Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Sucessul regimurilor adversare de a profita de ipocrizia Americii

Analiză scrisă de Mălina Mîndruțescu.

Ultimele zile au trecut ca prin ceață dacă ne raportăm la evenimentele ce au avut loc în Statele Unite. În urmă cu o săptămână, George Floyd, un bărbat de culoare reținut pentru că ar fi plătit la un magazin cu o bancnotă contrafăcută (fapt care ulterior a fost dovedit fals), a fost omorât cu cruzime de polițiști în Minneapolis. Ca urmare a acestei crime, un șir de mișcări sociale care au ca scop protestarea împotriva rasismului la nivel sistemic și inegalitățile suferite de minorități, a luat cu asalt Statele Unite, dar și țări din jurul lumii care protestează în semn de solidaritate.

Vehemența cu care președintele Trump a răspuns la aceste neliniști, comparând protestatarii cu niște agitatori care vor să pună în pericol stabilitatea societății, a avertizat că este dispus să trimită Garda Națională ca să oprească protestele. Un punct critic a venit însă luni, când acesta, dorind să viziteze o biserică care fusese asaltată de protestatari, în drumul său de la Casa Albă până la biserică, polițiștii i-au făcut loc președintelui, atacând protestatarii cu gaz lacrimogen.

Pe lângă declarațiile controversate pe care Trump le-a avut în ultimele zile, acesta a semnat și un ordin executiv care ar slăbi o parte din protecțiile legale care le revin companiilor de social media, după ce Twitter a început să semnaleze o parte din mesajele președintelui pe motive că acestea nu ar fi adevărate și a și șters un tweet al lui Trump, care instigă la violență. Contrar faptelor, Trump este de părere că giganții social media încearcă să cenzureze libera exprimare, în special vocile conservatoare, anunță NPR.

În contextul acestor evenimente, care doar intensifică criza pandemiei care a devastat societatea americană, lăsând în urmă mai bine de 100,000 de victime și peste 36 milioane de oameni fără slujbe, protestele actuale se adresează unui clivaj social și structural care nu a fost adresat cum se cuvine încă din 1965. Acest an marchează actul legislativ care îndreptățea cetățenii de culoare cu aceleași drepturi ca și restul americanilor. Deși acesta fiind doar pe hârtie, actul nu a rezolvat tensiunile sociale ale țării, retorica politicienilor în mare parte de-a lungul deceniilor fiind că fiecărui american îi este oferită aceeași șansă, iar fiecare își face norocul, făcând abstracție de multiplele obstacole cu care minoritățile rasiale sunt nevoite să se confrunte în America.

Aceste două crize care par să se desfășoare simultan, au lăsat societatea americană vulnerabilă și descoperită la atacuri din partea inamicilor săi, în special China și Rusia. Politico reia că de când protestele au început, campanii de dezinformare par să fi luat cu asalt platformele de social media din Vest. Bret Shafer, un expert în dezinformare de la un think tank din Washington, anunță că, spre deosebire de Rusia, care urmărește un tipar similar de dezinformare, China pare să fie implicată în prima sa campanie de acest fel în care interesele țării nu sunt în relație directă cu motivul acțiunii. Conform unei analize Politico a activității pe Twitter din ultimele zile, reiese că surse de știri rusești și corpuri diplomatice chineze au creat mai bine de 1,200 de tweeturi, ale căror mesaje conțineau hashtaguri precum #BlackLivesMatter sau #Minneapolis.

Nu trebuie scăpat din vedere că, deși nu se poate cuantifica impactul acestor campanii ale Rusiei și Chinei, metoda și interpretarea acestor atacuri este una foarte inteligentă. Aceștia subliniază ipocrizia din Washington în a critica abuzurile de putere în raport cu drepturile cetățenilor din China și Rusia, în timp ce în America, societatea se confruntă cu aceleași tipuri de abuzuri. Un purtător de cuvânt al ministerului extern chinez, a ironizat criticile aduse Chinei cu privire la cum este tratată situația din Hong Kong și cum autoritățile americane promovează libera exprimare a cetățenilor din Hong Kong, în timp ce cetățenii Americii sunt targetați de forțele de ordine pentru că protestează pașnic.

China și Rusia nu sunt singurele țări care au perceput ironia situației și au profitat să le întoarcă comportamentul, folosind mișcări din repertoriul Americii. Iran, de asemenea, a criticat ipocrizia cele mai mari economii și democrații din lume, folosindu-se de statusul de super-putere pentru a scăpa de a fi blamat la nivel internațional. Un alt expert din Washington a argumentat în TIME că tema tensiunilor rasiale este o oportunitate foarte bogată pentru alte regime de a profita și de a critica America – în special în Iran, unde guvernul a reprimat demonstrații împotriva austerității și problemelor economice oprind accesul la internet, omorând protestatari și arestând sute de oameni. Această asociere lasă de dorit pentru Statele Unite care se mândrește că pilonii identității americane stau în drepturile cetățenilor la libera exprimare.

Este posibil să fie prea târziu pentru ca președintele Trump să întoarcă ceasul cu privire la moștenirea politică pe care o va lăsa în urmă. În timp ce alegerile prezidențiale sunt doar la câteva luni distanță, posibilitatea unui al doilea mandat este pusă serios sub semnul întrebării, având în vedere felul în care președintele a gestionat aceste crize. Dacă protestele vor monopoliza discursul politic până în toamnă, era Trump va fi în pericol de a lua sfârșit.

Mălina este absolventă a Queen Mary University of London cu licență dublă în istorie și studii politice și actualmente masterandă în terorism și violență politică la University of St Andrews.

Sursă foto: AP / Al Arabiya 

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și