Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Taxarea excesivă – colacul de salvare al economiei rusești

Odată cu anul 2021 și cu relaxarea multora din restricțiile majore pe care pandemia le-a adus, multe puteri economice încep să revină pe un traiect destul de optimist, cu excepția Rusiei, care se află într-o situație disperată. Economia Rusiei se găsea într-o perioadă întunecată încă dinaintea apariției COVID-19, cu o rată a șomajului tot mai mare, dar și cu o rată a producției interne în rapidă creștere. Chiar dacă situația era într-o foarte clară degradare, soluțiile centrale au întârziat să apară adâncind și mai mult problemele existente.

O soluție pare să fi apărut la orizont pentru Putin și restul guvernării rusești, care au decis să implementeze o controversată taxă asupra exporturilor de metale de pe teritoriul țării. Taxa aceasta ar aduce o contribuție majoră la bugetul de stat și ar putea reprezenta o soluție cel puțin provizorie, până când alte surse de venit sustenabile ar putea fi dezvoltate. Totuși, aceasta nu este privită cu atât de mult optimism și de companiile ce urmează să fie taxate, tocmai de aceea o scurtă analiza asupra funcționalității și a eficienței pe care inițiativa le va avea.

Cum arată economia rusească?

PIB-ul rusesc a scăzut cu 3,0% în 2020, comparativ cu contracțiile de 3,8% din economia mondială, 5,4% în economiile avansate și 4,8% în EMDE exportatoare de mărfuri. Mai mulți factori au ajutat Rusia să obțină performanțe relativ mai bune: în ultimii ani, Rusia a întreprins eforturi semnificative de stabilizare macro fiscală, rezultând o poziție fiscală îmbunătățită. O curățare masivă a sectorului bancar, împreună cu reglementări și supraveghere îmbunătățite, amortizări consolidate de capital și lichiditate.

Rezultatele fiscale ale Rusiei s-au înrăutățit în 2020, dar s-au îmbunătățit în primul trimestru al anului 2021. Sectorul bancar rus a fost rezistent până acum, dar impactul pe termen mediu rămâne de văzut. Creșterea creditului a fost susținută de o redresare economică lentă și programe de sprijinire a creditului public.

Ocuparea forței de muncă în Rusia este încă sub nivelul pre-pandemic, cu toate acestea, piața forței de muncă a început să dea semne de îmbunătățire până la sfârșitul anului 2020.

Salariile reale medii ale Rusiei au crescut cu 1,7% între 2019 și 2020, dar au mascat diferențe importante între activitățile economice: sectoarele care au suferit cele mai mari pierderi de ocupare au avut și cele mai mari pierderi salariale reale. Salariile reale au crescut în agricultură, telecomunicații și servicii de sănătate, dar au scăzut în servicii de ospitalitate, construcții, cultură / sport / activități de agrement și comerț.

Creșterile salariilor reale nu compensează scăderea venitului disponibil pe cap de locuitor, care în ultimele trei trimestre ale anului 2020 a fost mai mică cu 7,9%, 5,3% și, respectiv, 1,7%, decât în ​​aceleași perioade ale anului precedent.

economie rusia

Sursă foto: Eurasianet

 

Deși criza Covid-19 continuă să afecteze indicatorii economici ai regiunilor rusești în diferite măsuri, majoritatea regiunilor au fost afectate de o creștere negativă a producției industriale și a comerțului cu amănuntul în 2020. Situația datoriei în regiuni s-a înrăutățit: criza a avut ca rezultat un deficit bugetar în 57 de regiuni (comparativ cu 34 în 2019).

Creșterea PIB-ului rus de bază este prognozată la 3,2% în 2021, urmată de 3,2% și 2,3% în 2022 și, respectiv, 2023. Acest scenariu de bază presupune o scădere treptată a noilor cazuri COVID-19. Redresarea economică globală, prețurile mai mari ale petrolului și condițiile monetare interne laxe în 2021 sunt de așteptat să susțină o redresare care să fie condusă de consumul gospodăriilor și de investițiile publice.

