Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Fake News Economicus / Mădălina Voinea

Taxarea progresivă a lui Joe Biden

CONTEXT

Alegerile prezidențiale din SUA sunt deja faimoase pentru valul de știri false care circulă în speranța de a manipula opinia publica cât mai mult în direcția candidatului preferat. Campania lui Joe Biden a fost asaltată anul trecut de fake news-uri economice despre planul său de taxare progresivă, toate fiind scoase din context prin iluzia cifrelor față de planul pe care acesta îl propunea de fapt. 

Sursa Facebook

 

Sursa Facebook

 

În timpul campaniei electorale, președintele Joe Biden a propus un plan fiscal total opus față de reducerile majore de impozite adoptate în timpul președinției Trump. Planul Biden ar crește cotele de impozitare pentru persoanele fizice peste un anumit nivel financiar, precum și pentru corporații.

De la această afirmație a plecat valul de fake news conform căruia dacă îți vinzi casa, vei fi taxat cu 40% din venit, iar familiile care fac anual 75,000$ vor fi taxate cu 25% față de 12% în timpul lui Trump. Atât de populare au devenit aceste afirmații, încât au primit mediatizare națională și milioane de share-uri pe social media. Donald Trump chiar a distribuit meme-ul lui 50 cent care încuraja oamenii să îl voteze pe Trump pentru a nu le fi înjumătățite averile în timpul lui Biden. 

DE CE E FALS?

Ce spunea de fapt Biden prin planul său de taxare progresivă?

Sursa Politifact

 

1% dintre americani câștigă anual peste 500,000$ conform Bloomberg, iar planul lui Biden are ca scop să crească impozitarea la nivelul de dinaintea marilor scutiri din timpul lui Trump pentru a reduce inegalitatea socială celebră din SUA. Planul fiscal al președintelui  crește rata maximă a impozitului pe veniturile individuale de la 37% la 39,6% doar pentru cei care câștigă peste 400,000 de dolari anual și rata taxării corporative de la 21% la 28%. 

Scopul este de a strânge în peste 10 ani 4 trilioane de dolari pe care societatea americană să îi investească în educație accesibilă la nivel universitar și un sistem de sănătate care să permită cumpărarea unor servicii de bază, indiferent de clasa socială. 

Sună mult mai puțin inflamant, nu-i așa? Cu toate acestea, alegerile prezidențiale din 2020 au fost pline de tensiuni, violență și chiar asediul Capitoliului. Efectele reale ale valului de fake news ne despart în tabere care ignoră adevărata semnificație a cifrelor, politicilor publice și evenimentelor, contextul .

#Te-ar mai putea interesa și