Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

SUA vrea să destrame Facebook

Un judecător federal a respins o încercare a Facebook de a bloca un proces antitrust al Comisiei Federale pentru Comerț împotriva companiei. Judecătorul James Boasberg a decis că The Federal Trade Commission (FTC)  o agenție guvernamentală care asigură protecția consumatorilor, poate continua cu o ofertă de a forța Facebook, acum Meta, să-și vândă subsidiarele WhatsApp și Instagram.

Meta a cerut respingerea procesului în decembrie, a informat Reuters, dar Boasberg a respins apelul săptămâna trecută. FTC a intentat un proces similar, care a fost respins de Boasberg în iunie. Boasberg a spus că FTC nu a furnizat suficiente dovezi că Facebook este un monopol.

FTC și-a reînnoit cazul în august, iar Boasberg a declarat că a furnizat mult mai multe dovezi. The New York Times a raportat că Boasberg a spus că faptele furnizate de FTC de data aceasta au fost „mult mai solide și mai detaliate decât înainte, în special în ceea ce privește contururile presupusului monopol al inculpatului”.

Care e problema cu monopolul Meta?

Dacă există un lucru pe care îl știm despre internet, este că atunci când totul eșuează, cel puțin glumele vor fi bune. Pe 4 octombrie, Facebook, WhatsApp și Instagram au fost toate offline, iar memele au înflorit pe Twitter aproape imediat. Între timp, cei aproximativ 2,89 miliarde de utilizatori activi ai Facebook din întreaga lume, împreună cu peste 1 miliard de utilizatori Instagram și aproximativ 2 miliarde de utilizatori WhatsApp, nu și-au putut accesa conturile timp de aproape șase ore.

monopol facebook

Sursă foto: Wall Street Journal

 

Pana tehnologică a survenit la trei săptămâni după ce The Wall Street Journal a început să publice „The Facebook Files”, o serie bazată pe documente interne ale companiei care au fost scurse de publicație și la mai puțin de 24 de ore după ce un episod de 60 de minute a dezvăluit identitatea fostului manager de produs al Facebook care le-a scurs.

Pana de curent a avut loc și în aceeași zi în care Facebook a depus o moțiune legală pentru a respinge cea mai recentă plângere adusă companiei de către FTC. Procesul face parte din accentul recent al FTC asupra aplicării reglementărilor antitrust asupra companiilor despre care agenția susține că funcționează ca monopoluri în industriile lor.

Potrivit unui sondaj Pew Research din 2021, o parte notabilă a americanilor par să împărtășească un anumit scepticism față de Big Tech, 56% dintre adulții din SUA spunând că susțin mai multă reglementare a marilor companii de tehnologie, în creștere de la 47% în 2020.

În același sondaj, 68% dintre toți adulții din SUA spun că companiile Big Tech au prea multă putere și influență în economie – o problemă surprinzător de bipartizană, cu 64% dintre respondenții de înclinație democrată și 74% dintre respondenții de înclinație republicană indicând același lucru.

Dar poate unul dintre cele mai semnificative aspecte ale întreruperii a fost că a dezvăluit cât de mult se bazează restul lumii pe platformele și serviciile Facebook, ceea ce a însemnat că întreruperea a fost resimțită mai grav în afara SUA decât în ​​interiorul granițelor sale. De exemplu, aplicația de mesagerie WhatsApp deținută de Facebook este o alternativă populară la mesajele text SMS tradiționale, deoarece poate funcționa gratuit pe o conexiune Wi-Fi, în loc să se bazeze pe un serviciu telefonic.

În țările în care costurile pentru serviciul telefonic intern și internațional, minutele lunare și datele sunt mari, WhatsApp poate fi o opțiune mult mai accesibilă (dacă nu complet gratuită).

În timp ce întrebarea specifică despre ce trebuie făcut cu Big Tech și Facebook este în centrul atenției în acest moment, monopolurile sunt o problemă și în alte industrii. Proiectul de securitate economică este, de asemenea, implicat în activități anti-monopol care se concentrează pe industria farmaceutică (Big Pharma), agricultură și agricultură, utilități și multe altele.

