Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: SUA opresc finanțarea OMS în plină criză Covid-19

SUA vor opri finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății după ce Donald Trump a acuzat organismul global de sănătate că a „gestionat greșit” pandemia coronavirusului. Președintele a spus că sute de milioane de dolari din finanțarea SUA vor fi suspendate în timp ce o revizuire va fi realizată pentru a evalua „rolul OMS în gestionarea greșită și în acoperirea răspândirii coronavirusului”. De asemenea, el a criticat relația organizației cu China. Democrații au criticat decizia domnului Trump, acuzându-l pe președinte că încearcă să distragă alegătorii de la gestionarea sa defectuoasă a pandemiei Covid-19, după ce inițial a spus că virusul va dispărea „printr-un miracol”. (Financial Times)

Un obstacol cheie este statutul de finanțare al Organizației Mondiale a Sănătății. Acest statut se bazează pe contribuții discreționare din partea statelor membre, la care se adaugă contribuții din partea donatorilor privați, precum Fundația Bill & Melinda Gates. Aceasta din urmă a acordat OMS 229 milioane dolari în 2018, devenind cel de-al doilea cel mai mare finanțator al organizației după SUA, care a acordat 281 mil. USD în aceeași perioadă. În schimb, trebuie creat un sistem nou și depolitizat, cu accent pe neutralitate și confidențialitate. (Financial Times)

Restricțiile cauzate de pandemia coronavirusului din Moscova au fost inițial privite ca o vacanță de o lună. Însă, de atunci, carantina s-a caracterizat prin patrule de poliție, puncte de control pe drumurile din capitală și, începând cu această săptămână, un sistem digital de permisiuni. Primăria emite coduri QR personalizate care permit cetățenilor să călătorească prin oraș. Nici măcar nu se poate merge cu bicicleta fără una și, dacă deplasarea nu se face în scopuri de a merge la serviciu, limita este de două pe săptămână. Cetățenii prinși fără cod sunt pasibili de o amendă de până la 400 USD. (Financial Times)

Șeful Apărării al Statelor Unite a declarat că dovezile conform cărora coronavirusul provine de la un laborator de cercetare chinez sunt „neconcludente”. Am folosit serviciile de inteligență pentru a ne uita în profunzime la ipoteza asta”, a declarat oficialul jurnaliștilor. “În acest moment nu există nimic concludent, deși ponderea probelor pare să indice că apariția virusului a fost naturală. Dar nu știm sigur.” (Politico)

Dacă criza coronavirusului ia dimensiunile economice ale crizei din 2008 (sau mai rău), va putea UE să suporte două crize consecutive de o asemenea gravitate? Ținând cont de faptul că ultima criză a fost la un pas de a distruge euro, aceasta este întrebarea crucială. Nu există nicio îndoială că marile noastre probleme, după cum se evidențiază încă o dată în această criză, sunt transnaționale, dar avem aproape exclusiv instrumente naționale pentru a le rezolva. Este ca și cum ai încerca să deschizi un seif cu o lovitură de cap. Pe lângă toate acestea, politicienii folosesc în mod deprimant instrumentele noastre transnaționale rare, așa cum a demonstrat reacția lentă, ezitantă, zgârcită și temătoare a UE la pandemie. (The Guardian)

Criza corona umbrește tot, inclusiv sectorul energetic. Războiul pe preț de pe piața petrolieră, altădată extrem de mediatizat, a trecut, în ultima lună aproape neobservat. În condițiile date, devenea oricum din ce în ce mai neprofitabil pentru toată lumea. Fără un acord între producătorii petrolieri, prețul ar fi ajuns, destul de curând, la valori negative, cu impact major asupra sectorului energetic american și chiar asupra promotorului său, Arabia Saudită. Pe 12 aprilie, prin noul acord OPEC+, se impune reducerea cantității de petrol produse cu 9.7 mil de barili pe zi. Acest lucru însă este util doar pe termen scurt. Prețul petrolului își va continua trendul descrescător – doar că acum scăderea va fi mai lentă. De asemenea, noul acord nu înseamnă că s-a terminat cu războiul pe preț – ci că acesta va afecta acum mai puțin economia americană. (Colibasanu.ro)

Sursă foto: Spirit Daily

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și