Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

Tesla, acuzată că susține un genocid

Tesla are un nou showroom în Urumqi, capitala regiunii Xinjiang. Producătorul auto a avut o relație inegală cu guvernul Chinei de ani de zile, inclusiv în perioada în care a semnat un acord pentru deschiderea unei fabrici în Shanghai și la începutul anului 2021, când producția acelei fabrici a ajutat la împingerea Tesla la primul său profit anual.

Cu puțin peste o săptămână în urmă, președintele Joe Biden a semnat Legea privind prevenirea muncii forțate uigure, iar secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că „[facem] apel la Guvernul Republicii Populare Chineze să pună capăt imediat genocidului și crimelor împotriva umanitatea împotriva uigurilor predominant musulmani și a membrilor altor minorități etnice și religioase din Xinjiang.”

La începutul lunii decembrie, Departamentul Trezoreriei a sancționat mai multe companii chineze pentru presupusa lor participare la abuzuri, inclusiv producătorul de drone DJI, blocând investițiile americane în companie, iar administrația Biden a anunțat planuri pentru un „boicot diplomatic” în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

Cine sunt Uyghuri?

Există aproximativ 12 milioane de uiguri, majoritatea musulmani, care trăiesc în Xinjiang, care este cunoscută oficial drept Regiunea Autonomă Uigură Xinjiang (XUAR). Uigurii vorbesc propria lor limbă, care este similară cu turca, și se văd ca fiind apropiați din punct de vedere cultural și etnic de națiunile din Asia Centrală. Ei reprezintă mai puțin de jumătate din populația din Xinjiang.

În ultimele decenii, s-a înregistrat o migrație în masă a chinezii Han (majoritatea etnică a Chinei) în Xinjiang, presupusă ca fiind orchestrată de stat pentru a dilua populația minoritară de acolo. China a fost, de asemenea, acuzată că vizează personalități religioase musulmane și că a interzis practicile religioase din regiune, precum și că a distrus moscheile și mormintele. Activiștii uiguri spun că se tem că cultura grupului este amenințată cu ștergerea.

uiguri

Sursă foto: Getty Images

 

Care sunt acuzațiile aduse Chinei?

În mai 2014, guvernul chinez a lansat „Campania de lovitură puternică împotriva terorismului violent” în regiunea autonomă uigură Xinjiang (Xinjiang) împotriva musulmanilor turci.

Cercetările realizate de Human Rights & Conflict Resolution Clinic de la Stanford Law School și Human Rights Watch, împreună cu rapoartele organizațiilor pentru drepturile omului, mass-media, grupurile de activiști și altele și documentele interne ale Partidului Comunist Chinez (PCC), arată că guvernul chinez s-a angajat — și continuă să comită — crime împotriva umanității împotriva populației musulmane turcești.

Regiunea Autonomă Xinjiang Uyghur, situată în nord-vestul Chinei, este singura regiune din China cu o populație majoritară musulmană. Uigurii, kazahii, kârgâzii și alte comunități din regiune sunt etnic turci. Spre deosebire de majoritatea Han, care sunt în principal vorbitori de chineză, populația turcă este predominant musulmană și are propriile limbi. Conform recensământului din 2010, uigurii reprezentau 46%, iar kazahii 7% din populația Xinjiang.

Opresiunea guvernului chinez asupra musulmanilor turci nu este un fenomen nou, dar în ultimii ani a atins cote fără precedent.

Până la un milion de persoane au fost deținute în mod arbitrar în 300 până la 400 de unități, care includ lagăre de „educație politică”, centre de detenție preventivă și închisori. Instanțele au pronunțat pedepse dure cu închisoarea fără un proces echitabil, condamnând musulmanii turci la ani de închisoare doar pentru că au trimis o înregistrare religioasă islamică unui membru al familiei sau au descărcat cărți electronice în uigură.

Deținuții și prizonierii sunt supuși torturii și altor rele tratamente, îndoctrinare culturală și politică și muncă forțată. Opresiunea continuă în afara centrelor de detenție: autoritățile chineze impun musulmanilor turci un sistem generalizat de supraveghere în masă, controale asupra mișcării, arestări arbitrare și dispariții forțate, ștergere culturală și religioasă și separarea familiei.

