Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Alexandru Văleanu

Totul despre AUR – naționalism, creștinism, extremism?

Deși au un set relativ comun de valori ce îi unesc, trebuie menționat faptul că cei trei lideri AUR vocali (George Simion, Diana Șoșoacă și Călin Georgescu) au un discurs politic foarte diferit, abordările asupra subiectelor și opiniile expuse în spațiul public indicând chiar posibile falii în cadrul partidului. Un exemplu principal aici ar fi părerea față de vaccin: în timp ce Șoșoacă vine cu fel de fel de argumente conspiraționiste împotriva vaccinului, George Simion doar s-a declarat ușor sceptic, spunând că o să îl facă în cele din urmă dacă se dovedește a fi 100% sigur.

Datorită acestei diferențe dintre lideri, pare-se că fiecare dintre ei are un grup diferit de susținători. Deși votanții AUR respectă toți liderii formațiunii, în funcție de opiniile personale sau de gradul de conservatorism, ei urmăresc personalități diferite. De exemplu, persoanele mai moderate îl urmăresc pe George Simion, în timp ce ultra-naționaliștii și „patrioții” îl urmăresc pe Călin Georgescu, iar Șoșoacă are un grup aparte foarte receptiv la conspirațiile din tenebrele internetului.

George Simion

Sursă foto: Partidul AUR

 

Principalul mijloc de comunicare pentru toți cei trei lideri este social media, prioritar aici fiind Facebook. Fie că e vorba de paginile oficiale sau de grupuri ale susținătorilor, totul se întâmplă pe Facebook.

Caracteristici, trăsături și teme ale AUR:

  1. Independența României – nefăcând parte din organizații internaționale precum UE, România comunistă era singura stăpână a destinului propriu.
  2. Industria națională – în ciuda faptului că industria era învechită și neperformantă, susținătorii și liderii AUR regretă „distrugerea și vânzarea ei”. Având o percepție de secol 20 asupra economiei, România nu se poate bucura de independență fără să dețină propriile mijloace de producție.
  3. Liderii patrioți – în antiteză cu România democrată a ultimilor 30 de ani, AUR vede în liderii comuniști un patriotism (plastic) ce este esențial pentru bunăstarea țării și care lipsește cu desăvârșire din toate partidele românești, cu excepția AUR.

Deși ar fi mai multe trăsături, caracteristici și teme ale discursului AUR, acestea sunt cele principale asupra cărora au căzut de acord într-un mod organic atât liderii, cât și susținătorii partidului. Precum putem observa, puține dintre ele sunt originale sau specific românești, majoritatea fiind împrumutate de la mișcări asemănătoare din alte țări, preponderent SUA.

Printre toate trăsăturile menționate mai sus, totuși, se află câteva ce ocupă un loc special în rândul membrilor și liderilor AUR, fie prin importanță, fie prin unicitate. În fapt, temelia partidului are la bază naționalismul, creștinismul și conservatorismul.

Aceste elemente se regăsesc în discursurile tuturor liderilor AUR și rezonează cu toți membrii și susținătorii.

Sursă foto: G4Media

 

În ciuda faptului că majoritatea caracteristicilor AUR, printre care se află și cele trei menționate mai sus, sunt împrumutate din cadrul altor mișcări, fără câteva elemente cu specific românesc, nu ar fi putut să prindă rădăcini în societatea țării noastre. Așadar, indiferent dacă au luat formă pe cale organică sau plastică, trăsături precum nostalgia comunistă și supremația românească, izvorând din mitizarea geto-dacilor și a patrioților marxist-leniniști, au jucat un rol esențial în adaptarea mișcării ultra-naționaliste la publicul „receptor” din România.

Surse folosite:

 

Despre AUR mai puteți citi și în alte materiale True Story Project, precum Epoca de AUR și 2020 sau anul votului „însemnat”.

Sursă foto: Partidul AUR

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și