Perspectivele economice pe termen lung ale Rusiei vor depinde de stimularea creșterii potențiale prin promovarea diversificării economice, egalizarea condițiilor pentru sectorul privat, îmbunătățirea guvernanței întreprinderilor de stat (SOE) pentru a face întreprinderile de stat existente să fie mai eficiente și competitive și să se integreze mai bine în plan global lanțuri valorice. O tranziție verde ar putea reprezenta provocări semnificative pentru economia rusă, cu excepția cazului în care guvernul întreprinde pași preventivi către decarbonizare.

Cum va funcționa taxa de export asupra metalelor?

Furnizor major de metale, Rusia, planifică impozite temporare pe exporturile de oțel, nichel, aluminiu și cupru pentru a ajuta la calmarea inflației interne după ce prețurile au crescut considerabil.

industrie metalurgica

Sursă foto: Russia Beyond

 

Guvernul propune ca o taxă de cel puțin 15% să fie efectivă de la 1 august până la sfârșitul anului, fiecare metal având și o datorie specifică, a declarat ministrul Economiei Maxim Reshetnikov. Această mișcare este cea mai recentă dintr-o serie de pași din partea națiunilor din întreaga lume pentru a aborda creșterea prețurilor materiilor prime și a altor bunuri cheie.

Impozitele ar putea avea implicații de anvergură pentru piețele globale ale metalelor într-un moment de aprovizionare strictă pentru produse precum aluminiu. United Co. Rusal International PJSC controlează aproximativ 10% din sectorul global al aluminiului, MMC Norilsk Nickel PJSC produce aproximativ 20% din nichelul mondial, iar Rusia este al treilea cel mai mare exportator de oțel, cele mai multe vânzări mergând în Europa.

Acțiunile Norilsk Nickel au scăzut până la 6,3% la Moscova, iar Rusal a scăzut până la 7,9%. Novolipetsk Steel PJSC și Severstal PJSC au condus la scăderi în rândul producătorilor de oțel, cu acțiuni care scad până la 6,5% și respectiv 7%.

Reacția de pe piețele metalelor a fost mai redusă, nichelul în mișcare, cuprul tăind unele pierderi și aluminiul menținând un declin. Acest lucru ar putea sugera că investitorii se așteaptă ca producătorii ruși să continue exportul și să absoarbă singuri costurile suplimentare.

taxare rusia

Sursă foto: Financial Times

 

Guvernele iau mai multe măsuri pentru a limita creșterea prețurilor de consum. Rusia a introdus deja taxe la export pentru grâu, în timp ce China a lansat o serie de măsuri în acest an într-un efort amplu de stopare a inflației.

Va ajuta această taxă în vreun mod real?

Inițiativa rușilor luptă concomitent pe două fronturi, odată cu inflația cauzată de creșterea prețurilor pentru materii prime, dar și cu lipsa de noi surse de venit la bugetul de stat. Momentan, vorbim doar de o măsură cu caracter temporar ce va dura până la finele anului, când lucrurile vor începe să se mai regleze.

În ce privește calmarea fenomenului inflaționist, această taxă ar trebui să ofere acoperirea necesară până când sectoarele lovite de COVID-19 încep să redevină productive la capacitate maximă. Situația vaccinării merge destul de bine pentru Rusia, ceea ce înseamnă că sectoarele din industria ospitalității, mai ales, vor reîncepe activitatea la turație maximă cât mai curând.

Când vine vorba de acoperirea deficitului bugetar, această măsură nu este deloc una sustenabilă, acest lucru fiind foarte clar și din reacția companiilor ce produc și distribuie aceste metale. Rusia are nevoie de o relansarea economică bazată pe stimularea diversificată a sectorului privat, prin care să crească totodată și gradul de ocuparea al forței de muncă care rămâne, pentru moment la niște cote foarte scăzute.

Vă invităm să citiți Economia Chinei – Amenințarea Comună Pentru Biden & Putin și Găselnița De AUR A Kremlinului Pentru Alegerile Parlamentare Din Republica Moldova (Partea I: Intro)

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și