Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: SUA ia în calcul posibilitatea interzicerii aplicațiilor chineze de social media, inclusiv TikTok

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Al Jazeera

Acțiunile Chinei pe plan internațional:

China devine o prezență tot mai proeminentă în plan geopolitic, luând decizii din ce în ce mai controversate, care atrag oprobriul public la nivel internațional. După constrângerile pe care le impune asupra Hong Kong-ului și presiunii pe care o exercită asupra frontierei cu China, se pare că jucătorii strategici globali au început să considere varianta luării de măsuri împotriva gigantului asiatic. Astfel, SUA ia în considerare să interzică aplicații chineze de social media, Germania dorește o poziție politică mai puternică de condamnare a măsurilor represive din Hong Kong, în timp ce China totuși reușește să semneze cu ONU un Tratat privind comerţul cu arme.

Uniunea Europeană:

Respectarea normelor statului de drept şi combaterea corupţiei vor fi condiţii pentru alocarea fondurilor europene, inclusiv a celor pentru relansare, afirmă Věra Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene, agenţia Reuters notând că avertismentul este adresat mai multor ţări UE, inclusiv României.

Conflictele din Orientul Mijlociu:

Orientul Mijlociu pare să rămână un punct central pentru conflicte regionale și demonstrarea puterii de influență de către marile puteri ale lumii. Libanul trece prin cea mai gravă criză din istoria recentă în urma războiului din Siria care a dus la creșterea exponențială a refugiaților sirieni pe teritoriul Libanului, iar Israelul anunță că a dezvoltat un sistem de monitorizare cu care intenționează să urmărească îndeaproape activitatea Iranului, considerat un jucător periculos pentru menținerea securității în zonă.

Economie

Sursă foto: Pexels Photos

Top evenimente in business:

Câștigătorii pandemiei sunt încă incerți, însă companiile care au mizat pe inovație se preconizează a fi în topul listei.Uber, deși se retrage pe piață americană plănuiește extinderea serviciilor oferite, Tesla își depășește previziunile de vânzări, iar Bitcoinul devine un instrument de investiții preferat de noile generații.

Cum răspund statele sub presiunea recesiunii? 

Industriile vulnerabile în față restricțiilor cauzate de pandemie precum modă și artă încep să primească fonduri substanțiale în SUA și UK în speranța salvării unor jucători importanți și a culturii societății. Pe de altă parte, China este nevoia să își pondereze fondurile oferite din cauza companiilor care găsesc metode de a evita învestirea în propria afacere și de a crea profit prin instrumente financiare alternative.

Societate

Sursă foto: NBC

Proteste pe glob:

După cum am putut observa în ultima vreme, în pofida pandemiei, au avut loc proteste în țări de pe toate contintentele. Se pare că nici amenințarea cu o posibilă infectare nu a reușit să calmeze oamenii, aceștia ieșind în număr mare în stradă pentru a atrage atenția asupra problemelor de diverse spețe: de la rasism și nedreptate socială, la măsuri iliberale luate de către guverne. Un lucru este cert: indiferent dacă pandemia va trece sau nu, protestele vor continua.

Gestionarea pandemiei în România:

În urma eșecului actualului guvern de a instaura în mod constituțional stări de urgență și alertă, aceștia încearcă acum să adopte fel de fel de legi noi pentru a nu repeta greșeala de acum câteva luni. Cu toate acestea, există o posibilitate considerabilă ca populația să nu le mai respecte. După ce s-au dat nenumărate amenzi  sub pretextul nerespectării normelor impuse de către stat, ca apoi aceleași amenzi să fie declarate neconstituționale, populația României a început să își piardă atât interesul de a respecta viitoare norme impuse, cât și credința în existența virusului ce i-a ținut în casă forțat luni de zile.

Sursă foto: VINCENT YU/AP PHOTO

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și