Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Supremația dolarului și sancțiunile asupra Rusiei

Gita Gopinath, primul director general adjunct al FMI, a declarat că măsurile impuse Rusiei de țările occidentale, în urma invaziei Ucrainei, inclusiv restricții asupra băncii centrale, ar putea afecta supremația dolarului.

Desigur, declarația aceasteia în cadrul interviului oferit Financial Times este mult mai detaliată și clarifică faptul că dolarul ar rămâne principala monedă globală, dar unele țări ar putea alege să își schimbe moneda de referință sau să renegocieze moneda în care sunt plătite pentru activitățile de comerț.

Vom încerca să aflăm cât de probabil este acest scenariu pe baza informațiilor din prezent și care ar fi repercusiunile pentru agenții implicați și pentru noi. SUA, UE și aliații  au ales să folosească cea mai puternică armă nemilitară din arsenalul diplomatic de sancțiuni, sistemul financiar global. 60% din rezervele mondiale de valută sunt sub formă de dolari, mai exact 12,8 trilioane de dolari.

Privilegiul Americii de a deține atotputernicul dolar este oare amenințat? Ar trebui să ne pese?

Ce înseamnă dominația dolarului american?

Dolarul a fost moneda de rezervă a lumii începând de la Acordul de la Bretton Woods din iulie 1944, cu dolarul garantat în valoarea sa în aur și alte valute aliate legate de dolar. SUA au fost într-o poziție de superioritate după ce a finanțat aliații în cel de-al Doilea Război Mondial și aproape că a pierdut acest statut privilegiat în 1971, când deficitele provocate de război l-au determinat pe președintele Richard Nixon să renunțe la standardul garantării monedelor în aur.

Astfel, a apărut sistemul financiar modern garantat în mod fiat, pe încredere tradusă în instrumente financiare de stat și un sistem monetar interconectat, globalizat. Inclusiv în aceast nou scenariu, dolarul continuă să dețină puterea, 60% din rezervele valutare fiind în dolari. China are peste 1 trilion de dolari în trezorerie. Rusia a încercat cu tot posibilul în ultimii 10 ani să scape de dependența față de dolar, nereușind să scape de impactul unui sistem globalizat când au început să apară sancțiunile.

dolar yuan

Sursă foto: OMFIF

 

Ceea ce susține cu adevărat puterea dolarului este certitudinea că va continua să domine sistemul economic, militar și că este cea mai bună garanție a viitorului. Tradus economic, înseamnă că economia Americii este una productivă, în creștere, care generează taxe și impozite care susțin un stat puternic și o structură de apărare superioară oricărei alte țări.

„America pe primul loc”, afirmația preferată a lui Donald Trump, înseamnă culmea nu să aduci fabricile din țările în dezvoltare în SUA. Înseamnă să exporți dolarul și puterea lui, să faci dolarul prezent în cât mai multe locuri și să te asiguri că rămâne principala monedă de schimb.

Puterea Americii provine din cumpărarea de bunuri și servicii de la aliații din straturi orizontale inferioare, cum ar fi Vietnam, Africa de Sud și țări din Europa de Est precum România. China, fabrica lumii este dependentă de dolar și nu își poate izola economia bazată pe clienți vestici. Invazia Taiwanului rămâne momentan un vis când analizăm riscurile la care s-ar expune China.

De ce au abandonat Rusia și China dolarul din ce în ce mai accentuat în ultimii ani?

Rusia și-a redus rezervele în dolari la doar 16% din rezervele băncii centrale în 2021, în scădere de la peste 40% cu doar patru ani în urmă. Asta înseamnă o acțiune premeditată de a-și reduce proprietățile valutare în dolari cu aproape 98% față de vârful din 2010 și să elimine activele în dolari cu scopul de a-și limita expunerea la sancțiuni.Desigur, este aproape imposibil ca Rusia să se despartă complet de dolar.

Exporturile primare ale națiunii sunt petrol, produse petroliere și gaze naturale – toate tranzacționate în mod convențional de piețele globale în dolari, iar recent în euro. Rusia încearcă de ani de zile să își limiteze vulnerabilitatea față de piețele vestice, realitate este că nu poți scăpa de un sistem folosit de restul planetei.

Ce poți face însă este să separi interesul cetățenilor de cel al statului, ceea ce s-a și întâmplat. Mașinăria de război a guvernului de la Kremlin s-a asigurat că are suficienți bani pentru invazia Ucrainei și pentru a menține puterea, iar sancțiunile au reușit să fie limitate doar pentru guvernul care și-a lăsat cetățenii la mila unui capitalism care i-a părăsit.

Izolarea Chinei pare momentan o utopie. China, asemenea Rusiei, are produsul intern brut pe cap de locuitor ușor peste Mexic – aproximativ o șesime din valoarea celui din SUA. China se bazează pe creșterea economică continuă, estimată acum la doar 5,5% pentru 2022, iar izolarea pentru o țară care are drept atuu economic capacitatea de export nu este fezabilă. Va înlocui Vestul cu cine, cu Rusia, deja sărăcită de războiul economic?

Pericolul pe termen lung nu trebui însă ignorat. Trebuie să analizăm industriile unde China și Rusia au avantajul resurselor și expertizei, cum Rusia joacă cartea gazului, expunerea Vestului trebuie limitată pe termen lung. Este însă o linie fină între izolaționismul intenționat al Rusiei pentru a presa regimul de la Kremlin la schimbare și separarea globului în alianțe, în care dolarul ar avea de suferit.

Sancțiunile împotriva Rusiei nu vor pune în pericol dolarul imediat, dar războaiele sunt momentul când au loc tranziții. Asemenea pandemiei, invazia Ucrainei va adânci ruptura dintre economiile conduse de principii de funcționare asemănătiare SUA, bazate pe reguli, și adversarii lor autoritari, înrădăcinând presiunile inflaționiste și izolarea celor două tipuri de sisteme.

Oricare ar fi rezultatul războiului din Ucraina, economia globală se confruntă astfel cu o ajustare uriașă. Cine reușește să transforme problema inflației și a stagnării într-o oportunitate de a stimula inovația și productivitatea internă, reușește să construiască o rețetă pentru câștigul acestei confruntări, ale cărei variabile sunt încă incerte.

Vă invităm să citiți și Ucraina: Războiul Lui Putin Continuă și De Ce Joacă Turcia Cartea Mediatorului În Războiul Rusiei?

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și