că toți sunt morți de COVID”. (Biziday)

Sursă foto: Darrin Zammit Lupi/Reuters

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și