Răspunsul global la aceste abuzuri a fost din ce în ce mai critic. Unele guverne, cum ar fi Canada, Uniunea Europeană, Regatul Unit și SUA, au impus sancțiuni specifice și de altă natură asupra oficialilor, agențiilor și companiilor guvernamentale chinez implicate în încălcări ale drepturilor. Din ce în ce mai mult, guvernele se alătură declarațiilor de la Națiunile Unite

Asigurarea dreptății pentru încălcările grave ale drepturilor omului este responsabilitatea statului care are jurisdicție asupra zonei în care au fost comise infracțiunile. Statul este obligat să se asigure că mecanismele interne de justiție penală investighează în mod imparțial presupusele încălcări și identifică și urmăresc persoanele responsabile în conformitate cu standardele internaționale de proces echitabil.

Guvernul chinez a negat în mod repetat că oficialii au comis abuzuri în Xinjiang și nu a fost dispus să efectueze investigații sau să permită monitorilor internaționali independenți să facă acest lucru.

După cum notează Wall Street Journal, acuzațiile americane de genocid se bazează pe rapoarte conform cărora guvernul chinez a închis peste 1 milion de uiguuri și alte minorități din regiune, subjugându-i prin muncă forțată, supraveghere și control asupra populației.

Guvernul chinez susține că „faptele și adevărul despre problemele legate de Xinjiang” resping acuzațiile și susține că a impus măsuri precum urmărirea în timp real a vehiculelor prin GPS pentru a lupta împotriva terorismului.

Alte companii americane au fost legate de regiune, inclusiv rapoarte conform cărora furnizorii Apple au folosit muncă forțată, în timp ce Best Buy și Home Depot au eliminat camerele de securitate pe care le vindeau după ce mărcile au fost legate de supraveghere.

Cel mai recent, Intel a făcut o declarație că nu va folosi forță de muncă sau bunuri provenite din regiune înainte de a șterge postarea și de a-și cere scuze pe site-urile de socializare din China, spunând că „paragraful despre Xinjiang din scrisoare este doar pentru a exprima intenția inițială de a se conforma și legalitate, nu pentru intenția sau poziția sa.”

Care sunt planurile Tesla în China?

Tesla Inc intenționează să investească până la 1,2 miliarde de yuani (187,91 milioane de dolari) pentru a-și extinde capacitatea de producție la fabrica sa din Shanghai, ceea ce îi va permite să angajeze încă 4.000 de oameni la locație, a informat vineri ziarul Beijing Daily, susținut de stat.

fabrica tesla china

Sursă foto: Getty Images

 

Dosarul a arătat că extinderea va permite Tesla să adauge 4.000 de angajați, ducând numărul de oameni pe care uzina poate angaja la 19.000. Nu va exista nicio modificare a modelelor pe care fabrică le produce în prezent, potrivit dosarului, care nici nu a precizat cât de mult va fi mărită capacitatea de producție.

Fabrica Tesla din Shanghai a fost proiectată să producă până la 500.000 de mașini pe an și are în prezent capacitatea de a produce vehicule Model 3 și Model Y la o rată de 450.000 de unități totale pe an.

Vânzările producătorului de automobile în China sunt în creștere, chiar dacă presiunea de reglementare crește în urma disputelor consumatorilor privind siguranța produselor și controlul asupra modului în care firma gestionează datele.

Luna trecută, Tesla a declarat că a construit un centru de cercetare și un centru de date separat în Shanghai pentru a stoca datele la nivel local.

În prezent, livrează modele 3 fabricate în China în Europa, unde construiește o fabrică în Germania. În octombrie, a vândut 54.391 de vehicule fabricate în China, inclusiv 40.666 pentru export, au arătat datele Asociației Chinei pentru Autoturisme.

Vă recomandăm și analizele Cât De Sustenabile Sunt Mașinile Electrice? și Inflația – O Dilemă Psihologică În SUA.

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și