Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

SUA și Rusia dau cărțile pe față

Zilele acestea Rusia a fost cap de afiș în presa internațională: pe lângă intensificarea tensiunilor la graniță cu Ucraina, despre care True Story Project a scris o analiză aici, indignarea împotriva președintelui rus, Vladimir Putin începe să devină tot mai vocală la nivel internațional.

Doctorii au declarat că Alexey Nalvalny, principalul opozant al lui Putin ar fi fost la câteva zile distanță de moarte, acesta fiind în a treia săptămâna de gravă a foamei. Navalny protestează pentru dreptul de a fi evaluat de medici din afara unității în care  este încarcerat.

Totodată, Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Biden a declarat că dacă Navalny va fi lăsat să moară vor exista consecințe pentru Federația Rusă.

Așadar, în contextul acestei noi etape de tensiuni între Statele Unite și Rusia la trei luni de la învestitura președintelui democrat merită să ne uităm mai îndeaproape la sancțiunile impuse de Administrația Biden împotriva Rusiei săptămâna trecută.

biden sua

Sursă foto: The New York Times

 

Ce a declanșat această nouă rundă de sancțiuni?

Săptămâna trecută s-a dovedit a fi una destul de încărcată pentru Joe Biden privind agenda sa de politică externă: președintele democrat a declarat că va retrage toate trupele americane din Afghanistan până pe dată de 11 septembrie 2021, a 20-a aniversare a atacurilor teroriste care a declanșat cel mai mare angajament de război din istoria Statelor Unite. De asemenea, tot săptămâna trecută, Washington a declarat că va trimite o delegație în Taiwan, pentru a transmite un semnal de susținere pentru efortul democratic ce are loc în țară.

Acești pași atent aleși ar putea semnala o realiniere a priorităților americane la nivel global: viziunea externă a lui Joe Biden pare să fie una mult mai pragmatică și mai agresivă, comparativ cu abordările altor predecesori de-ai săi.

Joe Biden a mizat mult în timpul campaniei sale prezidențiale pe o abordare mai agresivă împotriva regimului Putin, în contextul în care Donald Trump dezvoltase o relație tot mai apropiată față de edilul rus.

Timing-ul sancțiunilor cu siguranță este influențat și de tensiunile de la granița Rusiei cu Ucraina. Mobilizarea militară a Rusiei a trimis niște semnale de alarmă în rândul aliaților NATO, al celor europeni, dar și al celor de la Washington. Chiar înainte ca sancțiunile să fie anunțate, Antony Blinken, Secretarul de Stat american își declarase îngrijorarea față de prezența militară tot mai crescută a forțelor rusești la zona graniței cu Ucraina.

rusia ucraina

Sursă foto: Getty Images

 

Motivul sancțiunilor nu se rezumă doar la activitatea Rusiei din Ucraina, care este văzută ca una dintre marile provocări de politică externă ale Administrației Biden. Sancțiunile erau menite să pedepsească regimul Putin și pentru un număr de acțiuni din trecut.

Printre acestea se numără intervențiile Moscovei în alegerile prezidențiale americane din 2020, dar și atacul cibernetic de la SolarWinds, unde numeroase agenții federale au fost vizate și atacate.

Este încă neclar motivul din spatele acestei acțiuni din partea Rusiei asupra Ucrainei. Ministrul de Externe al Ucrainei a declarat că la graniță se află mai bine de 110.000 de forțe armate ruse, însă este neclar dacă acest gest vrea să fie doar o demonstrație de forță sau o pregătire pentru ce va să vină, – un gând care face conducerea de la Washington și din NATO tot mai neliniștită.

Deși motivele din spatele acestei acțiuni nu sunt clare, un lucru este cert: Rusia își expune forța militară în mod ostentativ, pentru a fi văzută, a explicat un cercetător care monitorizează activitatea militară din regiune pentru New York Times.

Ce implică sancțiunile impuse de Biden asupra Rusiei?

Sancțiunile includ măsuri care împiedică participarea Rusiei la activitatea economică globală, dacă statul continuă să intervină în acțiuni de perturbare politică asupra altor state sau să organizeze atacuri cibernetice.

Măsurile au inclus 32 de indivizi care au promovat dezinformare și au ajutat efortul de intervenție politică a Rusiei în alegerile americane din noiembrie 2020. De asemenea, Președintele Biden a expulzat 10 diplomați ruși de la Ambasada Rusiei din Washington, o parte dintre aceștia fiind implicați în operațiuni de spionaj.

De asemenea, Administrația Biden a blocat posibilitatea ca băncile americane să poate cumpăra datorii ale guvernului rus. Printre sancțiuni se mai numără și măsuri luate împotriva unor indivizi care au avut o legătură directă cu anexarea Crimeii din 2014, în contextul intensificării militare de la granița celor două țări din ultima săptămână.

vase

Sursă foto: Getty Images

 

Ca și răspuns la aceste măsuri ostile Rusia nu s-a lăsat mai prejos și a revenit cu o replică. În urma anunțului cu privire la sancțiunile impuse de Statele Unite, guvernul rus a promis că va acționa în cauză. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus a ieșit cu o declarație fermă: un asemenea gest agresiv merită o reacție pe măsură. Aceasta a mai adăugat că ambasadorul american de la Moscova a fost convocat pentru o întâlnire cu oficialii ruși în urma sancțiunilor. La scurt timp după decizie, Rusia a venit cu o reacție, expulzând un număr de diplomați americani de la Ambasada Statelor Unite de la Moscova.

Momentul pe care președintele Biden l-a ales pentru a se impune în fața Rusiei este unul important: America se află în conflicte simultane atât cu liderii de la Moscova, cât și cu cei de la Beijing. Tensiunea relațiilor dintre America și cele două state aduc parcă a reminiscențe de pe vremea Războiului Rece.

Însă, tensiunile care au crescut la granița dintre Rusia și Ucraina par să-i fi oferit președintelui Biden momentul oportun, declanșând aceste sancțiuni pe care le avea în mânecă. De asemenea, acesta încearcă să întoarcă abordarea prietenoasă pe care predecesorul său, Donald Trump a avut-o față de președintele rus, Vladimir Putin. Trump a încercat să ascundă sub preș îngrijorarea serviciilor de informație americane privind implicarea rușilor în sistemele democratice și politice ale Americii, încercând în același timp să pună sub semnul întrebării abilitatea propriilor instituții federale.

vladimir putin

Sursă foto: Getty Images

 

Prin aceste sancțiuni, Biden vrea să revendice o poziție fermă a Americii față de aceste derapaje ale Rusiei. Însă, este neclar cât de departe este dispus acesta să se ducă, dar și ce consecințe vor reieși din urma acestei relații tot mai ostile dintre cele două mari puteri.

Pentru alte analize True Story Project despre Rusia, puteți accesa: „Donbass: spre o nouă escaladare militară a conflictului?”, „Uniunea Europeană și Rusia în căutarea șah mat-ului” și „Va schimba otrăvirea lui Navalny Rusia?”.

 

Sursă foto: Modern Diplomacy

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și