Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Trump a cerut Chinei ajutor pentru a fi reales președinte, susține consilierul John Bolton în cartea sa

Președintele Donald Trump i-a cerut președintelui Xi Jinping din China ajutor politic intern pentru a-și spori perspectivele electorale în mijlocul războiului comercial al celor doi lideri în vara anului trecut, potrivit relatării fostului consilier de securitate națională John Bolton, în memoriile sale. Potrivit unui extras din carte, publicată miercuri în Wall Street Journal, Bolton susține că Trump a făcut pledoaria pentru a-și ajuta poziția cu fermierii americani în timpul unui summit cu Xi pe marginea G-20 din Japonia, o lună după negocierile pentru un acord comercial s-au oprit. (Politico)

Evoluția Covid-19:

Pandemii precum Covid-19 sunt rezultatul distrugerii naturii de către umanitate, potrivit liderilor de la ONU, OMS și WWF International, iar lumea ignoră această realitate marcantă de zeci de ani. Comerțul ilegal și nesustenabil de animale sălbatice, precum și devastarea pădurilor și a altor locuri sălbatice au fost în continuare forțele motrice ale numărului tot mai mare de boli care au trecut de la animale sălbatice la oameni, au declarat liderii. (The Guardian)

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat un apel miercuri la “punerea în comun” a resurselor – în Europa şi în lume – pentru a ajuta la dezvoltarea viitoarelor vaccinuri împotriva COVID-19 şi rezervarea acestora din timp. Într-un mesaj video pe Twitter, şefa executivului european a confirmat organizarea unui summit mondial în 27 iunie, a doua manşă a unei conferinţe a donatorilor care a avut loc la 4 mai. (Agerpres)

Securitate transatlantică:

Statele Unite au livrat Ucrainei ajutor militar în valoare de 60 de milioane de dolari, inclusiv rachete antitanc, a anunţat miercuri diplomaţia americană, o premieră după suspendarea controversată a acestor ajutoare, suspendare ce a dus la un proces de destituire împotriva lui Donald Trump. În iulie 2019, preşedintele american a îngheţat 400 milioane de dolari sprijin militar pentru Ucraina, fiind acuzat apoi că a condiţionat acest ajutor crucial de efectuarea de către autorităţile ucrainene a unor anchete împotriva lui Joe Biden, adversarul său în alegerile prezidenţiale din noiembrie. (Agerpres)

Turcia continuă să blocheze planurile de apărare ale NATO pentru Polonia şi statele baltice, în pofida unui acord încheiat la Londra anul trecut între preşedintele turc şi lideri ai ţărilor aliate, au declarat miercuri trei diplomaţi ai Alianţei Nord-Atlantice şi un oficial francez în domeniul apărării. Diplomaţii au declarat că, deşi Ankara a aprobat planul, cunoscut sub numele de “Eagle Defender”, ea nu le-a permis liderilor militari ai NATO să îl pună în practică. (Agerpres)

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a pledat, în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, pentru necesitatea implementării eficiente a măsurilor dezvoltate sub umbrela prezenţei înaintate adaptate în regiunea Mării Negre şi a reiterat apelul către aliaţi pentru sporirea contribuţiilor la proiectele din această regiune de importanţă strategică pentru NATO, în spiritul solidarităţii aliate. Potrivit unui comunicat al MApN, transmis joi AGERPRES, în prima zi a Reuniunii ministeriale NATO, miniştrii aliaţi ai Apărării au evaluat stadiul implementării posturii NATO de descurajare şi apărare, cu accent pe implicaţiile generate de dezvoltarea de către Rusia a sistemelor de rachete duale şi nucleare, pentru securitatea europeană şi euroatlantică. În acest sens, a fost agreat un pachet coerent de măsuri politice şi militare de adaptare şi a fost reafirmat angajamentul de substanţă al NATO pentru controlul armamentelor, dezarmare şi neproliferare. (Agerpres)

Șeful NATO spune că Statele Unite intenționează să se consulte cu aliații cu privire la planurile de a diminua forțele americane în Germania, planuri care au zguduit unii membri ai alianței de 30 de membri. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, de asemenea, că alianța nu a avut intenția de a desfășura rachete nucleare terestre în Europa, chiar dacă Rusia desfășoară rachete despre care Washingtonul a declarat că au încălcat un tratat-cheie privind armele din perioada Războiului Rece. (Radio Free Europe)

Recuperarea economică post-pandemie:

Germania susţine ideea conform căreia Comisia Europeană să poată percepe taxe prin care să cofinanţeze bugetul european, a declarat miercuri ministrul german de finanţe Olaf Scholz, care a estimat că astfel de venituri pot fi obţinute dintr-o schemă extinsă a taxării emisiilor de carbon, din planificatul impozit asupra tranzacţiilor financiare sau dintr-o taxă vamală percepută asupra produselor importate în UE ce implică emisii ridicate de carbon în procesul de producţie. (Agerpres)

Deoarece UE discută modul de dezvoltare a politicii Parteneriatului Estic pentru deceniul viitor, este momentul ca aceasta să devină în cele din urmă mai ambițioasă în ceea ce privește dimensiunea de securitate a acestui parteneriat, susțin trei foști miniștri de externe ai Parteneriatului Estic. Aceste amenințări masive de securitate au fost cel mai mare inhibitor în realizarea altor obiective ale PE. Presiunile de securitate, unele hibride, unele convenționale, îngreunează mai mult țările membre ale acestui parteneriat să atingă prosperitatea, creșterea economică, un mediu de afaceri stabil și sisteme democratice mai stabile. (EurActiv)

Sursă foto: OLIVER CONTRERAS/B

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și