Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: SUA cedează rolul de lider Chinei

Comisia Europeană a cerut luni statelor membre ale Uniunii Europene să transforme ”fără întârziere” toate punctele de trecere a frontierelor naționale în ”coridoare verzi” pentru a nu bloca transporturile de bunuri și pentru a nu afecta funcționalitatea pieței unice a Uniunii Europene. Executivul european a emis astfel noi recomandări operaționale în legătură cu modul de punere în aplicare a Orientărilor privind gestionarea frontierelor, în scopul de a menține circulația mărfurilor pe tot teritoriul UE pe durata actualei pandemii. (Calea Europeană)

Pe măsură ce criza coronavirusului se accentuează pe glob, Statele Unite fac un pas înapoi, abandonând rolul îndelungat de lider global generos, capabil să coordoneze un răspuns ambițios și multinațional la o situație de urgență la nivel mondial. Statele Unite au condus răspunsul lumii la alte epidemii, cum ar fi Ebola și SIDA. Însă o SUA mai naționalistă cedează conducerea luptei împotriva acestui virus Chinei. (The New York Times)

În această săptămână, guvernul danez a anunțat companiile private lovite de efectele pandemiei că va plăti 75% din salariile angajaților lor pentru a evita disponibilizările în masă. Planul ar putea cere guvernului să cheltuiască până la 13% din economia națională în trei luni. Acesta este aproximativ echivalentul unui stimul de 2,5 trilioane de dolari în Statele Unite distribuit în doar 13 săptămâni. Dar oare aceasta este soluția pentru a evita o recesiune? (The Atlantic)

Hackerii de elită au încercat să spargă sistemul IT al Organizației Mondiale a Sănătății la începutul acestei luni,  un oficial al agenției declarând că organizația a fost supusă la o creștere de două ori a atacurilor cibernetice. Ofițerul de securitate a informațiilor OMS, Flavio Aggio, a declarat că identitatea hackerilor este neclară și efortul a fost nereușit. Dar el a avertizat că tentativele de hacking împotriva agenției și a partenerilor acesteia s-au intensificat în timp ce OMS se luptă pentru a limita coronavirusul. (Reuters)

Președintele Donald Trump pare să fi făcut o alegere sa în dilema îngrozitoare pe care o prezintă pandemia coronavirusului – dacă va distruge fundamentul economic al națiunii pentru a salva vieți. În râvna sa de a stârni prosperitatea americană după ce a contribuit la declanșarea unei derogări economice fără precedent, Trump își pierde deja răbdarea. “Țara noastră nu a fost construită pentru a fi închisă”, a avertizat președintele luni. “Vom deschide țara noastră pentru afaceri, deoarece țara noastră este menită să fie deschisă.” (CNN)

Ambasadorul Chinei în SUA și-a contrazis propriul ministru de Externe și a declarat că se opune teoriei potrivit căreia coronavirusul a fost creat într-un laborator american și adus în China. Ambasadorul Cui Tiankai a declarat într-un interviu că își menține declarația din 9 februarie, când a spus că răspândirea acestei teorii ar fi ”o nebunie”. Între timp însă, ministrul de Externe al Chinei și majoritatea ambasadorilor chinezi în Occident au preluat teoria și au răspândit-o prin postări pe canalele oficiale de Twitter sau declarații publice. (G4Media)

Guvernele au un mesaj brutal de transmis: carantina totală nu poate dura prea mult, altfel consecințele căderii economice ar putea fi chiar mai mortale decât boala. Întrucât țările din întreaga lume anunță suspendări și ajutoare financiare în valoare de multe milioane de euro, guvernele știu că acestea pot oferi soluții doar pe termen scurt. Liderii naționali încearcă să calculeze când vor trebui să le spună oamenilor să se întoarcă la muncă, chiar dacă acest lucru va rezulta în mai multe infectări și la un număr mai mare de decese. (Politico)

Sursă foto: The Atlantic

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și