Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: În urma protestelor #BlackLivesMatter, Rhode Island își schimbă numele, iar Mississippi steagul

Tensiuni între India și China:

Deoarece tensiunile continuă să crească între India și China pe Linia de Control Actual (LAC) din Ladakh și nu au fost programate până acum discuții între comandanții militari, armata chineză a început să își consolideze pozițiile în zona Pangong Tso. Aceasta include construirea unui helipad la Finger 4 și o creștere rapidă a trupelor chineze pe malurile sudice ale Pangong Tso. Acest lucru a dus la aprecieri conform cărora chinezii își întăresc poziția și transmit un mesaj cu privire la restabilirea status quo-ului în zonă. (Indian Express)

În timp ce derapajele din zona de frontieră de săptămâna trecută între India și China au trimis comentatori grăbiți pe Google Maps pentru a localiza zone montane obscure, conflictul din Himalaya se poate dovedi a fi un punct de inflexiune geopolitică. În ceea ce privește afacerile strategice, New Delhi și Beijing s-au aflat de multă vreme în poziții opuse, dar India a încercat o tentative timidă de a se apropia de Occident, fără a înstrăina regimul comunist. Este posibil ca acest lucru să se schimbe. În urma uciderii brutale a cel puțin douăzeci de soldați indieni de către forțele chineze care dețin un amestec medieval de pietre, bâte și bețe cu cuie, India ar putea fi forțată să își regândească politica de acoperire strategică de lungă durată. (Carnegie)

Evoluția relației trans-atlantice:

SUA vizează cel mai mare producător din China de echipamente de verificare a securității, afirmând că prezența sa extinsă în Europa este o amenințare pentru securitatea și întreprinderile occidentale, potrivit documentelor și oamenilor familiarizați cu această problemă. O campanie condusă de Consiliul de Securitate Națională și o mână de agenții americane încearcă să adune guvernele europene ca să îndepărteze Nuctech Co., o companie chineză bine conectată, controlată de stat ale cărei sisteme de screening pentru marfă, bagaje și pasageri devin un dispozitiv tot mai des întâlnit în porturi, puncta de trecere a frontierelor și aeroporturile din întreaga Europă. (Wall Street Journal)

Potrivit ministrului german de externe, Heiko Maas, tensiunile actuale dintre Germania și Statele Unite nu vor fi rezolvate în cazul în care Donald Trump nu va câștiga din nou alegerile prezidențiale. “Toți cei care cred că parteneriatul transatlantic va fi așa cum a fost odată cu un președinte democrat subestimează schimbările structurale”, a spus Maas într-un interviu. (DW)

Rusia și agresiunile ei din Libia și Afghanistan:

Mercenarii ruși și alți străini au intrat într-un câmp petrolier cheie în sudul Libiei, a declarat vineri Corporația Națională a Petrolului, aflată în conflict. Mercenarii au condus în câmpul petrolier Al-Sharara într-un convoi de vehicule joi noaptea, a declarat CNO într-o declarație de pe site-ul său web, exprimând „o mare îngrijorare”. După o suspendare lungă de câteva luni, Al-Sharara – sub controlul forțelor loiale puternicului militar estic, generalul Khalifa Haftar – a reluat operațiunile la începutul lunii iunie, doar pentru a opri din nou munca, trei zile mai târziu, la comanda acestor forțe. (Moscow Times)

Oficialii americani de informații au ajuns la concluzia că o unitate rusă de informații militare a oferit în secret bonusuri militanților legați de talibani pentru uciderea forțelor coaliției în Afganistan – inclusiv vizând trupele americane – pe fondul discuțiilor de pace pentru a pune capăt războiului de lungă durată.  Statele Unite au concluzionat în urmă cu câteva luni că unitatea rusă, care a fost legată de încercările de asasinat și alte operațiuni ascunse din Europa, destinate să destabilizeze Occidentul sau să se răzbune, a oferit în mod ascuns recompense pentru atacurile de succes de anul trecut. (New York Times)

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări duminică, fără a-i convinge pe detractorii săi, că nu a fost “informat” despre posibile prime plătite de Moscova insurgenţilor pentru a ucide soldaţi occidentali în Afganistan, contrar unor relatări apărute în presă, relatează AFP. “Nimeni nu m-a informat sau nu i-a informat pe vicepreşedintele Mike Pence ori şeful de cabinet Mark Meadows în legătură cu aşa-zise atacuri asupra trupelor noastre în Afganistan de către ruşi”, a dat asigurări liderul de la Casa Albă într-o postare pe Twitter. (Agerpres)

Evenimente importante din SUA:

Senatul din Mississippi a votat la sfârşitul săptămânii trecute cu 37 de voturi contra 14 pentru retragerea unui simbol confederat de pe drapelul acestui stat din sudul SUA, relatează AFP. Această retragere fusese adoptată mai devreme în cursul zilei de duminică de Camera Reprezentanţilor a acestui stat cu o majoritate de 91 de voturi contra 23. Mississippi, cu un lung trecut segregaţionist, este ultimul stat american care mai afişează emblema Confederaţiei, ce reaminteşte de perioada sclavagistă. (Agerpres)

Preşedintele american Donald Trump a distribuit duminică pe Twitter, după care l-a şters, un video cu o dispută între opozanţi şi susţinători ai săi, aceştia din urmă fiind auziţi strigând ‘white power’, slogan rasist al naţionaliştilor albi, relatează DPA şi AFP. Un utilizator de Twitter a publicat această înregistrare video, aparent realizată la o reşedinţă privată pentru persoane în vârstă din Florida, cu schimburi de replici virulente între opozanţi şi susţinători ai lui Trump. (Agerpres)

Gina Raimondo, guvernatoarea statului Rhode Island, a semnat un ordin executiv prin care anunță că statul va merge mai departe cu schimbarea numelui său oficial datorită legăturilor cu sclavia americană. Numele oficial al statului, „The State of Rhode Island and Providence Plantations” apare pe documentele de stat. Dar ordinul va reduce denumirea doar la „Rhode Island”. (The Guardian)

Sursă foto: CNN

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și