Una dintre criticile majore la adresa monopolurilor este că acestea împiedică consumatorii obișnuiți să poată face propriile alegeri cu privire la produsele și serviciile care se potrivesc cel mai bine nevoilor sau preferințelor lor. Atunci când companiile ocupă cea mai mare parte a unei piețe, dar achiziționează și alte companii pe aceeași piață, ele pot menține iluzia că consumatorii au opțiuni competitive.

Cineva ar putea crede că aleg între mărci separate, dar, în realitate, contribuie la rezultatul unei singure corporații majore, care are puține stimulente pentru a permite concurența reală pe piață care ar putea îmbunătăți opțiunile disponibile pe rafturi.

Cum ar funcționa divizarea Facebook?

Sarcina nu ar fi simplă. Instagram și WhatsApp au crescut considerabil de când au fost achiziționate și au devenit din ce în ce mai dependente de infrastructura tehnică a părintelui lor, până la punctul în care poate fi greu de determinat unde se termină și unde începe Facebook. În 2019, CEO-ul Mark Zuckerberg a început să acorde prioritate unei inițiative de unificare a sistemelor care stau la baza rețelei sociale de bază a Facebook cu cele ale Messenger, Instagram și WhatsApp.

Această mișcare ar oferi lui Zuckerberg mai mult control asupra diferitelor componente ale companiei sale, ar menține utilizatorii implicați în ecosistemul Facebook și ar face mai dificilă separarea acestor componente. De atunci, Facebook a permis utilizatorilor Instagram să comunice prin Messenger și a creat un centru virtual unde oamenii pot schimba setările și pot posta pe platforme.

În cazul în care o instanță decide că Facebook trebuie să își cedeze filialele, vor rămâne multe întrebări despre cum să o facă. Aceste întrebări ar fi probabil rezolvate într-o audiere de ani de-a lungul timpului în care ar reveni instanței să descopere cum Instagram și WhatsApp pot supraviețui ca entități profitabile, independente, care pot concura cu Facebook.

Una dintre celelalte probleme pe care toate părțile implicate ar trebui să le ia în considerare este care ar fi cea mai bună modalitate de a împărți sistemul de publicitate, motorul economic al Facebook.

Urmărirea comportamentului utilizatorilor de către companie pe web oferă informații valoroase agenților de publicitate, care își direcționează mesajele pe platformele Facebook. WhatsApp, în special, nu este profitabilă în acest moment, deși Facebook încearcă să facă din el un generator de bani cu parteneriate comerciale.

Datele utilizatorilor sunt o componentă cheie pentru capacitatea acută a ecosistemului Facebook de a direcționa reclame către oameni, iar dacă FTC își iese drumul, o instanță va trebui să decidă ce fel de acces are fiecare companie la acele date.

mark zuckerberg

Sursă foto: Getty Images

 

Instagram și WhatsApp au ajuns, de asemenea, să se bazeze pe infrastructura digitală substanțială a Facebook, ceea ce complică potențiala separare de achizitorul lor. De exemplu, Instagram depinde în mare măsură de sistemele automate de moderare ale Facebook care identifică discursurile instigatoare la ură și propaganda teroristă.

Instagram ar putea fi nevoit în cele din urmă să-și construiască propriile instrumente de moderare. Facebook ar putea fi, de asemenea, obligat să furnizeze aceste resurse pentru a se asigura că noile entități pot supraviețui singure, ceea ce înseamnă, în cele din urmă, că ar trebui să susțină spinoff-uri ce ar trebui să concureze cu el.

Integrarea de către Facebook a Instagram și WhatsApp de-a lungul anilor înseamnă că forțele de muncă pentru cele trei afaceri au devenit treptat mai împletite. Acest lucru va face să decidă cine merge unde într-o potențială divizare mai dificilă, deși FTC are experiență cu acest gen de lucruri, în special din analizele fuziunilor.

Vă recomandăm și analizele Rezistând nebuniei „woke” și Mineritul de Bitcoin și criza energiei.

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și