Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Țările din Europa Centrală și de Est se pregătesc de probleme economice majore

COVID-19 s-a răspândit acum în aproape toate țările Europei emergente. Potrivit Johns Hopkins Center for Systems Science and Engineering, în prezent există cazuri de virus în Croația, Polonia, Serbia, Ungaria, Slovenia, Cehia, Slovacia, Bosnia și Herțegovina, România, Ucraina, Belarus, Lituania, Letonia, Estonia, Georgia, Macedonia de Nord, Armenia și Azerbaidjan. Analiștii și experții economici sună în mod corespunzător alarma cu privire la ce înseamnă acest lucru pentru afaceri și economia regiunii. Un raport al Erste Research Group (ERG) afirmă că OCDE a redus prognoza de creștere din acest an cu 0,5 puncte procentuale la 2,4 la sută la nivel global și cu 0,3 puncte procentuale la 0,8 la sută pentru zona euro. OCDE avertizează în plus că scenariul cel mai grav ar putea pune Europa în recesiune. (Emerging Europe)

Pe 21 februarie, Jens Stoltenberg a anunțat că NATO lansează un exercițiu militar extins. 85 de tancuri Abrams, 45 de transportoare blindate, mitraliere grele, mortiere, aproximativ 20.000 de militari americani vor fi transportate din SUA în Europa. „Defender Europe-2020” este exercițiul pe scară largă din ultimii 25 de ani. 37.000 de soldați din 18 țări vor participa la operațiunea militară. Conducerea NATO subliniază că manevrele nu sunt legate de nicio țară anume, nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. Pe 26 februarie, la Moscova a avut loc masa rotundă „Rusia și NATO: probleme complexe ale agendei internaționale în contextul exercițiilor începute”, la care s-au discutat despre posibile riscuri ale „Defender-2020” și despre modul în care exercițiile vor afecta relațiile ruso-americane. (Modern Diplomacy)

Facebook a adăugat Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Moldova și Turcia listei sale actualizate de țări care trebuie să respecte regulile sale stricte de transparență publicitară. Punerea în aplicare a noilor reglementări este așteptată la mijlocul lunii martie, cu aproximativ o lună înainte de alegerile parlamentare din Serbia și Macedonia de Nord, care urmează să aibă loc pe 26 aprilie și, respectiv, pe 12 aprilie. Muntenegru urmează să organizeze alegerile din acest an cel târziu până în octombrie. Facebook a lansat reglementările în iunie anul trecut. Acestea înseamnă că orice reclame plătite de un grup politic sau candidat trebuie să fie etichetate ca atare. (Balkan Insight)

Twitter a aplicat noua sa etichetă „mass-media manipulată” duminică pentru prima dată pe un videoclip editat cu Joe Biden pe care un oficial de la Casa Albă l-a postat și pe care președintele Donald Trump l-a răspândit. Sâmbătă, directorul de social media al Casei Albe, Dan Scavino, a pus pe Twitter un videoclip al candidatului democrat, spunând susținătorilor din Missouri: „Nu putem câștiga această re-alegere, scuzați-mă, putem doar să-l alegem pe Donald Trump”. (Politico)

Rubla rusească a ajuns la cea mai mica valoare în patru ani după ce prețurile petrolului s-au prăbușit în urma unei întreruperi a discuțiilor dintre liderul OPEC Arabia Saudită și Moscova. Rubla a coborât cu mai mult de 7% pe 9 martie, până la aproape 74 de dolari americani, cea mai scăzută rată de la începutul anului 2016. Gruparea OPEC +, care include Rusia și Kazahstan, nu a reușit să ajungă la un acord la Viena săptămâna trecută cu privire la tăierea costurilor de producție pentru creșterea prețurilor. (Radio Free Europe)

Schimbări în Ucraina:

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a apărat o schimbare majoră a cabinetului său, care i-a agitat pe investitorii îngrijorați de faptul că guvernul său se sprijină pe reformele economice și structurale majore. Într-un interviu acordat Bloomberg, Zelenskiy a încercat să liniștească observatorii externi, care și-au exprimat îngrijorarea că se întoarce la practicile neplăcute de guvernare ale predecesorilor săi. “Am avut nevoie să reacționăm cu privire la eficacitatea cabinetului”, a spus Zelenskiy. (Radio Free Europe)

Președintele Zelensky și-a exprimat îngrijorarea cu privire la eforturile președintelui Macron de a repara relațiile cu Moscova. “Nu puteți juca jocul pe două fronturi aici”, a spus Zelensky pentru The Guardian. Zelensky a spus că este important pentru Angela Merkel și Emmanuel Macron, ceilalți doi lideri din Normandy Four, să pună presiune asupra lui Putin. El a spus că cei doi lideri susțin Ucraina, dar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la eforturile lui Macron de a repara simultan relațiile cu Moscova. (Ukrinform)

Turcia despre Idlib și refugiați:

Erdogan a îndemnat duminică Grecia ”să-şi deschidă porţile” în faţa migranţilor, pe care Ankara i-a anunţat că şi-a deschis frontierele sale, şi să-i lase să intre în celelalte ţări ale Uniunii Europene. “Hei, Grecia! Îţi lansez un apel… Deschide-ţi şi tu porţile şi eliberează-te de această povară!”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat, la Istanbul. “Lasă-i (pe migranţi) să se ducă în alte ţări europene”, a adăugat el. (Agerpres)

Potrivit Ministrului turc al Apărării, se pare că armistițiul între Rusia și Turcia asupra provinciei Idlib din Siria rezistă. Hulusi Akar a declarat pe 7 martie că nu au existat încălcări ale încetării focului. „Vom continua să fim o forță de descurajare pentru a preveni orice încălcare a încetării focului. Încetarea focului a fost atinsă la Moscova după discuțiile dintre Erdogan și Putin pentru a opri un conflict care a strămutat aproape un milion de oameni în trei luni. (Radio Free Europe)

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și