Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Stop Joc pentru fondurile speculative: Cum investitorii independenți de pe Reddit le-au provocat pierderi de $19 miliarde

Cum a ajuns o companie de jocuri video care valora mai puțin de $400 de milioane în mijlocul lui 2020 să provoace daune de $19 miliarde fondurilor speculative? În primul rând, a devenit o companie de $10 miliarde de dolari în mai puțin de 6 luni exclusiv datorită mobilizării oamenilor de rând pe Reddit.

Ce este fenomenul GameStop? – Scurte date & istoric

GameStop Corp. este o companie americană de jocuri video, electronice & electrocasnice și accesorii. Are sediul central într-o suburbie din Texas și deține până în prezent cel mai mare lanț de comercializare de jocuri video din lume cu 5,509 de sucursale. Până aici nimic special, doar că pandemia și digitalizarea au adus o realitate neplăcută pentru celebra companie, falimentul. Cererea pentru jocuri video sub formă fizică este din ce în ce mai scăzută, iar pandemia și închiderea de facto a activității pentru multe companii a contribuit la perspectiva unei pante naturale descendente pentru GameStop.

gamestop

Sursă foto: Medium.com

 

Pariul declinului Gamestop era cumva unul sigur pentru administratorii de fonduri speculative. Distanțarea de magazine fizice și axarea pe comerț online, jocurile online și streaming-ul sunt simptome clare ale unui model de afaceri în declin pentru compania texană. GameStop se apropia de sfârșitul activității înregistrând pierderi de 30% în ultimele 3 luni.

Încet, dar sigur, în ultimii ani acțiunile GameStop au fost din ce în ce mai slab cotate, pe 12 ianuarie 2021 fiind evaluate la aproximativ $20. În ultimele luni, a devenit și ținta fondurilor speculative, care fac profit din vânzări rapide a unor acțiuni pe care le preconizează drept în cădere, urmând să le răscumpere mult mai ieftin.

 

 

Pe 27 ianuarie însă, prețul unei acțiuni GameStop era de 347$. Cum este posibil? 

Oamenii de rând au decis să se organizeze pe platforma Reddit și să răstoarne pariurile magnaților de pe Wall Street cumpărând masiv acțiunile GameStop, epuizând oferta și creând o cerere foarte mare pentru acestea care implicit le-a făcut mai scumpe. În momentul în care acțiunile GameStop au crescut cu peste 70%, pariul fondurilor speculative a picat, iar datoria de a răscumpara acțiunile le-a rămas. 

Câștigătorii imediat au fost investitorii fizici care au pompat artificial prețul acțiunilor și GameStop care s-a trezit dintr-o dată alături de Amazon și Apple la nivel de cerere pe bursă. Aceeași tactică pe care fondurile speculative o folosesc în detrimentul investitorilor individuali a fost folosită de aceștia pentru a întoarce moneda. Diferența este că nu s-au organizat într-o instituție financiară de administrare a riscului așa cum este un fond speculativ, ci în comentarii pe Reddit. 

Principiul bursei – Cererea/Oferta dictează prețul acțiunilor. Cum controlează fondurile sistemul datorită volumului de tranzacții

Întotdeauna jocul bursier a fost decis de marile fonduri de capital participante, tocmai fiindcă dețin copleșitor de multi bani, încât pot cumpăra un volum imens de acțiuni pe care le pot vinde și cumpăra pentru a manipula cererea și oferta.

Poate fi considerat un joc de noroc pentru investitorul de rând să intre într-o astfel de horă aranjată, dar puținii investitori individuali care fac bani din bursă își dedică viața analizei celorlalți factori care nu pot fi prevăzuți la fel de ușor (mișcări sociale, politice, inovații).

Vânzarea și cumpărarea tradițională de acțiuni în care o companie emite drepturi asupra sa și alte părți cumpără aceste drepturi devine puțin mai complicată în contextul GameStop. 

Mai exact, doar investitorii certificați, fizici sau instituționali, pot să participe în acest joc asumat în care vinzi și cumperi acțiuni de pe piața bursieră folosind și alte instrumente financiare în afara celor clasice. 

Fondurile speculative sunt o astfel de instituție care are posibilitatea să folosească instrumente cu un grad mai ridicat de risc. Mai simplu, fondurile mutuale sunt modul clasic în oamenii își pot pune la comun banii și îi dau în responsabilitatea unor brokeri certificați care să le administreze și să le obțină profit pe bursă. Fondurile speculative au aceleași funcții, diferența este că au un grad mult mai mare de risc, dar și de profit.

