Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Newsletter Exclusive / Thomas Briot

Taiwan: republica nepopulară

Taiwan – sau Republica Chineză – este un mic stat-insulă aflat la 180km distanță de China continentală. Cu 23 milioane de locuitori și numai 36 000 km2, Taiwan are totuși o economie impresionant de dinamică, cu al 21-lea PIB mondial. Stat succesor al Republicii Chineze înfrântă de comuniștii lui Mao în războiul civil chinez, el nu este recunoscut oficial decât de 15 țări fără putere pe scena internațională. Republica Populară Chineză consideră Taiwanul ca pe o provincie separatistă, și consideră guvernul de la Taipei ca fiind ilegitim. Ea a anunțat de mai mult ori intenția sa de a readuce Taiwan sub controlul ei, prin diplomație sau prin forță.

Taiwan – un stat-rămășiță

Taiwan este statul succesor al Republicii Chineze, care a fost proclamată în 1912 după revoluția împotriva dinastiei Qing. A fost guvernată de partidul naționalist chinez Kuomintang (KMT), sub conducerea lui Sun Yat-Sen, iar apoi lui Chiang Kai-Shek. Fragilizată de tensiuni interne și războaie civile permanente, Republica Chineză a fost copleșită de invazia Manciuriei de către japonezi în 1931, iar de al doilea război sino-japonez din 1937 până în 1945, unde China a pierdut între 15 și 20 de milioane de soldați și civili.

Victorioasă, dar foarte slăbită, Republica Chineză dirijată de KMT nu a mai putut rezista războiului civil chinez, care s-a soldat în 1949 cu victoria forțelor comuniste conduse de Mao. Conducerea KMT s-a exilat pe insula Taiwan, unde Republica Chineză s-a reorganizat și există până în ziua de astăzi. Deși KMT-ul nu mai este la putere, influența lui rămâne importantă, iar majoritatea taiwanezilor sunt în favoarea menținerii status quo-ului, numai 5% fiind în favoarea unirii cu China.

Un statut politico-legal complex

Deși Taiwan este de facto o țară independentă, ea face de jure parte din China, neavând un loc la ONU și nefiind recunoscută de nicio putere majoră. Totuși, ea întreține relații economice și informale cu majoritatea țărilor, fiind un actor economic important.

China

Sursă foto: Financial Times

 

Locul Chinei la Consiliul de Securitate al ONU a fost ocupat de Taiwan până în 1971, când Republica Populară Chineză a preluat acest loc. Republica Chineză din Taiwan a fost ștearsă de pe lista statelor membre al ONU, iar principalele puteri mondiale au recunoscut Republica Populară ca guvernul legitim al Chinei în cursul anilor 60-70.

China a încercat de-a lungul anilor să izoleze diplomatic Taiwanul, impunând tuturor țărilor care doresc să deschidă legături diplomatice cu ea să renunțe la orice legătură oficială cu Taiwan. Niciun tratat de pace nu a fost semnat între China și Taiwan, relațiile între cele două Chine s-au îmbunătățit începând cu anii 70, iar schimburile economice între cele două țări s-au intensificat.

China-Taiwan: o relație tensionată

Relația Taiwanului cu China rămâne totuși foarte fragilă. În cazul unei declarații de independență de jure din partea Taiwanului, China a declarat oficial că va unifica cele două țări forțat: posibilitatea unui conflict militar rămâne importantă. 19% din Taiwanezi sunt în favoarea independenței, 64% pentru menținerea status quo-ului, iar numai 5% pentru unificare.

China, ca parte a One China Policy, propune unificarea Taiwanului cu China sub egida principiului «O țară, două sisteme». Acest principiu a fost la baza retrocedării Hong Kong-ului Chinei în 1997. Totuși, merită notat că ultimele evenimente în Hong Kong au pus acest principiu între ghilimele, după ce noile legi privind securitatea fostei colonii britanice au fost promulgate în ciuda protestelor masive.

Tsai Ing-Wen, președintele Taiwanului, și-a exprimat solidaritatea cu protestatarii din Hong Kong, iar posibilitatea unei unificări pașnice cu China pare acum și mai improbabilă.

Un partener privilegiat al Statelor Unite

Deși Statele Unite ale Americii a recunoscut Republica Populară Chineză în 1979, renunțând astfel la legăturile diplomatice cu Taiwan, președintele Jimmy Carter a semnat în același an Taiwan Relations Act, care determină modalitățile de cooperare militară și economică între ambele țări.

Taiwan

Sursă foto: AP

 

Statele Unite rămân aliatul principal al Taiwanului, furnizând armatei taiwaneze echipament și consiliere militară. SUA a aprobat acum o săptămână vânzarea către Taiwan a unor rachete de croazieră și a altor sisteme de apărare de ultimă generație, iar administrația Trump a aprobat ieri o nouă vânzare de echipamente militare în valoare de 2,4 miliarde de dolari.

China a provocat de nenumărate ori Taiwan prin tragerea unor rachete peste Marea Chinei de Sud, iar Statele Unite au replicat prin patrularea strâmtorii Taiwan cu nave de război, ultima patrulă de acest fel având loc pe 14 octombrie.

Escaladarea tensiunilor

Sub conducerea lui Xi Jinping, China are o politică din ce în ce mai agresivă la adresa Taiwanului. Conducătorul Republicii Populare a declarat în 2019 că «nu va renunța la recurgerea la forță împotriva forțelor separatiste din Taiwan». El mai adăugase că «Independența Taiwanului nu va conduce decât la un impas», iar «China trebuie și va fi reunificată».

Pe 14 octombrie, Xi Jinping a spus trupelor sale cu prilejul unei vizite la o unitate militară lângă Shenzhen să-și «concentreze toată mintea și energia pentru pregătirea războiului». Incidentele diplomatice între Taiwan și China s-au multiplicat și ele, ultimul exemplu fiind o confruntare violentă între diplomați chinezi și taiwanezi la un eveniment în insulele Fiji.

SUA

Sursă foto: Financial Times

 

Creșterea tensiunilor între Statele Unite ale Americii și China au influențat și ele situația Taiwanului. Alegerile prezidențiale americane vor fi importante pentru situația Taiwanului, relațiile cu China fiind una dintre tematicile principale ale alegerilor.

Declarațiile lui Xi Jinping și politica expansionistă a Chinei în Marea Chinei de Sud lasă de crezut că problema Taiwanului nu se va rezolva diplomatic. Ambele Chine și-au mărit considerabil bugetul militar în ultimii ani, iar incidentele militare din ce în ce mai frecvente anunță un conflict militar într-un viitor apropiat. Unificarea Chinei cu Taiwan i-ar permite lui Xi Jinping să termine unificarea Chinei sub un singur drapel, confirmându-i statutul de lider necontestat al Chinei.

După războiul comercial dintre China și Statele Unite, Taiwan riscă să devină principalul loc de confruntare între cele două superputeri mondiale. Totuși, izolaționiștii conduși de Trump pun sub semnul întrebării scopul angajamentelor Statelor Unite din perioada Războiului rece din Asia și din întreaga lume, parteneriatul cu Taiwan fiind unul dintre aceste angajamente. Ultimele vânzări de arme arată că Statele Unite încă sunt dispuse să își onoreze angajamentul față de Taiwan, dar rămâne de văzut dacă această atitudine se va schimba după alegeri.

Despre China mai puteți citi și în alte materiale True Story Project, precum China vs. Restul Lumii și China & jocurile unei dominații globale.

Sursă foto: Associated Press

#Te-ar mai putea interesa și