Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Sunt eșecurile lui Trump din ultimele luni de ajuns ca Biden sa câștige președinția?

Cu administrația Trump în ape tulburi, popularitatea președintelui a fost rănită de crizele generate de proteste și de pandemia cu coronavirus. Joe Biden, aspirantul la președinție din partea democraților devine un competitor tot mai bine conturat pentru alegerile din noiembrie.

Articol scris de Mălina Mîndruțescu

Intrăm în a treia săptămână în care buletinele de știri par să înconjoare protestele și neliniștile sociale care au pătruns America de când George Floyd, un bărbat de culoare, a fost omorât de către o patrulă de poliție fără motiv. Conform sondajelor de opinie, administrația Trump a înregistrat în aceste luni cea mai slabă performanță de când acesta a intrat în Casa Albă, raportează un sondaj NBC News/Wall Street Journal. Proasta gestionare a pandemiei, declinul economic și protestele din ultimele săptămâni au adus la suprafață frustrările ascunse ale unei societăți, iar abordarea în care președintele a decis sa răspundă acestor tensiuni doar a agravat situația. In acest val constant de știri, accentuat de omniprezența unor multiple crize, alegerile prezidențiale care vor avea loc în noiembrie, par să fi fost date uitării în aceste luni. Însă, aceste alegeri vor presupune o validare importantă asupra tipului de lider dorit de poporul american, în special în contextul acestei perioade de crize fără precedent.

Joe Biden, candidatul democrat la președinție, este un veteran în Washington cu o carieră de lungă durată în spate. Ca vicepreședinte în administrația Obama, acesta și-a consacrat loialitățile, fiind asociat direct cu politicile fostului președinte Obama de către susținători dar si de către critici. Peste weekend, sondajele de opinie l-au plasat pe Biden înaintea lui Trump cu 49%, respectiv 42%, o performanță care Hillary Clinton nu a reușit-o în 2016 – aceea de a fi susținut de aproape o majoritate din electorat, anunță CNN.

Biden a fost criticat de nenumărate ori în decursul alegerilor primare din cadrul partidului democrat pentru că acesta reprezintă un simplu urmaș al administrației Obama, iar partidul are nevoie de o noua înfățișare (critici la adresa conducerii partidului democrat au fost reînnoite, după ce ultimii doi rămași in lupta pentru candidatura democrată au fost Biden si Bernie Sanders – amândoi veterani ai mecanismelor politice din Washington, albi și vârste peste 75 de ani). Având în vedere presiunile rasiale și sociale din țară, faptul că partidul democrat vrea sa fie perceput ca o alternativă nouă, progresistă si fresh la partidul republican în frunte cu Trump, faptul că tot același demografic de lideri pare să persiste, a fost cel puțin dezamăgitor pentru mai tinerii din partid.

În aceste luni în care America s-a confruntat cu cel mai mare număr de cazuri si victime datorate pandemiei cu coronavirus, încrederea în instituții publice a crescut, confirmând un trend care a fost vizibil în multe țări în contextul pandemiei. În timp ce acestea au crescut, încrederea în președintele Trump a scăzut semnificativ, iar Biden a putut profita de acest dezechilibru pentru a-și valorifica statura ca o alternativă la actuala guvernare. În momente de criză și frustrare, cum a fost în cazul morții lui George Floyd, Biden are o abilitate extraordinară ca om politic, dar și ca simplu cetățean, de a empatiza cu trauma. În 1972, când acesta tocmai ce fusese ales senator, soția și fetița acestuia de numai câteva luni, au murit într-un accident de mașină. În 2015, fiul său cel mare, Beau Biden, a fost răpus de cancer la creier la numai 46 de ani.

La nici două săptămâni după moartea acestuia, în Charleston, South Carolina, un simpatizant al supremației albe, a intrat într-una dintre cele mai vechi biserici metodiste de culoare și a omorât 9 oameni. Alături de Barack si Michelle Obama, Joe Biden li s-a alăturat comunității bisericii pentru a aduce un omagiu celor omorâți. Acolo, Biden a avut unul dintre cele mai puternice si mai intime discursuri din cariera sa politică, făcând referire la cum a reușit să treacă peste aceste pierderi, dar și cum credința sa de catolic practicant a ajutat în acest proces. Odată cu aceste remarci, Biden a închegat o relație foarte importantă cu electoratul afro american, care rămâne vital pentru reușita lui în aceste alegeri, în special în contextul acestor proteste, mizând pentru o ieșire in număr mare la urne împotriva lui Trump.

Biserica metodistă din Charlestown unde Joe Biden a ținut unul dintre cele mai puternice discursuri ale sale

Cu povara repornirii economiei în mâinile lui Trump, Washington Post anunță ca statele lovite de pandemie cel mai tare – New York, New Jersey si Connecticut – se întâmplă să fie nu numai vehiculele economice cele mai importante ale țării, dar sunt și printre cele mai democrate state. De aceste trei huburi industriale și financiare depinde revenirea economiei americane, însă Trump și-a croit o reputație de a critica regiunile în care acesta nu este popular. Salvând aceste state pentru binele economiei, care are ca scop câștigul electoral, există posibilitatea ca acesta să-și îndepărteze o parte din electoratul său de încredere.

Coexistența acestor două crize în societatea americană fiind atât de dinamică și de imprevizibilă, este neclar ne mai așteaptă până în noiembrie. Depinde mult de cum administrația Trump va gestiona recesiunea și dacă în contextul protestelor, factorul economic va mai avea greutatea pe care o are acum. Însă, chiar dacă acesta reușește să îmbunătățească situația economică, este posibil ca acest lucru să nu fie de ajuns. America pare sa dorească schimbare. Rămâne de văzut dacă Biden va fi soluția.

Mălina este absolventă a Queen Mary University of London cu licență dublă în istorie și studii politice și actualmente masterandă în terorism și violență politică la University of St Andrews.

Sursă foto: World Wide Web

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și