Utilizarea fondurilor speculative în portofoliile financiare a crescut dramatic de la începutul secolului 21. Termenul speculativ este doar un termen generic pentru un parteneriat de investiții care are frâu liber pentru a investi agresiv și într-o varietate mai largă de produse financiare decât majoritatea fondurilor mutuale.  Scopul fondului este de a maximiza rentabilitatea investitorilor și de a minimiza riscul. 

Investitorii principali în fondurile speculative sunt investitori instituționali. Este vorba de investitori profesioniști care gestionează sume mari de numerar

Investitorii profesioniști lucrează la rândul lor pentru fonduri de pensii, corporații, lucrători guvernamentali, sindicate, fonduri suverane ale unor țări. 

Numărul fondurilor speculative operaționale a crescut din 2002 când existau  aproximativ 2.000 de fonduri speculative la 10.000 de fonduri speculative active în 2019, potrivit firmei de cercetare Hedge Fund Research.

Exemplul cel mai elocvent de instrument financiar cu risc ridicat pe care fondurile speculative îl folosesc foarte mult este vânzarea rapidă a unor acțiuni împrumutate. 

Sistemul de short selling – Cum au pierdut fondurile speculative 19 miliarde de dolari

Sistemul este un pariu simplu că o companie va continua să cadă. Vânzarea rapidă este de fapt vânzarea unei acțiuni împrumutate pe care pariezi că o vei răscumpăra mult mai ieftin fiindcă își pierde din valoare. 

elon musk

Sursă foto: Twitter

 

Pierderea valorii pe bursă înseamnă că nu are cerere și nu este cumpărată de foarte mulți investitori. Sistemul de vânzare și răscumpărare rapidă este considerat foarte riscant fiindcă teoretic nu există o limită a cât poți să pierzi. Nu poți estima cât ar putea să crească împotriva pariului tău acțiunile pe care le vinzi și răscumperi. Important de menționat este că fondurile speculative sunt obligate să răscumpere acțiunea pentru a o returna entității de unde au împrumutat-o, indiferent de preț.

Ce au facut investitorii pe Reddit – La începutul anului, GameStop era o țintă de top pentru a fi vândută 

reddit

Sursă foto: TheGamer.com

 

Fondurile speculative au împrumutat acțiuni GameStop și le-au vândut în ipoteza că prețul va scădea și ar putea să-l cumpere la un cost mai mic atunci când trebuiau să-l returneze.. Fondurile speculative voiau ca prețul să scadă pentru a face profit din diferența dintre cumpărarea și vânzarea acțiunilor. 

În schimb, prețul acțiunilor a crescut, astfel încât fondurile speculative care au vândut acțiunile cu 20 de dolari acum trebuie să răscumpere acțiunile împrumutate, dar acum prețul lor este de $330. Deci, dacă ar cumpăra acțiunile acum pentru a le restitui, ar pierde foarte mulți bani.

De asemenea, aceștia plătesc o rată a dobânzii pentru împrumutarea acțiunilor. În orice scenariu, fondurile pierd bani. Acum rata dobânzii este mai mare, deoarece brokerii care au împrumutat acțiunile le vor înapoi acum, când prețul este atât de ridicat.

Investitorii individuali sunt în spatele acestui fenomen și probabil tweet-urile lui Elon Musk care au atras atenția asupra evenimentelor. Mii de oameni au creat o epuizare a acțiunilor GameStop și pomparea uluitoare a valorii acestora. GameStop a crescut cu 92% pe 26 ianuarie (ora SUA), a sărit cu încă 134% pe 27 ianuarie și a tranzacționat peste 178 de milioane de acțiuni. Volumul mediu tranzacționat de obicei pentru GameStop este de aproximativ 10 milioane de acțiuni pe zi, mult peste orice grafic înregistrat vreodată.

Încotro cu bursa acum? Fiind o bulă pompată artificial, cel mai probabil scenariu este ca aceasta să se spargă, investitorii să-și încaseze profitul, iar fondurile să înghită pierderea. GameStop revine la evaluarea anterioară în scădere în acest scenariu . 

Cum cel mai probabil scenariu s-a dovedit a fi unul incorect datorită mobilizării fără precedent a oamenilor, ne putem aștepta la o renaștere fenomenală a GameStop și a unui nou model de afaceri. Certitudinea? Absurditatea instrumentelor financiare pe care oamenii le-au folosit împotriva magnaților care profită de constructul social al banilor a fost o mostră amară din lumea reală pentru fondurile speculative.

Rezultatul? Probabil inexistent pe termen lung, dar savuros economic pe termen scurt pentru mulți tineri de pe Reddit.

 

Vă recomandăm să citiți și analizele Elon Musk, Tesla Și Un Cult Al Personalității și Revoluția BITCOIN: $600 De Miliarde Investiți Într-O Bulă Sau În Viitor.

 

Sursă foto: Financial Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și