Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mihai Man

TikTok și războiul digital dintre Statele Unite și Republica Populară Chineză

Faptul că firma care deține aplicația TikTok a reușit să amâne ordinul administrației Trump, ne amintește că războiul comercial dintre cele două super-puteri s-a mutat acum și în mediul digital.

Pentru o perioada lungă de timp, China a fost văzută de multe firme americane ca fiind o piață în curs de dezvoltare cu potențial mare de profit. Acest lucru a rămas adevărat în ciuda extinderii cenzurii de către guvernul chinez. În 2003, Ministerul Securității Publice chineze a lansat “The Golden Shield Project”, aparatul prin care este controlat accesul cetățenilor chinezi la internet. De atunci, și în mod special acum, în timpul regimului lui Xi Jinping, accesul la internet este din ce în ce mai restricționat, iar noi legi de securitate cibernetică invadează intimitatea electronică a cetățenilor chinezi.

China

Sursă foto: Wharton School

În 2017, un nou pachet de legi referitor la securitatea cibernetică, obligă orice “operator de rețea” să ofere acces total la informații și să ofere “technical support” investigatorilor. Practic, companiile care oferă servicii electronice în China, sau lucrează în parteneriat cu firme domestice, sunt constrânse să stocheze datele în interiorul Chinei, date care ulterior pot fi accesate oricând de către Guvernul Chinez.

China a interzis serviciile celor de la Google și Facebook, în timp ce promova produsele domestice ca și Alibaba și WeChat. În afara Chinei însă, acestea nu au avut succes.

TikTok

Tik Tok, varianta internațională a aplicației Douyin, a fost lansată în 2017 de către ByteDance. De atunci, a devenit un fenomen mondial cu peste 2 miliarde de descărcări și peste 800 de milioane de utilizatori lunari conform unui studiu făcut de Sensor Tower. Cu peste 100 de milioane de utilizatori în Statele Unite, aceasta a ajuns subiectul unei anchete de securitate națională în luna noiembrie a anului trecut. Comisia expunea faptul că datele utilizatorilor americani ajungeau în China, unde erau sub constrângerea legilor de securitate, notau jurnaliștii de la New York Times.

Sursă foto: TechCrunch

În urma anchetei acestei comisii, pe 6 August, președintele Donald Trump a interzis prin ordin executiv orice tranzacție între ByteDance și orice entitate sau persoană de sub jurisdicția Statelor Unite, începând din 20 Septembrie. Ordinul mentioneză și măsurile similare luate de India în aceiași perioadă.

O tranzacție neclară

În urma ordinului, administrația americană a încercat să faciliteze cumpărarea operațiunii domestice Tik Tok de către o firmă americană. Vânzarea operațiunii părea iminentă, cu multinaționalele Oracle, respectiv Walmart, partenerii aleși.

Răspunsul Chinei a fost prompt, adoptând modificări asupra legilor de export, în arii pe care le considera de interes național, mai exact technologii în care se putea încadra și algoritmul folosit pentru recomandarea conținutului de pe platformă. Ulterior, agenția oficială Xinhua Chineză a publicat un comentariu în care sugerează că firma chineză ByteDance, ar putea necesita o licență de la guvern înainte de a vinde orice parte a operațiunii, raportează jurnaliștii de la The New York Times.

Pentru a evita interzicerea aplicației, ByteDance împreună cu Oracle și Walmart au decis să creeze o nouă entitate TikTok Global, în care companiile americane ar deține 20% din companie. Președintele Donald Trump a susținut acest acord, în eventualitatea în care Oracle să fie în controlul entității. În schimb, ByteDance susține că Oracle devine doar “trusted tech partner” și că se va ocupa de găzduirea datelor americane, în timp ce algoritmul de recomandare, nu face parte din acord.

Sursă foto: Fox Business

Cu toate că, momentan, interzicerea aplicației a fost amânată de o curte federală, în contextul alegerilor prezidențiale de luna viitoare, Donald Trump va încerca să încheie această sagă, pentru a o putea prezenta ca o victorie în fața alegătorilor.

Acțiunile administrației Trump au loc într-un context politic tensionat. Similar, anul trecut Trump a interzis prin ordin executiv comerțul firmelor americane cu gigantul Huawei, multinațională chineză de telecom. Motivele erau și atunci securitatea națională și intimitatea datelor cetățenilor americani. Mai mult, Trump își folosește influența pentru a împinge alte țări la renunțarea la serviciile Huawei. Atât Franța cât și Marea Britanie au anunțat aceste măsuri, chiar dacă asta duce nu numai la întârzieri, dar și la cheltuieli mai mari pentru implementarea rețelelor de telefonie 5G.

Un lucru este sigur însă, tensiunile dintre SUA și China nu se vor schimba nici după alegeri.

Consilierii candidatului prezidențial democrat, Joe Biden,  împărtășesc evaluarea Chinei ca fiind un competitor necistit.

Platformele de socializare chineze nu au putut replica până acum succesul domestic pe piața mondială. TikTok și impactul cultural masiv pe care l-a avut ne arată că asta nu este neapărat o regulă. Presiunile administrației americane pot duce însă doar la un singur lucru, o fragmentare a internetului, în urma căreia noi ca indivizi nu ne vom alege partea.

 

 

Despre China mai puteți citi și în alte analize True Story Project: China vs. Restul Lumii și China & jocurile unei dominații globale.

Sursă foto: Wall Street Journal

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și